用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 點樣可以取那5宗教分(如本身並無宗教信仰) ...
go

點樣可以取那5宗教分(如本身並無宗教信仰) [複製鏈接]

小朋友現在讀k1,
請問其實有冇辨法5分宗教分
thank you very much
   0    0    0    0

天主教就返慕理班, 要一年至兩年時間...每年9月開班, 間間上課長短時間不一, 可否連小朋友一起洗亦不一. 所以要親自打去問。
k.1先去返, 時間巳經好緊迫了...要快!
基督教就唔清楚, 是否一定要浸信會入浸信會才有5分, 宣道會入浸信就唔算有5分, 要問清楚。
但如果係決定返, 我祝你和你一家都能認識到真理和得救!

天主教通常主日學要求小朋友最少5歲先得...
三歲以下如果父/母係教徒就可以受洗...
也有三歲以下而父/母仍在慕道班而受洗的...
基督教我並不清楚...

重點係宗教是任何人都可以信, 但要被承認, 時間是很重要的.

原帖由 Gauze 於 09-9-5 00:39 發表
小朋友現在讀k1,
Hello

24小時天主教信仰熱線: 2885 0025.

原帖由 Gauze 於 09-9-5 00:39 發表
小朋友現在讀k1,

原帖由 kiukiudaddy 於 09-9-5 15:13 發表
用旁門左道方法,為求一個學位攞宗教信仰來開玩笑,我真係難以苟同。

同意! 信仰是出自真心的!

Agree!  如果真的有人這樣做, 瞞得過別人, 亦瞞唔過自己的良心吧!

原帖由 kiukiudaddy 於 09-9-5 15:13 發表
用旁門左道方法,為求一個學位攞宗教信仰來開玩笑,我真係難以苟同。

方法係:要承認自己的罪,誠心悔改。

totally agree!!

Forgive me if I am too rude.  But honestly I will look down upon somebody who betrays his real self!

靖直樂天名聲留, 朗月高照映楊柳

我本身是基督教徒, 如果未有信仰的父母因為小朋友而有心去認識神, 其實也是一個契機, 不過到最後當然是真的在心裡承認和喜愛神才可以, 而不是假信!

我覺得你要係真心相信而入,而不是為了要報小學而入
‹ 上一主題|下一主題