用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際英文幼稚園 09 K1 N Star 大家傾下啦...
go

09 K1 N Star 大家傾下啦... [複製鏈接]

Hi, 各位 N Star 班媽咪, 不如大家以後係呢到傾下八下。
   0    0    0    0

Hello,我個仔都係讀 N Star (雅息士道-AM class),係唔係同你一樣呢?

唔知你有冇收過老師嘅手寫簡單便條講吓你小朋友嘅上堂情況呢?我就冇,不過我聽我朋友就有,佢個仔係讀羅褔道英普班(PM)的.

原帖由 fatsin 於 09-9-4 12:45 發表
Hi, 各位 N Star 班媽咪, 不如大家以後係呢到傾下八下。

係呀,我個仔同你個仔係同一班呀,你好呀。

無喎,無收過任何字條,亦無收過任何電話,好唔好打去問下情況呢?

原帖由 mandy1003 於 09-9-6 22:56 發表
Hello,我個仔都係讀 N Star (雅息士道-AM class),係唔係同你一樣呢?

唔知你有冇收過老師嘅手寫簡單便條講吓你小朋友嘅上堂情況呢?我就冇,不過我聽我朋友就有,佢個仔係讀羅褔道英普班(PM)的.

...

唔好意思,因為我個A/C神神地(mandy1003),攪咗好耐都入唔到,我要用我老公個先.

我個仔上校車bye-bye都有喊,佢都話佢係課室內都喊咗一陣,成日話掛住媽咪喎,希望佢快D適應啦,你個仔點呀?
我個仔又唔多講學校發生乜事我聽喎,你呢?不過我唸開頭老師可能都好忙,所以我唸過多幾日,睇吓亞仔有冇好轉,或send過email問吓Mr.Stan啦,唔知好唔好呢.

你亞仔有冇撘校車?我個仔撘#7校車.Ah!你交咗12張相俾學校未呀?我星期一放咗去書包前個袋內,但昨日老師都未攞起.

hi,我個仔都有坐校車,2號車,又好好彩,佢無喊,可能佢係大仔啦,你個仔可能仲細,所以未咁快適應到,放心,好快無事。

我都已經email左 mr stan,問下佢個仔情況,佢好好,好快覆,不過話我個仔有少少 hyper,唉,我都擔心,你都問下佢啦。

我個仔都係呀,問佢學校d野,佢都唔講,我唔知佢唔識講定唔肯講喇...激死。

係呢,你坐校車要坐幾耐先返到學校呀,我要坐50分鐘,好似好耐咁,仲諗緊繼唔繼續坐呢。

係呢,你仔仔叫乜名呀,等我同我仔仔講下,我仔仔叫 Harry。

原帖由 jimmylinkl 於 09-9-9 10:30 發表
唔好意思,因為我個A/C神神地(mandy1003),攪咗好耐都入唔到,我要用我老公個先.

我個仔上校車bye-bye都有喊,佢都話佢係課室內都喊咗一陣,成日話掛住媽咪喎,希望佢快D適應啦,你個仔點呀?
我個仔又唔多講學校發生乜事我聽喎,你呢? ...

唔好意思呀,呢排成日log-in有問題,所以依家先同你再傾計.我又係mandy1003.

撘校車返學就冇問題,校車大約8:10-8:20am到,但放學就很耐,要最早1:00pm才到,我又唔想佢喺校車瞓覺,一來唔係太安全全,二來又打亂佢的日常生活,所以我放學去較頭的站接他再撘小巴,會早最少30min回到家.

我個仔叫俊俊,你好,等我又問吓我個仔識唔識你個仔先,不過我唸佢都係冇乜反應,因見佢剛剛開學都係懵吓懵.問佢運動堂做乜,又唔講,問佢玩乜嚟,又只係話食完荼點咪放學囉,我都俾佢激Un.另外,我都會問吓Mr. Stan佢點先.

我問過囝囝,佢唔知邊個係俊俊呢,會唔會係學校叫英文名呢?

我已決定唔坐校車了,今日第一日試由姐姐帶,都ok,起碼可以7點先起身,訓多半個鐘差好遠。

係呢,你有無做家長義工呀?

我仔仔好少講學校d野,不過就知佢應該返得都開心。

希望遲d多d同班家長黎呢到傾下計啦。

原帖由 jimmylinkl 於 09-9-10 22:44 發表
唔好意思呀,呢排成日log-in有問題,所以依家先同你再傾計.我又係mandy1003.

撘校車返學就冇問題,校車大約8:10-8:20am到,但放學就很耐,要最早1:00pm才到,我又唔想佢喺校車瞓覺,一來唔係太安全全,二來又打亂佢的日常生活,所以我 ...

攪來攪去都 log-in 唔到,惟有開個新 a/c ,我係 mandy1003, 不過以後都會用呢個新 a/c.

我個仔冇英文名喎,我都有問我個仔識唔識 Harry , 佢話唔識,不過佢都唔肯多講學校嘢俾我聽,所以都係 expected .我問佢喺學校做過乜,佢只係話”食完荼點咪放學搵媽咪囉”,我問佢有冇唱歌(應該係一定會做嘅活動),佢都話冇,真係激 Un.所以我唔知佢返得開唔開心,佢依家仲成日話”掛住媽咪”,”今日係唔係放假?”, 你又好啦,你覺得你個仔返得開心.雖然佢會話 Miss Fung 同 Mr. Stan 好人,但同問多少少學校嘢,佢就話”唔好講學校嘢”.真係唔知佢開唔開心.

有呀,我有參加義工,因為我自己冇返工的,所以咪支持吓.

Ah! 我都 send 咗 email 問 Mr. Stan 我個仔點,佢話有喊,不過喊嘅時間就逐漸有些改善,都算守規則.希望佢快 D 鍾意返學就安心了.

Hi, 俊俊有改善,好開心呢,努力呀。

係呢,你有無同俊俊玩學校d字卡呀,我上次一拎d英文字卡佢就走人,中文字卡呢,我就懶到依家都未整呢,嘻。

你估我聽日先交家長義工回條,遲左咁多日,學校會唔會唔理我呢?

今個星期六家長日我去唔到,老公去呢,如果咪就可以同你相認,哈哈哈。

原帖由 man1003 於 09-9-16 23:33 發表
攪來攪去都 log-in 唔到,惟有開個新 a/c ,我係 mandy1003, 不過以後都會用呢個新 a/c.

我個仔冇英文名喎,我都有問我個仔識唔識 Harry , 佢話唔識,不過佢都唔肯多講學校嘢俾我聽,所以都係 expected .我問佢喺學校做過乜,佢只 ...

我都未同我個仔玩喎,中文字咭又係未剪,因為手冊都係話學咗一,兩個字啫,所以我懶得就懶,HeHe.不過遲D真係要開始玩吓.

我地一向都喺講廣東話的,唸住想同個仔開始講吓英文(雖然自己英文唔係流利),每日分15-30min English Time,點知佢係都唔肯,仲大叫”我唔鍾意英文,講中文啦!”,真係驚佢追唔上! 咁你平時有冇同亞仔講英文呢?又會唔會好似其他家長咁,一個講中文,一個講英文呢?

我唸義工方面,應該冇問題,因為多雙手,我唸佢地會歡迎的.

Ah,好似真係冇乜NStar家長入嚟Babykingdom喎,不過好彩都有你!都有個照應嘛.

hi,

我都係超懶既媽咪,哈哈哈。

但你仔仔都考到呢間學,唔會追唔上的,放心,至於我呢,我通常同佢講廣東話,但由於姐姐唔識廣東話,佢地兩個會英文溝通,不過佢就鍾意廣東話多d ,好多時佢會叫姐姐同佢講廣東話,笑死人。

噢,我最後都係無交到義工回條呢,又係一個懶字,嘻。

係呀,我地要支持大家呀!
原帖由 man1003 於 09-9-18 21:48 發表
我都未同我個仔玩喎,中文字咭又係未剪,因為手冊都係話學咗一,兩個字啫,所以我懶得就懶,HeHe.不過遲D真係要開始玩吓.

我地一向都喺講廣東話的,唸住想同個仔開始講吓英文(雖然自己英文唔係流利),每日分15-30min English Time,點知佢係 ...

有一個確診呢,好擔心

hi,

俊俊有無話要帶d乜返學校呀?Harry 尋晚話要帶張bb相,但我睇到羅福道果d家長話要2張,又話要帶玩具,唔知應該帶d乜呢??

係呀,一見到張通告話有一個喺呢班確診,當堂嚇親!唔知駛唔駛幫亞仔帶口罩呢?因為有潛伏期,染咗未必即刻知加嘛,除咗有機會被人傳染,如果亞仔其實己”領嘢”,佢都有機會傳染人就唔好啦,不過學校又冇叫我地幫小朋友帶,我亞仔又唔鍾意帶,如果得佢一個人帶,我諗佢實一早除咗.Ai...只有祝福他吧!!

你又好啦,我個仔都冇同我講吓,我都有試探佢.我唸你聽你個仔話帶乜你咪帶乜囉,都係試吓佢地識唔識返屋企講啫,所以我會等我個仔講先帶的,如果佢仍然冇講,我就算罷.Ai........

今朝早亞仔刷緊牙時,我叫佢專心聽老師講嘢,老師可能會叫你帶嘢返學校,到時話比媽聽喎.佢突然話老師叫佢帶張BB相,嘩,好開心呀,雖然俾哂Hints,但佢終於都記得,好過冇!

嘩,你好叻呀,識得咁樣幫下佢,我都戥你開心呢。

我有幫仔仔帶口罩呀,不過係學校佢有無除低就唔知喇。

唉,都擔心,學你話齋,有潛期伏期.....

原帖由 man1003 於 09-9-23 10:40 發表
今朝早亞仔刷緊牙時,我叫佢專心聽老師講嘢,老師可能會叫你帶嘢返學校,到時話比媽聽喎.佢突然話老師叫佢帶張BB相,嘩,好開心呀,雖然俾哂Hints,但佢終於都記得,好過冇! ...

我噚日都有幫亞仔帶口罩,不過佢放學就冇帶,我問佢幾時除,佢話返到學校咪除囉,雖然唔知真定假,但係都好似冇乜用,佢都唔係好肯帶,同埋學校又冇覺得要帶咁,所以我今日放棄冇同佢帶了,希望大家都冇事啦!如果今個禮拜都冇再有同學仔中招,咁都可以稍為鬆一口氣啦,仲有兩日,保佑,保佑!!

我個仔到依家都未鍾意返學,朝朝起身都唔想返,Ai..唔知佢幾時可以好些,好多人都話SC係好開心的,希望佢快些有一日鍾意返學就好了!

哈哈,我諗係一起身果下囉,我個仔都係架,朝朝都話唔起身,要訓覺,但臨訓前問佢返學開唔開心,佢話開心,咁都安樂d。

係呀,我個仔話成班無人帶口罩喎,我諗佢都除左,最衰係我個仔好鍾意放手入口同捽眼。希望大家都平平安安,健健康康啦。

原帖由 man1003 於 09-9-24 09:22 發表
我噚日都有幫亞仔帶口罩,不過佢放學就冇帶,我問佢幾時除,佢話返到學校咪除囉,雖然唔知真定假,但係都好似冇乜用,佢都唔係好肯帶,同埋學校又冇覺得要帶咁,所以我今日放棄冇同佢帶了,希望大家都冇事啦!如果今個禮拜都冇再有同學仔 ...

阿仔今朝突然同爸爸講話要帶玩具返學,爸爸仲同佢講話唔可以帶玩具架,點知佢話老師話要帶藍色東西回校,於是佢帶左3件玩具返學,好好笑呢,last minute記得。

你又好啦,你個仔會自己主動講老師叫佢帶乜,又講得啱!我個仔不但唔會講學校嘢,近排我又試探佢,問佢有冇嘢要帶,佢話帶紅色嘢,其實我知道一定唔啱,但見佢講出口咪照帶,之後我問番佢,佢話老師話唔係喎,咁我又問即係要帶乜呀,佢又話紅色的lego喎,Ai...總之就亂up.

佢唔係因為早起身嗰一吓唔想返學,佢係成日都問係唔係星期六?或者係唔係打風?等等,又話唔鍾意返學,鍾意喺屋企同媽咪玩...唔知係唔係自己揍會黐身.呀!你有冇返工呢?

仲有,佢又唔肯睇學校書,例如,the topic book,一見到就走!你有冇同你個仔跟住課程同佢溫吓呢?我只能做的就係播吓張普通話碟,唔理佢有冇聽,一個星期都會播一次.好似乜都冇喺屋企做,又冇同佢講英文,真係唔知佢會唔會大落後.冇法啦,惟有希望佢遲D會好些吧!

你有冇報Science Club?我冇呀,因為亞仔都未識英文,仲學英文的Science,我唸佢會唔明,會waste money.但如果係學英文就唔同,我都會考慮.
‹ 上一主題|下一主題