用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有冇沙田胡上的媽咪呀?! 一齊傾下啦
樓主: cheukyingma
go

有冇沙田胡上的媽咪呀?! 一齊傾下啦 [複製鏈接]

原帖由 Berry_luk 於 09-9-19 20:05 發表

HELRON,

還記得我嗎? 妳還是咁積極幫啲樓主. 我今年都參加中秋晚會, 唔知會唔會見到妳. 今年妳個仔啲嘢深唔深呀? 突然改了考試的形式有啲唔習慣.  
今年我仔班主任係我仔勁喜歡的. 希望他會開開心心. 妳仔班主任 ...

hi, berry_luk,

請多多指教呀~~

唔係咁恐怖呀?! 全班得10個人返, 其餘都病? 唔會係H1N1呀?!

原帖由 siusiuerica 於 09-9-20 13:06 發表
cheukyinma, 你尋日有無返去聽家長會? 我有呀, 不過上課室o既時間太少, 想問老師野都唔得!!
我個仔已經俾老師投訴話上堂表現唔好, 試過罰佢企!唉,我都唔知點算好!! ...

siusiuerica, 係呀~~ 時間好短, 冇乜個別問到自己仔女喺學校情況呀~~ 都係中, 英, 數三科老師各自講各科要留意的嘢, 但我哋over-run咗好耐, 我走時, 都差不多4:50pm呀~~ 我哋最後問得最多的係課外活動的報名事宜呀~~

我囡囡話佢未俾老師罰過, 但有同學仔就俾老師鬧過囉~~ 可能男仔同女仔的分別, 男仔冇咁怕俾老師罰, 咪會naughty d 囉~~ 唔使擔心呀~~

原帖由 cheukyingma 於 09-9-21 11:09 發表

hi, berry_luk,

請多多指教呀~~

唔係咁恐怖呀?! 全班得10個人返, 其餘都病? 唔會係H1N1呀?!

Hi, cheukyingma

係無錯, 全班只有10個人返, 其餘都係發燒, 有兩個係已早前返了兩天學後就發燒, 已病完回校上課的, 真的很可怕, 至於是否H1N1就學校沒有公佈, 所以不敢確定. 但好似話, 其他有一班就已有11人無返, 不過已是上星期的事了, 現在應無事啩!

原帖由 Berry_luk 於 09-9-21 13:58 發表

Hi, cheukyingma

係無錯, 全班只有10個人返, 其餘都係發燒, 有兩個係已早前返了兩天學後就發燒, 已病完回校上課的, 真的很可怕, 至於是否H1N1就學校沒有公佈, 所以不敢確定. 但好似話, 其他有一班就已有11人無返, ...

嘩~~ 咁真係好似中咗wor~~ 但學校都唔公佈?! 咁你小朋友冇事嘛~~ 記住叫小朋友一定要帶口罩, 唔好share嘢食, 仲要洗手呀~~ 我已經叫我囡囡唔好同人"痴"得咁埋, 唔好同人交換嘢食, 記住洗手等, 希望佢會聽我講啦~~

醒目開學勳章

原帖由 Berry_luk 於 09-9-19 20:05 發表

HELRON,

還記得我嗎? 妳還是咁積極幫啲樓主. 我今年都參加中秋晚會, 唔知會唔會見到妳. 今年妳個仔啲嘢深唔深呀? 突然改了考試的形式有啲唔習慣.  
今年我仔班主任係我仔勁喜歡的. 希望他會開開心心. 妳仔班主任 ...

Hi,
你好呀,你仔仔今年應該是讀3年級啦,我有無記錯呀,
D功課比較深了,亞仔話依家做功課要用多左時間做.
係羅,無無為為改左考試形式都唔知學校想攪物,
今年亞仔班主任在3年級時已做過一次班主任啦,好似
是全校最惡果個,但我個仔話無所謂,只係唔聽話得同學
才害怕的.而且這個老師捉佢地寫字捉的好勁,我勁鐘意,
因為我個仔寫字寫得好求求期期的,依家好啦佢唔想比
人罰炒多次,佢就死死氣慢慢寫好D啦,超正我不用勞氣
佢寫字啦

原帖由 HELRON 於 09-9-21 17:21 發表

Hi,
你好呀,你仔仔今年應該是讀3年級啦,我有無記錯呀,
D功課比較深了,亞仔話依家做功課要用多左時間做.
係羅,無無為為改左考試形式都唔知學校想攪物,
今年亞仔班主任在3年級時已做過一次班主任啦,好似
是全校最惡 ...

Hi,

哈哈! 我想我們真的很久沒有在此溝通了, 我仔今年4年級了, 真係時光飛逝, 不過我唔會介意, 因為我都唔記得你仔仔是否已5年級了.
你仔今年的班主任咁惡架, 不過你仔講得啱, 唔曳應該唔會鬧啩, 如果我無記錯你仔係5年級的話, 那個老師無教過我仔. 但如果我記錯, 你仔係6年級, 咁那個老師就係教過我個仔了.
係我都好想知間學校攪咩, 改了這個形式會唔會影響到你仔程分? 不過今年真的多了很多功課, 我還未習慣, 好像今天由1:30做到7:30, 唔知係唔係我仔做得慢, 但啲功課真係有啲難度. 有些要我同佢一齊做才做到, 都已一齊做了, 都要做到咁夜.

原帖由 cheukyingma 於 09-9-21 15:16 發表

嘩~~ 咁真係好似中咗wor~~ 但學校都唔公佈?! 咁你小朋友冇事嘛~~ 記住叫小朋友一定要帶口罩, 唔好share嘢食, 仲要洗手呀~~ 我已經叫我囡囡唔好同人"痴"得咁埋, 唔好同人交換嘢食, 記住洗手等, 希望佢會聽我講啦~~ ...

我仔就真係氣死我, 佢時時將個口罩放在下爬, 仲時時比老師鬧. 不過我仔話, 因為啲冷氣唔夠, 好熱, 有啲小朋友仲因為這樣唔舒服呀, 有啲仲在班裏嘔. 都難為了佢地. 不過現在帶啲嘢食都係個別包裝. 一個一個的, 怕佢地申手入個袋, 你一塊我一塊咁, 就真係有機會啦.

醒目開學勳章

原帖由 Berry_luk 於 09-9-21 20:40 發表

Hi,

哈哈! 我想我們真的很久沒有在此溝通了, 我仔今年4年級了, 真係時光飛逝, 不過我唔會介意, 因為我都唔記得你仔仔是否已5年級了.
你仔今年的班主任咁惡架, 不過你仔講得啱, 唔曳應該唔會鬧啩, 如果我無記錯你 ...

哈哈,我真係無記性啦,記錯左你個仔應該今年是讀4年
級添 ,你個仔今年的班主是我個仔上年的班主任,而
我個仔今年的班主任是你個仔上年的班主任真得意啦.
是呀,你仔仔今年的班主任真係幾好人的,我個仔都好
鐘意佢,起碼唔會閙人閙足一當啦.
另外你說你果班有成20幾個病左,聽聞都是普通感
冒,而確診豬流感全校好似是只的1-2個確診左.
所以應該唔係大問題呱.而且你個仔個班病了的同學
都返返學了,因為都差不多是兩星期前的事了.

原帖由 HELRON 於 09-9-22 12:07 發表

哈哈,我真係無記性啦,記錯左你個仔應該今年是讀4年
級添 ,你個仔今年的班主是我個仔上年的班主任,而
我個仔今年的班主任是你個仔上年的班主任真得意啦.
是呀,你仔仔今年的班主任真係幾好人的,我個仔都好
鐘意佢, ...

咁我咪又係記錯了你個仔的年級? 因上年我仔既班主任係教6年級架, 哈哈, 我都勁無記性.
係呀, 佢今年既班主任係唔多鬧人架, 好多小朋友都喜歡她, 講嘢又溫柔, 細聲細氣, 其實今年既班主任已在我仔一年級時教過他了. 但上年既班主任對我仔都唔錯架, 佢唔係個個都鬧架. 上學期就惡啲, 因為啲小朋友還未由暑假的情緒回復過來, 但到了下學期, 我仔就話佢已無點鬧佢地了.

敝喇~~ 手冊貼咗話30/9常識小測呀~~ 咁究竟會問d咩時事通識題目呀~~ 好驚呀~~

醒目開學勳章

原帖由 cheukyingma 於 09-9-23 09:29 發表
敝喇~~ 手冊貼咗話30/9常識小測呀~~ 咁究竟會問d咩時事通識題目呀~~ 好驚呀~~

不用擔心,通常問最近發生的事情,好似有10題選擇題,
不過都是計埋來考試分裹的.
我記得亞仔第一年是在考試中一起出的,後尾就再在
分開做啦,當時好似出2008奧運在什麼地方舉行呀,
就是類似噤的時事啦

原帖由 cheukyingma 於 09-9-23 09:29 發表

其實三年前o既嘢都唔多記得, 但最記得係因為我仔錯了的題目, 一年級時會好少問新聞的題目, 會真係問啲常識, 我唔多記得係一年級還是二年級, 有一條, 長洲乘什麼交通工具, 香港文化博物館在那個站下車, 記得當時海洋公園只有安安佳佳, 佢都有問, 睇星星要去那個館睇......等等, 真係問啲常識架.

[quote]原帖由 Berry_luk 於 09-9-23 13:17 發表

其實三年前o既嘢都唔多記得, 但最記得係因為我仔錯了的題目, 一年級時會好少問新聞的題目, 會真係問啲常識, 我唔多記得係一年級還是二年級, 有一條, 長洲乘什麼交通工具, 香港文化博物館在那個站下車, 記得當時海 ...

/quote]

多謝您的提示

thx 你哋呀~~
唉~~ 連阿媽d常識都有限, 阿囡今次死硬啦~~
係呢~~ 佔重唔重分呀?!

醒目開學勳章

原帖由 cheukyingma 於 09-9-23 13:34 發表
thx 你哋呀~~
唉~~ 連阿媽d常識都有限, 阿囡今次死硬啦~~
係呢~~ 佔重唔重分呀?!

有10題每題占1分.

醒目開學勳章

原帖由 Berry_luk 於 09-9-23 13:17 發表

其實三年前o既嘢都唔多記得, 但最記得係因為我仔錯了的題目, 一年級時會好少問新聞的題目, 會真係問啲常識, 我唔多記得係一年級還是二年級, 有一條, 長洲乘什麼交通工具, 香港文化博物館在那個站下車, 記得當時海 ...

Hi Berry,
你有收到我比你的郵件呀.

原帖由 HELRON 於 09-9-23 13:58 發表

Hi Berry,
你有收到我比你的郵件呀.

對不起, 我剛睇了.

中國舞係咪真係好難入呢?! 你哋有冇報樂器, 中文寫作班, phonics呀?!

我報中國舞, 和phonics.

原帖由 cheukyingma 於 09-9-25 09:24 發表
中國舞係咪真係好難入呢?! 你哋有冇報樂器, 中文寫作班, phonics呀?!

我幫囝囝報左足球同中文集誦!! 我見sat有d maths, eng. & phonics, 但人數好多, 成16-20人, 我囝囝唔夠專心,咁多人, 老師實睇唔得佢幾多, 所以最終都無報!!
‹ 上一主題|下一主題