用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 將軍澳循道衛理小學 請現在讀將循的家長比啲意見啦
go

請現在讀將循的家長比啲意見啦

將循家長你們好:

小兒今年k3將要報小學,請問可否告知一些將循的情況,因本人對此校彼有興趣。

1) 功課多嗎
2) 老師怎樣
3) 其他

因為這是一間只有幾年的學校,所以想知多些情況。
多謝幫忙。

vicng

功課普通
老師差(特別某幾位)
其他差

若果你或小朋友是沒有宗教信仰的話,唔建議你報讀,因為呢間學校非常注重呢方面,小一學生已經要被強迫接受牧師祝福(係極黑暗環境下進行,用小朋友角度看是十分恐怖的)及各種大大小小的祈禱活動,所以如不是教徙會覺得非常浪費小朋友學習的時間

I.tea and Maokong,

兩位好,睇完你們的意見後,這間學校聽落好似好差的,請問可否告知詳細一啲怎樣差法?

小女及小兒現時正是小三及小六的學生,本人一家亦並非教徒,她們一直都學習愉快。至於功課方面亦恰到好處,老師們亦盡心喎,其中曾有老師因病未能上課,於病假期間致電班中同學叮囑各人要用心學習。:)

我個仔今年k3, 本身我都在第一階自行收生報左呢間學校, 但睇完10月20日果間丟化新聞後, 我對呢間學校及呢個教會已失去信心, 原因不在於有一個咁既教職員, 而係在出事後, 同一教會既教友仲好意思幫佢寫求情信及到法庭支持呢位位人事,  佢地咁做實室令我感到極為失望, 所以我亦已即時幫個仔接受左其他直資既學位, 免得將來受到傷害或者受到不正確思想灌輸~

EVM,
請問10月20日果間丟化新聞係講咩架?

回覆 1# kk-can 的文章

我的兒子是這學校的學生,我只能說一句,很後悔把兒子交托這學校。

原帖由 leemou 於 10-4-1 16:44 發表
我的兒子是這學校的學生,我只能說一句,很後悔把兒子交托這學校。

可否詳細講吓你嘅感受, 因為我想今年9月為小女轉讀該校

原帖由 MMLFION 於 10-4-15 15:53 發表

可否詳細講吓你嘅感受, 因為我想今年9月為小女轉讀該校
該校的校長本人感覺是一個無能的校長,老師及主任處事不成熟,但這是見人見至,但至少不是我本人這樣說,有很多家長也這說,小兒本年是最後一年,有件事在小兒二年級發生的,礙于小兒仍在該校就讀,本來打算在小兒離開該校後才作出投訴,但惡夢在今年3月尾放復活節假前一天發生,最終要在最後一年帶著兩個缺點離開,我本人將二年級發生的事連接起來,因為當年的那位老師就是現在處理我小兒那事的太太,我還是那句,我後悔把小兒交托該校,加上小兒向我投訴說那位負責該事的主任,用手掀著他的衣領行,由于尚有幾個月才放暑假,所以任何投訴也要在放暑假後才能進行,這是要保障小兒在學校不會受到不公平對待,所以你可以自己考慮一吓是否將小朋友交托這學校。

我都係想幫阿仔搵間好學校,哩間係其中一間會考慮既學校,因為我朋友個仔係度讀3年班,加埋我剛剛去左佢地5月尾既學校簡介會,有以下睇法:

來自朋友個仔既感覺 :
功課唔算多,可接受。小朋友鍾意返學,因為學校用活動教學,重視關愛同欣賞,同埋老師都好有愛心,同學生關係好。(冇聽過要係黑暗環境祈禱,早會主要講公民教育,係培養品德既。而祈禱會係開學、聖誕、復活個D先有,係唱下詩歌,話劇表演,同埋學生帶領全體同學祈禱)

睇過一次學生早會:
佢地逢星期五都有早會,比家長入埋去操場,首先,有得比學生選擇做A.B.C.D四種唔同早操,如最多人選C就做早操C,好攪笑。
另外,好似朗誦幾強,因為我見佢地普通話集誦同廣東話集誦都攞全港冠軍。重有個咩關愛教職員團隊獎

學校簡介會:
有示範課睇,而且每個特別室都由學生負責介紹,感覺學校都幾肯比學生參與,佢地都好有禮貌。
校舍好大,設備齊全,新過千僖學校。有網球場,初小已經有網球課外活動,都幾吸引

黎緊會睇埋佢地第一屆畢業生既派位再進一步考慮。

我個女今年讀五年級,我十分後悔入讀此校,我對學校十分不滿和氣忿!好的老師唔多,大部分都會放在一年級任教,因為要給好印象給新入來讀的家長見到,所以一年級的學生大都很滿意. 其餘的老師我都唔覺得有什麼特別好,d老師太young, 經驗唔夠. 表面很有愛心,但當你時常表達意見,佢又覺得你地d家長trouble!

最近我更不滿的是 : 因為今個星期要exam, 兩星期前已要學生每日抄寫英文默書範圍一次; 中文溫書, 唔識又要抄寫, 上星期開始連常識課文都要每日抄一課; 昨天仲發神經,要抄常識課文兩課, 日日抄抄抄, 想溫習其他科都無時間, 我都唔明,今時今日仲要咁多抄寫,仲咁"out", 這真的幫到學生溫習嗎? 我都覺得學生很可憐!

仲有,通常exam前好多時都教唔駛d書,他們會在最後兩星期, "嘭嘭"聲加快速度草草教完就算, 試問學生點會學到嘢,簡直填鴨式教學!

總之要三思和問多d係度讀的家長!所以我第二個小朋友都無再選讀此校,免得多個犧牲品!

小女現在就讀四年班(將升五年班),小兒在九月都會升讀這間學校小一。我們不是基督教,但很欣賞教師們的愛心。因為小女比較缺乏自信,老師都會很鼓勵她參加課外活動。功課在這區來講不是最多那間(其實有些家長話太少功課!),我自己覺得適中。另外他們小五開始會根據成績分班。

小兒今年九月將升讀小四, 到目前為止, 我都好覺得將循的老師好有愛心, 好關愛 D 學生。雖然小兒聰明, 但都比較活躍和不專心, 要處理佢的行為和情緒都幾辛苦, 起初上堂表現和成績都一般, 好彩在小二兒時, 得到班主任的鼓勵和協助, 又用心去發掘小兒的長處, 更鼓勵佢加入數專和田徑隊, 從而令小兒的自用心得以提升,現在見小兒一日比一日的進步, 真係好開心呢 ! 亦好感激將循的老師。

功課方面 : 將循算一般 ( 因比較過其他學校, 將軍澳區的小學, 其實間間都哪麼多)
程度方面 : 英文比同區深少少 (聽補習社講) , 其他一般, 數學無教快, 將循有四 次評估, 一, 三評估主力考中, 英, 數, 常, 二, 四許估先再加埋其他科,如同出面區學校比較, 唔算有太大壓力.多
補底方面 : 因眼見香港越來越不同程度的學習障礙, 將循亦提供很多特別課程, 訓練 和調適去幫助有需要的學生, 這方面亦做得唔錯 !

以上是本人小小感受及意見.

另外, 本人想捐出 小一, 小二 及 小三全套課本, 如有將循家長有興趣, 請聯絡我.

May : e-mail : [email protected]

好奇怪將循的家長意見咁極端~~

回覆:請現在讀將循的家長比啲意見啦

但果日去簡介會覺得佢好好!英文課程不錯(相比梁省德)。真的這麼差嗎?

回覆:請現在讀將循的家長比啲意見啦

留意返:差評是2009年!所以可能是極端關係!但如果功課唔多,我就不喜歡了!唉!有基德家長竟然同我講!基德功課都多…!笑死!有幾多呢!都三四樣我想講!以前自己讀書三四樣叫小,七八樣叫多!但相比陳瑞祺!七八樣叫小喇!所以我心目中的小學,最小要有七樣!才算功課多。我朋友中三時讀Band1 ,中四發神經揀間Band5,佢話入到去中四佢咩都識,因為中三已學過哂!這是我揀深程度的原因

評論也真的太極端吧?