用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有冇沙田胡上的媽咪呀?! 一齊傾下啦
樓主: cheukyingma
go

有冇沙田胡上的媽咪呀?! 一齊傾下啦 [複製鏈接]

原帖由 siusiuerica 於 09-9-27 17:20 發表
我幫囝囝報左足球同中文集誦!! 我見sat有d maths, eng. & phonics, 但人數好多, 成16-20人, 我囝囝唔夠專心,咁多人, 老師實睇唔得佢幾多, 所以最終都無報!!

其實我最想佢入合唱團和中國舞, 但我估老師會選高年級些的小朋友參加, 所以都不抱大希望了~~ 但我見phonics都不貴, 佢在外面已學過, 但就仲係唔係好識blending, so咪俾佢學多次, 當温習囉~~ 而中文寫作班, 就諗住俾佢接觸多d, 始終幼稚園都冇乜學過寫作嘛~~

我幫囝囝報左足球同中文集誦!! 我見sat有d maths, eng. & phonics, 但人數好多, 成16-20人, 我囝囝唔夠專心,咁多人, 老師實睇唔得佢幾多, 所以最終都無報!!

Yeah~~ 今日收到通知, 囡囡入到中國舞基訓班了, 佢好開心呢!!

congratulations!^^
i didnt go to school tonight because of heavy rain!! how about u?

我囡囡都入咗.HEI HEI

原帖由 cheukyingma 於 09-9-30 00:09 發表

Yeah~~ 今日收到通知, 囡囡入到中國舞基訓班了, 佢好開心呢!!

siusiuerica,

we went to school last night, and my daughter played happily with her classmate at school, but she is not lucky enough in the lucky draw~~ HAHA...

WINGYIBB,
恭喜晒~~ 咁佢哋係咪可以一齊學?!

星期六上中國舞, 我想應該穿體育服是嗎?
令外囡囡亦在學校報讀Phonic.

原帖由 WINGYIBB 於 09-10-15 13:26 發表
星期六上中國舞, 我想應該穿體育服是嗎?
令外囡囡亦在學校報讀Phonic.

我囡囡都係上中國舞和phonic wor~~
我諗我下今個星期六會幫佢轉冬季去上課外活動班喇(如果凍的話)

我每星期六到有陪佢返學上課外活動班, 同d家長傾吓講吓.

原帖由 cheukyingma 於 09-11-13 09:12 發表

我囡囡都係上中國舞和phonic wor~~
我諗我下今個星期六會幫佢轉冬季去上課外活動班喇(如果凍的話)

原帖由 WINGYIBB 於 09-11-25 13:36 發表
我每星期六到有陪佢返學上課外活動班, 同d家長傾吓講吓.

請問你們的小朋友是否很快適應此校,因我女是明年小一生,想了解多些,平日有多少功課?是否每星期有中和英文默書?多親子project要做嗎?上學醒期考試在聖誕後或前?因今年要book定出年假。謝謝!

原帖由 pennyma 於 09-12-1 22:58 發表

請問你們的小朋友是否很快適應此校,因我女是明年小一生,想了解多些,平日有多少功課?是否每星期有中和英文默書?多親子project要做嗎?上學醒期考試在聖誕後或前?因今年要book定出年假。謝謝! ...

請問有沒有胡上媽媽可解答?

原帖由 pennyma 於 09-12-3 22:41 發表

請問有沒有胡上媽媽可解答?

妳的第一個問題, 應是妳的小朋友是否是一個容易適應新環境的小朋友; 不是每星期都有黙書; 2測2考, 約11月,1月,3或4月, 5或6月

原帖由 Berry_luk 於 10-1-10 12:53 發表

妳的第一個問題, 應是妳的小朋友是否是一個容易適應新環境的小朋友; 不是每星期都有黙書; 2測2考, 約11月,1月,3或4月, 5或6月

謝謝解答!又請問課程深嗎?

我對學校中國舞有點失望.

未參加學校中國舞前阿囡已跳了2年中國舞.
於是我兩者選其一, 我一心覺得阿囡可以在學校中國舞班跳下去....
順利完成中國舞基訓班, 在小二時再填表甄選初級組結果不獲, 我細問阿囡基訓班內的小一生全多落選.
獲老師回覆"因參加人數太多未能入選者, 可再次參加基訓班甄選或另參加其他興趣班"

原帖由 pennyma 於 10-1-10 23:14 發表

謝謝解答!又請問課程深嗎?

那要看看你小朋友的底打得好唔好, 在我的小朋友看來並不深, 我看你是一個十分謹慎的媽媽, 你的小朋友成績一定不差, 所以, 對你的小朋友來看應不深.

吾多功課, 大約2-3樣, 很少默書, 程度淺
‹ 上一主題|下一主題