用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 浸信會呂明才小學 唉!沙呂點解有咁多惡老師?
go

唉!沙呂點解有咁多惡老師? [複製鏈接]

正式上堂兩日,囝囝就說唔想返學,因老師太惡,覺得好大壓力。前幾年都會遇到一些較惡的老師,都頂得住,但今年這位老師真係惡到超哂班。

囝囝話有啲同學唔識答問題或答錯了,就立即被大聲責駡、或罰企、或罰出房門外企。
就算老師覺得求學也要求分數,也不應恃惡來責駡學生,為甚麼不可以加多一點點愛心呢?每個學生的學習及吸收能力不同,要谷也要有方法有耐性至得吖!

囝囝去學年好彩,有個好有愛心又盡責的班主任,到而家佢都話要比心機讀好那一科,要拿好成績去告訴舊班主任。

但而家囝囝嚇到唔想返學,我真係唔知點算?
   0    0    0    0

原帖由 smilingbb 於 09-9-4 19:45 發表
正式上堂兩日,囝囝就說唔想返學,因老師太惡,覺得好大壓力。前幾年都會遇到一些較惡的老師,都頂得住,但今年這位老師真係惡到超哂班。

囝囝話有啲同學唔識答問題或答錯了,就立即被大聲責駡、或罰企、或罰出房門外企。
就算 ...

沙呂係咪大多數d老師都好惡?你小朋友咩年級呀?我囡都話老師好惡,但一個教常識男老師好好人.

我囝囝覺得惡老師佔多數,唉!啲老師嬲起上來拍枱大駡有之,掉學生的簿落垃圾桶亦有,EQ咁低,完全無身教可言,點樣教到品行好的學生!我知而家做老師壓力好大,除了責備,係唔係會有其他更好的方法呢?

但好的那些老師又真係好好,有責任心又有愛心,令小孩很喜歡上課學習。

我覺得校長係好有Heart去辦學,供給學生好優越的學習環境及配套設施,但我覺得老師係最重要的一環,學生怕了上學,一切也是徒然!

回覆 1# smilingbb 的文章

你指的沙呂小是沙田圍呂小嗎?

原帖由 chris_baba 於 09-9-6 02:34 發表
你指的沙呂小是沙田圍呂小嗎?

是。

原帖由 smilingbb 於 09-9-5 22:41 發表
我囝囝覺得惡老師佔多數,唉!啲老師嬲起上來拍枱大駡有之,掉學生的簿落垃圾桶亦有,EQ咁低,完全無身教可言,點樣教到品行好的學生!我知而家做老師壓力好大,除了責備,係唔係會有其他更好的方法呢?

但好的那些老師又真係好好,有責任 ...

我想你可以問下囝囝是那位老師, 向學校了解下老師上課情況. 鄧校長出名係好接受家長意見的, 相信如果真係咁的情況發生, 學校會更進, 請那位老師改變一下教學時的語氣的. 而且頭兩日咁多義工家長, 我相信如真是這情況, 必定有家長反影的.

我囝囝唔係小一,上課係唔會有愛心家長義工在班房。
我唔同校長講,係擔心囝囝比老師針對,始終老師都係人。我好無奈,唔知重可以點幫囝囝。

原帖由 smilingbb 於 09-9-7 12:39 發表
我唔同校長講,係擔心囝囝比老師針對,始終老師都係人。我好無奈,唔知重可以點幫囝囝。

聽到D老師咁惡,我都鄧D小朋友驚,我地大人遇到D惡上司都震晒,無心机番工,更何況D小朋友.

原帖由 smilingbb 於 09-9-7 12:39 發表

我覺得學校和家長相互間一定要有溝通. 大家都係想幫助小朋友成長, 同學校反影係有需要的, 除了小朋友, 家長對學校的信任, 都會影響小朋友學校. 你都唔放心囝囝交給老師教導, 囝囝就更加對上學抗拒.

剛剛才開學, 重有成年對住個位老師嘛! 我覺得有需要同學校傾傾, 了解清楚上學情況. 小學的老師, 相信對小朋友來說, 一般都會覺得較惡的, 因為幼稚園特別照顧和包容嘛! 上小學, 老師要求嚴格好多, 你個個重唔係小一, 相信更嚴格. 如果係老師方面有問題, 你為著大家, 更加需要讓校長知道. 免得更多小朋友受害嘛!

我個小朋友就話老師係惡同大聲,
我問佢老師什麼時候會惡呢?

佢話係小朋友唔專心上課或同同學仔
說話老師就會好惡,不過乖嗰啲就
會有很多嘢做啦。

我估計或者老師只是想大家盡快去適應小學的紀律,
如果唔係日後每堂重要用很多時間去處理紀律,
就好有可能影晌日後教學進度。

我都覺得沙呂小有很多惡老師, 我個仔試過係學校犯錯, 俾四個老師輪住來責問 (我去到學校時只見班主任話緊佢, 但後來有家長同我講之前已有三個老師責備過了).  

建議你親自到學校與班主任面談, 俾學校知道你係一個有關心仔女學校生活的家長, 老師們才會比較正視問題.  我去年都係多得一位家長教路才知知道, 如果攪到仔女情緒出問題就大件事啦!

如果真係有咁既事,咁就係要向校方反影喎~ 不如試下同校長溝通下,又或者真接向家長會提出呢個情況 ,要求佢地在開會時,向校長報告並跟進一下啦~  

認真推行紀律同 "惡" 唔一定係相等架喎! 又講到沙呂小咁以學生為本、以讚賞為推動。。。 如果一個小學生犯左事,都唔須要亦唔應該由 4 個老師輪流去責備掛? 咁樣好似大陣象左D,亦欠缺整体策略去教導孩子改過!

原帖由 catlaw 於 2009/9/16 03:49 PM 發表

我都覺得沙呂小有很多惡老師, 我個仔試過係學校犯錯, 俾四個老師輪住來責問 (我去到學校時只見班主任話緊佢, 但後來有家長同我講之前已有三個老師責備過了).  

建議你親自到學校與班主任面談, 俾學校知道你係一個 ...

嘩!犯咗咩事咁緊要?4個老師輪住來責問?咁又好似幾誇張!咁樣真係會嚇親小朋友!~~~~~~~~~

原帖由 蔚晴 於 09-9-17 12:11 發表
嘩!犯咗咩事咁緊要?4個老師輪住來責問?咁又好似幾誇張!咁樣真係會嚇親小朋友!~~~~~~~~~

果件事發生之後, 阿仔靜咗成個禮拜, 日日都好似好疲倦咁.  唉...

I heard a Primary 1 teacher did the following things in her class:  l
Yell / Shout loudly to the students when they forget to hand-in the homework or fail to complete the tasks assigned to them. l
Seem to be annoyed and impatient in teaching the students and make them feel tense and anxious in learning. I understand that the class discipline and students’ behaviour are important.
However, I think that care, respect and proper guidance to students are also important.
I think the teachers should not use too much negative wordings in their classes.
For instance, “
如果唔乖,我就唔比佢 It is better to use “如果乖,我就派比佢” instead.

原帖由 catlaw 於 09-9-17 17:37 發表

果件事發生之後, 阿仔靜咗成個禮拜, 日日都好似好疲倦咁.  唉...

Catlaw,

I felt sorry to hear your son's experience.  I suggest you to reflect the problem to Dr. TANG.

I think the kinder teachers of your son had told him that primary school life is happy, but the reality is UNHAPPY.....

我一直以为沙呂已经算是津贴小学里面,最包容的一间,如果你说的属实,我就不会寄望了,否则我小孩每天都会给老师罚。

原帖由 stwlmc 於 09-9-17 22:42 發表

Catlaw,

I felt sorry to hear your son's experience.  I suggest you to reflect the problem to Dr. TANG.

唉!告訴Dr. Tang又如何?暑假時學校網址內也張貼了回應家長大會時由家長提出的問題,其中一點是家長提出老師鬧學生,又不許學生發問;校長回應:老師應該有愛心。

這表明校長已知情,但事情並沒有解決。而且囝囝今年個數學老師勁惡,答問題唔可以唔識,唔可以慢過10秒回答,答錯問題就鬧,又要罰企,最不好就是拿着支伸縮天線拍枱及近距離對學生指指點點。

該位老師只懂挫敗學生,沒有讚賞過學生,現在這班學生都談論着很害怕上數學堂!點解攪成咁?過去幾年雖也遇到惡老師,但也不會這樣離譜,也稱得上愉快學習,但今次真係好難捱!

原帖由 smilingbb 於 09-9-18 21:53 發表

唉!告訴Dr. Tang又如何?暑假時學校網址內也張貼了回應家長大會時由家長提出的問題,其中一點是家長提出老師鬧學生,又不許學生發問;校長回應:老師應該有愛心。

這表明校長已知情,但事情並沒有解決。而且囝囝今年個數學老師 ...

My daughter just starts Primary 1 this year.  She does not has strong confidence....  In this school, I think she can't develop her confidence.....

不如你試下唔量體溫, 咁一定會安排見校長.

到時校長講完野. 佢都會問你小朋友的事, 你咪唔好咁直接講小小數學呀仔跟唔上.., 間接d, 唔似針對老師已同校長投訴.

我上次見校長, 佢都主動教我要做d 咩. 但見左都係 10分鐘.
‹ 上一主題|下一主題