用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海壩街官立小學 開學了~~~各位家長入嚟傾下啦~~~
樓主: kimami
go

開學了~~~各位家長入嚟傾下啦~~~ [複製鏈接]

版主

原帖由 kimami 於 10-5-25 01:01 發表

咁我而家明點解6月份唔可以再退飯啦,可以太多家長打上去退飯, 攪到佢哋亂晒都唔定。咁好心佢哋就要反省下啦,d飯盒咁難食,仲話好多人食霸王餐,真係規佢講得出口呀   我仔不知幾想唔訂飯盒,餐餐想我幫佢 ...

唉...呢間咁既死人飯商 上星期都有家長打俾我話佢地唔收佢個女張餐單,話唔係訂哂成個月唔收woo,咁個家長咪打去問囉,佢地話係老師開會覺得如果個個訂既日數唔同會好麻煩woo,所以決定6月開始一定要訂足先收,如果邊日唔食可以打去退飯.....都唔知關老師咩事,依家食飯都冇老師睇住架啦 跟住個家長話:「我已俾咗錢,同埋啲飯真係好難食,咁個小朋友真係唔肯食足咁多日,冇理由迫佢地日日食架!」跟住佢地就叫個家長照交
但最大問題係退飯只係靠我地朝早打電話去講,冇憑據,好似我3月明明退咗7日,但佢地一句話紀錄得6月,咁可以點:;pppp:
仲有最過份係今個月佢地退番4月既飯卷俾我,咁我係上面mark住"請退回現金"因之前已同佢地講好,但居然啲人唔肯收,話要9月先退woo,我同個仔講叫佢今日再交,如果唔收就同佢地講我會直接交俾校長,有冇攪錯,3月俾咗錢,要我等到9月先退錢,都痴痴地,嬲嬲地去消費者委員會投訴
依家一星期有2日就帶飯(只可以炒飯or炒粉麵),因為真係keep唔到咁耐,有一日就有個媽咪幫我買"痴"飯俾佢,另外2日就叫外賣....
如果下年都仲係呢間都唔知點捱,其實依家都辛苦,因為個飯壺都唔輕, 有時行行吓唔記得買飯又要行番轉頭

原帖由 Lovely媽咪 於 10-5-25 10:24 AM 發表

唉...呢間咁既死人飯商 上星期都有家長打俾我話佢地唔收佢個女張餐單,話唔係訂哂成個月唔收woo,咁個家長咪打去問囉,佢地話係老師開會覺得如果個個訂既日數唔同會好麻煩woo,所以決定6月開始一定要訂足先收, ...

即係仲可以退飯啦, 不過都已經訂咗6月飯喇, 因為真係冇可能日日咁同佢叫外賣, 而且6月份餐單冇5月份咁難頂, 起碼唔會兩款飯都係喬麥飯又或者紅飯之類。唉...都唔知幾時捱過呢年呢?

唔知d老師係咪會食呢d咁健康飯啦

版主

噚日終於衰咗,唔記得叫外賣俾個仔 雖然最終都搵到人幫我買,但佢已經唔夠時間食lu
救命呀,究竟幾時先可以俾番一間啲飯食得落口/服務態度好既飯商呀

原帖由 Lovely媽咪 於 10-5-28 03:09 PM 發表
噚日終於衰咗,唔記得叫外賣俾個仔 雖然最終都搵到人幫我買,但佢已經唔夠時間食lu
救命呀,究竟幾時先可以俾番一間啲飯食得落口/服務態度好既飯商呀 ...

其實聽妳講,應該唔少家長同學生唔滿意呢間飯商架,都應該好多家長都有同學校反映架,點解學校冇出通告回應嘅??? 我都好想快d有個我仔滿意嘅飯商,因為都係佢食嘅啫。唉.....

版主

原帖由 kimami 於 10-5-28 16:51 發表

其實聽妳講,應該唔少家長同學生唔滿意呢間飯商架,都應該好多家長都有同學校反映架,點解學校冇出通告回應嘅??? 我都好想快d有個我仔滿意嘅飯商,因為都係佢食嘅啫。唉..... ...

唉...我都想知點解 有人話有午膳義工試食過話冇問題WOO.....又話叫我地唔好只係信小朋友講woo....又話其實我地都可以返學校試食,話中央咪成日都有叫小朋友如果家長想試食可登記,但我問咗好多小朋友都聽唔到囉........我話有眼睇都發覺越嚟越多外賣袋/吉野家外賣/亦多咗家長送飯,個飯商都唔會檢討吓究竟出咗咩問題,點知答案係:飯商話可能我地學校啲小朋友唔鐘意食紅米/糙米,所以話唔好食囉.....
算啦,我都真係無話可說,負責既人都話冇問題(佢地多數都係帶飯俾小朋友食,緊係冇問題啦:;pppp: ),我地呢啲小角色可以講咩丫...

原帖由 Lovely媽咪 於 10-5-31 10:18 AM 發表

唉...我都想知點解 有人話有午膳義工試食過話冇問題WOO.....又話叫我地唔好只係信小朋友講woo....又話其實我地都可以返學校試食,話中央咪成日都有叫小朋友如果家長想試食可登記,但我問咗好多小朋友都聽唔 ...

唔鐘意食紅米/糙米就一定架喇,而家好少小朋友屋企係食開呢d飯架嘛,而且我仔同我講唔只係d紅米/糙米難食,連d餸都好難食喎,不過我估可能d餸係淡口d,所以佢覺得難食卦。不過終之一句食飯嗰個係佢哋又唔係我哋d家長,其實係叫d學生投標好食定唔好食仲好啦,叫家長去試食把鬼咩。其實家教會可唔可以舉辦一個學生投標,跟住將個結果公開,如果真係大多數學生都係話唔好食,咁學校就冇嘢好講啦卦。

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

版主

原帖由 solomon-mama 於 10-6-8 20:44 發表
試問做得午膳ee的,都是lunch得閒,為何要訂餐呢?
如果我得閒就帶飯俾小朋友食, 否則, 只有叫外賣.
我知d餸係淡口, 好清, 賣相不吸引, 勝在無味精, 保溫夠熱, 唔食的話, 星一三五訂餐的都有一個水果, 有得醫下肚好過無. ...
以我所知氣水, 飲品, 唔得, 後來, 連單單一個m包都話唔得,
提醒大家,叫外賣,最好用個環保袋再袋, 遮掩吓好

汽水好早已講咗一定唔得,只可以飲水,呢樣絕對冇問題.M記就更加,因為真係唔應該食咁多..........生果就算你冇訂餐,如果有小朋友問都一定會俾,唔通明知佢根本唔會食盒飯或只用豉油送飯(啲餸唔食),為咗可以有生果食就訂,咁個生果就貴la...........
"提醒大家,叫外賣,最好用個環保袋再袋, 遮掩吓好"---點解要遮掩?如果啲飯食得落邊個想叫外賣
或者啲飯真係冇問題,只係啲小朋友食厭咗,所以話唔好食 但既然明知有呢個問題,仲係由2月已開始,點解仲一定要捱到學期尾,要等到下年先可以轉款?唔通一開學已set哂一年既餐單?又可能有人覺得唔可以就佢地,食呢啲先健康,但健康有營養都可以整得好食,唔落味精唔代表冇味道?間唔中食一次半次緊係覺得好味,但問心自己有時lunch都唔想食飯,想食吓粉麵之類,但佢地就冇得選擇,一定要食飯?俾$16.5只食2啖白飯的人多的是,因為佢地知道一放學媽咪會買嘢俾佢食,返到屋企可以搵嘢食
既然唔改,咪自己改囉,有時朝早整飯俾佢帶,個飯壺係會重啲,但真係會食得哂.有時就返工前叫定粉麵外賣.
依家只希望下年真係會好啲,因為長遠咁樣都真係好辛苦,特別我地要返工既,有時好驚唔記得幫佢叫定外賣,攪到佢冇得食

家教會主席的小朋友都唔食.

一個星期有三,四日都是食紅米/糙米/喬麥/粟米,而且我做睇飯ee,我都覺得好難食,
其實好浪費,小朋友跟本唔吃.
只是大人(家長)認為健康.但唔吃何來健康呢?

家教會主席 要好想一想.

原帖由 forever_mum 於 10-6-9 11:32 PM 發表

一個星期有三,四日都是食紅米/糙米/喬麥/粟米,而且我做睇飯ee,我都覺得好難食,

家教會主席 要 ...

我認同妳講嗰句"唔吃何來健康呢?"
我都認同紅米飯/糙米飯/喬麥飯/粟米飯係健康飯, 不過講真句我除咗粟米飯我會食之外, 其他飯我一定唔會食囉, 咁試想下我仔又點會食呀???我知學校想d學生做個健康嘅學生, 所以就同d學生安排呢d飯餐, 不過我覺得轉變得太大啦, 一轉就轉普通白米飯改紅米飯/糙米飯/喬麥飯/粟米飯, d學生真係好難去適應架嘛, 漸少去變係咪會好d呢???

版主

原帖由 forever_mum 於 10-6-9 23:32 發表

家教會主席 要 ...

所以下年都要繼續食呢間囉
睇完張通告就更加"無話可說"...因為佢地話會改善WOO(改為1款飯+1款粉/麵選擇)...因為佢地服務態度好(對住負責既老師同家長咪好囉).....因為佢地有營養師監督(但就冇監督啲味道同配搭).....因為佢地唔加價(荃灣區間間既午膳都係呢個價錢,佢地可以加咩?)
算啦,希望下年真係會有改善 ,鬼叫要返工又冇工人可以日日攞飯俾佢咩...
‹ 上一主題|下一主題