用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 剛剛升小一mami,我好失策呀!!
go

剛剛升小一mami,我好失策呀!! [複製鏈接]

醒目開學勳章

好失策,剛剛升小一mami,你地有無早D幫小朋友響暑假打定MMR第二針,我上星期先知,星期日先去打,仔仔尋晚開始燒,今日,聽日都返唔到學,佢好唔開心。

如果早d響暑假打,佢E+就可以返學喇。都係我唔夠細心。

0    0    0    0

原帖由 winniecws 於 09-9-4 02:30 發表
好失策,剛剛升小一mami,你地有無早D幫小朋友響暑假打定MMR第二針,我上星期先知,星期日先去打,仔仔尋晚開始燒,今日,聽日都返唔到學,佢好唔開心。

如果唔早d打響暑假打,佢E+就可以返學喇。都係我唔夠細心。 ...

首先你千祈唔好咁自責,平日已有大小事忙加埋阿囝升小一,
總有疏忽嘅時侯,有d人會話係籍囗,但做媽咪嘅會明白體諒,
我都試過有d情況同阿囡講:都係媽咪唔好,冇同你xxx/早知xxx...
明白你而家好心痛阿囝受苦,
提起幹勁,阿囝快快好番!

原帖由 winniecws 於 09-9-4 02:30 發表

如果早d響暑假打,佢E+就可以返學喇。都係我唔夠細心。 ...

食粒糖,大小朋友就會好番架 la。

我仲失策.連要打咩針都唔知/.\

如果早d響暑假打,佢E+就可以返學喇。都係我唔夠細心。 ...

小一唔係好忙, 放一, 兩日假唔係好大問題je, 唔使咁緊張既.

算啦,都打咗何況初期都係做班務事,最緊要健康

我地學校話衛生署10月中來幫小朋友打,為何你們要現在或之前時間,自己替小朋友打?這針一家會發燒?

我記得嗰時幫BB打針, 針紙上剩餘D針... 姑娘話日後小朋友上咗小學, 學校會安排學生打針的???

醒目開學勳章

因為我仔仔好驚針,上次打針,佢驚到響診所到嘔,所以我擔心佢如果響學校打唔知點算,所以一知道要打,第二日即刻去私家打。仲有,私家醫生d藥會靚d,牌子會好d,希望返應會小d,不過都燒左2日,低燒。

原帖由 lingchuling 於 09-9-4 23:11 發表
我地學校話衛生署10月中來幫小朋友打,為何你們要現在或之前時間,自己替小朋友打?這針一家會發燒?

請問打手臂定大脾??
可唔可以簡???

原帖由 winniecws 於 09-9-6 03:32 發表
因為我仔仔好驚針,上次打針,佢驚到響診所到嘔,所以我擔心佢如果響學校打唔知點算,所以一知道要打,第二日即刻去私家打。仲有,私家醫生d藥會靚d,牌子會好d,希望返應會小d,不過都燒左2日,低燒。

...

吓,咁第日全部響學校打,咪全部都燒﹖﹖

原帖由 Xenc 於 09-9-7 13:46 發表

我囡學校安排在22/9打針呀~~

我小朋友(小一) 上年係學校打針.... (打係手臂) ... 冇燒wor!

原帖由 Xenc 於 09-9-7 13:46 發表

囡囡小一係學打針時班主任會抱住佢打, 不過佢都有喊到, 佢好怕打針.

慘啦! 我個仔都勁怕打針, 到時實喊晒. 點算??

聽聞話有d學生真係驚到不可控制, 學校要放棄, 等家長自己帶小朋友打.

醒目開學勳章

打咗係唔係100% 保證唔發燒先. 我都試過同個女打咗, 咪一樣有發燒同病. 唔洗咁自責嘅.

個個人反應唔同, 好難講.
‹ 上一主題|下一主題