用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖方濟各英文小學 想知道SFA係咪真係好似出面傳壓力超大
go

想知道SFA係咪真係好似出面傳壓力超大

我都會報這間, 但又怕谷得個囝太辛苦, 過來人家長俾D意見可以嗎? 唔該晒~

My daughter feels more happy in this school than in her previous one - ESF school (international school).  Well.. depending how much you shall believe in the rumours on the street..

我是今年1年級, 功課多, 考試多, 默書多, 好頭痛, 但聽聞其他一些普通的學校都是一樣, 無計喎!

我个仔讀時好歎,个女讀時好苦,要看他/她自己能力,不能一概而論。

我就覺得功課一D都唔多,我仔仔寫字勁慢的, 但都應付得唔錯。而測驗就真的太多了, 唔夠時間温書。

我就覺得好depends 個小朋友, 阿仔成日都話係學校已經做完功課, 叫我同佢對.佢仲不知幾happy, 放開返lai話自己已經做完功課, 可以睇卡通.其實係學校有時會有啲時間得閒, 佢就係咁做, 班主任堂, 個班主任處理班務時佢又做, 所以做曬lor。但真係好多test, 要不停咁溫書lor>其實都有好處, 好過積埋太多至一次過溫, 仲衰啦!

相比起阿女, 佢讀緊津小,阿女仲多好多功課。 所以我覺得sfa ok 喎!

原帖由 wynma 於 09-11-3 18:08 發表
我就覺得功課一D都唔多,我仔仔寫字勁慢的, 但都應付得唔錯。而測驗就真的太多了, 唔夠時間温書。

適合高才生入讀

原帖由 0002 於 09-11-12 16:43 發表
適合高才生入讀

英文有中學一年班程度和睇家長的教育程度.
有science 底會容易跟.  家長必須進修一下....

要學Diversity, Classification, Balacing mass, Make a comparsion, many higher level vocabs and gram ...

喺喎,我哋P.4今年好深,真有中學level,尤其加多科sci,唉,我哋都要再培訓先得,0002,你幾年級?

P3 STUDY HIMSELF AT HOME

EASY SCIENCE FOUNDATION

我好驚呀!我仔仔考左SFA P1,但我自己程度一般,真不知點算好……

十分同意.
家長先放下第一名的榮譽....讓孩子多元化學習以禮代人, 不要以成績取人.....

我個人覺得都好深架!

differential between schools?

原帖由 shirleyshek 於 10-6-28 17:19 發表
我個人覺得都好深架!

May be SFA is tough but other top schools are not far behind.   

002 I can use words like "differential" but no professional education qualification, can I apply!?