用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海壩街官立小學 開學了~~~各位家長入嚟傾下啦~~~
樓主: kimami
go

開學了~~~各位家長入嚟傾下啦~~~ [複製鏈接]

版主

原帖由 queeniekwang 於 09-9-15 15:29 發表
唔通係2E

我估都係,全班好似差唔多3份2病咗.

原帖由 Lovely媽咪 於 09-9-15 04:00 PM 發表

我估都係,全班好似差唔多3份2病咗.

咁利害???咁5年班呢??有冇咁嚴重呀???

版主

5年級又多一個確診,但我地班開始回復正常la,噚日都只係3個冇番
其實最緊要係小朋友一覺得喉嚨有唔舒服就真係要即刻去睇醫生,唔好拖.

原帖由 Lovely媽咪 於 09-9-18 12:30 PM 發表
5年級又多一個確診,但我地班開始回復正常la,噚日都只係3個冇番
其實最緊要係小朋友一覺得喉嚨有唔舒服就真係要即刻去睇醫生,唔好拖.

我尋晚問個仔佢班有冇人戴口罩, 佢話得幾個人戴, 同埋有幾個同學冇返學, 我就即刻提醒佢喺學校一定記緊戴口罩勤洗手唔埋唔好周圍摸, 妳知架啦, d細路好鍾意周圍摸架

荃官家長你好, 小兒出年要報小一. 想問你們的孩子讀此校考試/學習會不會有大壓力?? 老師/校長有什麼評語.??

其實貴校跟麗城荃官有什麼分別之處 ? 聽講貴校的升中派位成績派到英中學校比麗城荃官較優 ???

真請各家長提點. 謝謝分亨.

版主

原帖由 alexyanyan 於 09-9-19 12:23 發表
荃官家長你好, 小兒出年要報小一. 想問你們的孩子讀此校考試/學習會不會有大壓力?? 老師/校長有什麼評語.??

其實貴校跟麗城荃官有什麼分別之處 ? 聽講貴校的升中派位成績派到英中學校比麗城荃官較優 ???

真請各 ...

""考試/學習會不會有大壓力""呢樣好難答你,真係要睇係你小朋友屬於那一類形,同埋遇到咩老師,有啲老師會用好輕鬆既方法教書(對坐唔定的小朋友會有用),但亦有些會死讀書(對專注讀書的小朋友會有用).講真官校老師成日都會轉,好難講好定唔好,我仔仔前幾年就唔好彩遇到既老師都麻麻地,令到佢啲成績一落千丈,好彩今年遇到番啲好老師,總算有希望.
校長就好積極,佢嚟咗之後學校真係有好多轉變,有好有唔好,但總括嚟講都唔錯,好親切,每朝一定係學校門口迎接學生,學長有問題會好快幫忙解決,都算係一個肯接受意見既校長

我地同荃官基本上冇分別,因大家都係官校,最大分別係佢地考試只要肯溫書就一定攞到高分,而我地好多時考試唔係出番書既內容,所以我地唔係靠死讀書,係真係要明教既內容.仲有就係麗城官小二開始已有精英班,咁當然要入到呢2班精英班就真係要成績叻啦,有冇壓力你自己諗.而我地今年開始4/5年級有2班是語文班,學校講是根據中文及英文的成績而分班.

而升中派位冇話邊間好啲,年年都唔同,有時我地好啲,有時佢地好啲.

版主

原帖由 kimami 於 09-9-18 15:33 發表

我尋晚問個仔佢班有冇人戴口罩, 佢話得幾個人戴, 同埋有幾個同學冇返學, 我就即刻提醒佢喺學校一定記緊戴口罩勤洗手唔埋唔好周圍摸, 妳知架啦, d細路好鍾意周圍摸架 ...

我聽我仔講依家好多時都冇戴口罩,一方面真係好焗,另一方面佢個班都病到七七八八,冇之前硬性規定要戴.

原帖由 Lovely媽咪 於 09-9-22 02:11 PM 發表

我聽我仔講依家好多時都冇戴口罩,一方面真係好焗,另一方面佢個班都病到七七八八,冇之前硬性規定要戴.

我而家個仔一唔食藥就頭痛, 佢尋日打俾我話頭痛叫我拎藥俾佢食, 不過佢只係頭痛, 其他病症都冇, 食極藥都唔斷尾嘅, 我估唔知會唔會就嚟好返但係返到學又有好多人病所以交叉咁傳染呢

版主

原帖由 kimami 於 09-9-23 14:13 發表

我而家個仔一唔食藥就頭痛, 佢尋日打俾我話頭痛叫我拎藥俾佢食, 不過佢只係頭痛, 其他病症都冇, 食極藥都唔斷尾嘅, 我估唔知會唔會就嚟好返但係返到學又有好多人病所以交叉咁傳染呢 ...

有冇睇醫生check吓咩事,成日頭痛都可能有啲問題,聽日阿仔去南連交流la,今次係副校長帶隊,好多上次有參加既今年都有參加,同上次一樣都係女仔多過男仔woo

原帖由 Lovely媽咪 於 09-9-23 04:02 PM 發表

有冇睇醫生check吓咩事,成日頭痛都可能有啲問題,聽日阿仔去南連交流la,今次係副校長帶隊,好多上次有參加既今年都有參加,同上次一樣都係女仔多過男仔woo ...

呢幾日都問住我仔仲有冇頭痛, 佢再冇話有頭痛, 我都諗過如果佢再有頭痛就真係會再同佢睇多次醫生check check.多謝關心

妳有冇幫妳仔配藥呀

Thanks for your info.
It really give me a great info. for my ref.

原帖由 Lovely媽咪 於 09-9-22 14:09 發表

""考試/學習會不會有大壓力""呢樣好難答你,真係要睇係你小朋友屬於那一類形,同埋遇到咩老師,有啲老師會用好輕鬆既方法教書(對坐唔定的小朋友會有用),但亦有些會死讀書(對專注讀書的小朋友會有用).講真官校老師成日 ...

最近亞仔話學校d飯盒好難食喎, 開始頂唔順喎, 佢想下個月開始唔再訂飯盒喎, 唔知各位家長d小朋友有冇咁反映過俾你哋知呢

hello!
阿仔話ok喎!
kiukiuleung
原帖由 kimami 於 10-3-26 15:53 發表
最近亞仔話學校d飯盒好難食喎, 開始頂唔順喎, 佢想下個月開始唔再訂飯盒喎, 唔知各位家長d小朋友有冇咁反映過俾你哋知呢

版主

原帖由 kimami 於 10-3-26 15:53 發表

我呢個月都退咗6日飯la,有時就自己帶(用飯壺,都夠熱),有時叫外賣,我仔個班已有幾個同學仔自己返學時係附近一間茶餐廳叫定,1點就送到學校.
有次我賣外賣俾佢,點知去到學校見到幾個平時冇送飯既家長都不約而同買"吉野家"
佢地衰到填張問卷寫"啲飯好難食,食到嘔....還我盈信..."

吓...咁誇張呀???咁都真係要同亞仔諗諗辦法啦~~~不過我仔又唔會餓親嘅(佢咁大隻) , 亞仔都係話佢嗰班都有人叫外賣食, 開頭我都唔明佢講咩, 而家就明啦~~~ 都係一個好辦法嚟 不過嘜學生可以叫外賣嘅咩??? 咁咪個個要帶錢返學校囉

原帖由 Lovely媽咪 於 10-3-30 01:14 PM 發表

我呢個月都退咗6日飯la,有時就自己帶(用飯壺,都夠熱),有時叫外賣,我仔個班已有幾個同學仔自己返學時係附近一間茶餐廳叫定,1點就送到學校.
有次我賣外賣俾佢,點知去到學校見到幾個平時冇送飯既家長都不約而同買"吉 ...

版主

原帖由 kimami 於 10-3-30 18:11 發表
吓...咁誇張呀???咁都真係要同亞仔諗諗辦法啦~~~不過我仔又唔會餓親嘅(佢咁大隻) , 亞仔都係話佢嗰班都有人叫外賣食, 開頭我都唔明佢講咩, 而家就明啦~~~ 都係一個好辦法嚟 不過嘜 ...

我就係送完佢返學,行過落咗order俾埋錢,佢地都熟哂,一講海壩街官小就知 我聽我仔講佢個班啲同學就自己返學既時候叫定俾埋錢.

今日我都幫我仔退咗飯買"吉野家"俾佢食, 冇辦法啦, 亞仔好似好慘咁, 就叫我老公買一次俾佢啦,  咁妳會叫邊間架 等我去攞家d外賣紙先 不過長此下去唔掂個喎, 有乜方法可以叫學校轉供應商呀, 真係煩啦

原帖由 Lovely媽咪 於 10-3-31 10:19 AM 發表

我就係送完佢返學,行過落咗order俾埋錢,佢地都熟哂,一講海壩街官小就知 我聽我仔講佢個班啲同學就自己返學既時候叫定俾埋錢.

版主

原帖由 kimami 於 10-3-31 18:19 發表
今日我都幫我仔退咗飯買"吉野家"俾佢食, 冇辦法啦, 亞仔好似好慘咁, 就叫我老公買一次俾佢啦,  咁妳會叫邊間架 等我去攞家d外賣紙先 不過長此下去唔掂個喎, 有乜方法可以叫學校轉供應商呀,  ...

個間嘢好細間,係對住停車場報紙檔隔離,叫漢都..
有同啲人提過,佢地話"冇辦法,忍吓啦,仲有2個月" 唯有自己諗計啦...我估係因為佢地多數都係帶飯俾小朋友,所以根本就唔知有幾難食

版主

俾間死人飯商激死....上星期三我個仔攞唔到飯食,我打去問點解,有人解釋番俾我聽話因為我地學校好多人食霸王飯,又咁啱個日負責4樓既ee係新嚟,所以唔識處理,話5月補番俾我...本來我都算,但我個仔星期六傾開佢話個日落3樓搵到個ee,亦都見到有飯係到,但那個人唔俾佢,聽完我都有小小嬲
跟住上星期收到5月既飯單同退飯卷,一睇得6日,我睇番日曆mark住退咗7日,咁未打電話佢問吓.....個女仔一句「係電腦紀錄唔會架架woo」,吓咁即係口同鼻"au"啦,佢話"係呀,冇辦法....我即刻火都嚟,問佢有冇攪錯,一次食到我個仔發燒(醫生話有菌),一次就冇飯食(佢即刻話「我聽到有唔同版本」我話「唔理你聽到咩版本,總之冇理由俾咗錢預咗個仔係學校有飯食,但居然會冇得食」,退飯又退小,你間咩公司嚟架,我以後唔想再訂la,你退番哂啲錢俾我啦 佢停咗一陣就話:「冇問題丫...你係張退飯單上面寫退回現金就得,而呢個月就會係派6月飯單時再退回退飯卷,同樣係上面寫退回現金就得」
仲好,基本上佢都唔想再食學校啲飯,次次都話只係食咗小小飯就算,有啲同學就搵豉油撈飯食 再睇5月份餐單根本選唔落

原帖由 Lovely媽咪 於 10-4-19 05:38 PM 發表
俾間死人飯商激死....上星期三我個仔攞唔到飯食,我打去問點解,有人解釋番俾我聽話因為我地學校好多人食霸王飯,又咁啱個日負責4樓既ee係新嚟,所以唔識處理,話5月補番俾我...本來我都算,但我個仔星期六傾開佢話個日落3 ...

咁我而家明點解6月份唔可以再退飯啦,可以太多家長打上去退飯, 攪到佢哋亂晒都唔定。咁好心佢哋就要反省下啦,d飯盒咁難食,仲話好多人食霸王餐,真係規佢講得出口呀   我仔不知幾想唔訂飯盒,餐餐想我幫佢叫外賣呀,但係我又唔係成日去嗰頭食早餐架嘛,好難日日咁同佢叫外賣架嘛, 唉....真係煩啦~~~
咁妳而家咪日日都要幫妳仔叫飯食囉

‹ 上一主題|下一主題