用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海壩街官立小學 開學了~~~各位家長入嚟傾下啦~~~
go

開學了~~~各位家長入嚟傾下啦~~~ [複製鏈接]

一開學又係一堆費用要交一堆form要填, 再遲d又默書, 測驗, 考試一堆堆擁過嚟.

擒日我問我仔學校裝修有d乜唔同咗呀, 係咪好過以前呀, 佢就答我, 靚咗d啦, 不過厠所就唔好喇, 因為有格係"貓"厠唔係坐厠, 要排耐d隊去厠所, 好唔方便喎.

各位家長, 你哋小朋友有冇同你反映學校上d嘢呢, 講出嚟分享下啦...
   0    0    0    0

版主

可能我地啲5年級,佢地真係冇咩留意有咩唔同,係話新咗囉,因為油哂油.最不滿咪又係成個星期要佢地排隊/集隊...排隊/集隊 佢地成日講"我地都5年級啦,仲要我地練排隊,傻傻地架"
今年最唔同既就開始有精英班,4同5年級,同埋多咗好多新老師,最攪笑係一到領袖生開會既時候,個2班精英班就會差唔多唔見哂 希望真係可以做到副校長舊年講既,分咗班反而可以因材施教,專注啲去教另外那三班.
因為前幾年只係注重拔尖,反而另到差那班越嚟越差,差距越嚟越大.

hello!!兩位家長,
小兒都話要排隊集隊再集隊,現在都還未知道其他科老師是誰?暫時未發現有什麼大不同
.
原帖由 Lovely媽咪 於 09-9-4 10:12 發表
可能我地啲5年級,佢地真係冇咩留意有咩唔同,係話新咗囉,因為油哂油.最不滿咪又係成個星期要佢地排隊/集隊...排隊/集隊 佢地成日講"我地都5年級啦,仲要我地練排隊,傻傻地架"
今年最唔同既就開始有 ...

版主

又要交$50會費,真係好想唔交,但費時個仔俾人問點解唔交就局住年年都要交.
年年收咁多錢,但咩活動都唔攪,親子旅行越嚟越差,又唔係唔駛俾錢,計番自己俾既再加埋交咗$50會費,根本個旅行就係自己俾番錢,咁駛鬼跟佢遊車河=_=".
真係講都冇人信,邊有一個家教會有成十幾萬儲備.啲錢都唔知留番嚟仲咩.
上年話7樓活動室裝冷氣,出完問卷,又冇通知番家長究竟幾時裝,總共會裝幾多錢,都唔知班人攪咩.
根本參唔參加都冇所謂,報活動又唔係有優先,冇參加都一樣可以參加親子旅行,聽講座又唔需要係會員要聽得,真係唔明交嚟仲咩~~~

原帖由 Lovely媽咪 於 09-9-7 11:26 AM 發表
又要交$50會費,真係好想唔交,但費時個仔俾人問點解唔交就局住年年都要交.
年年收咁多錢,但咩活動都唔攪,親子旅行越嚟越差,又唔係唔駛俾錢,計番自己俾既再加埋交咗$50會費,根本個旅行就係自己俾番錢,咁駛鬼跟佢遊車河 ...

我都有同感呀, 都唔知交嚟做咩???我老公都有咁問過我點解年年都要交, 交嚟有乜作用喎, 其實係咪可以同校長反映下呢???家教會係由校長監管架嘛, 校長應該對我哋對家教會有不滿之處作出回應架!!

版主

投訴都冇用,因為家教會唔可以算是由校長監管,正確啲應該係由家長監管,但我地學校啲家長唔覺有問題,因為佢地唔知依家幫學校做嘢既人都係那幾個家長義工,那班人根本就咩都冇做過.
算啦,都費時再理那些人,只係覺得每年俾個$50唔知為咩
話時話,你仔仔今年有冇參加3日2夜呀,個衰仔話唔駛返2日學,一定要參加

hello 小三以上的家長,

請問有冇 P.2 longman express CDs 或e-books唔要丫,
可以出售嗎?

請pm我, 謝.

原帖由 Lovely媽咪 於 09-9-9 10:21 AM 發表
投訴都冇用,因為家教會唔可以算是由校長監管,正確啲應該係由家長監管,但我地學校啲家長唔覺有問題,因為佢地唔知依家幫學校做嘢既人都係那幾個家長義工,那班人根本就咩都冇做過.
算啦,都費時再理那些人,只係覺得每年 ...

我冇幫我仔參加呀, 我老公話為咗安全喎, 算啦, 上年都參加過, 今年佢要俾心機去追返d成績啦~~~咁妳係咪會同妳仔參加呀???

版主

報咗,仲抽中tim,等佢見識吓山區既人點讀書,希望佢會醒覺自己係香港讀書係幾咁舒服.
噚晚佢同我講佢個班有幾個已經冇番幾日學,我聽完都有啲驚,點知噚晚佢就發燒,好彩今朝已經退咗燒,睇完醫生話係喉嚨發炎,所以今日都冇返學.
其實真係驚隨時又話要停學,到時就真係煩

Take care!!!
原帖由 Lovely媽咪 於 09-9-10 11:45 發表
報咗,仲抽中tim,等佢見識吓山區既人點讀書,希望佢會醒覺自己係香港讀書係幾咁舒服.
噚晚佢同我講佢個班有幾個已經冇番幾日學,我聽完都有啲驚,點知噚晚佢就發燒,好彩今朝已經退咗燒,睇完醫生話係喉嚨發炎,所以今日都 ...

原帖由 Lovely媽咪 於 09-9-10 11:45 AM 發表
噚晚佢同我講佢個班有幾個已經冇番幾日學,我聽完都有啲驚,點知噚晚佢就發燒,好彩今朝已經退咗燒,睇完醫生話係喉嚨發炎,所以今日都 ...

嘜情況真係咁壞咩 咁真係令人擔心喎, 所以我都係而家谷佢多d停學就唔知點追啦~~~

版主

大家真係要小心啲la,啱啱知道5年級又多一個確診,但我覺得唔只咁小,因為近呢星期真係好多人病咗,仲要係差唔多病徵,所以叫咗個仔下星期返學一定要戴口罩,唔好因為焗而唔戴.最緊要一覺得喉嚨唔舒服就一定要即刻去睇醫生.

thanks!!
原帖由 Lovely媽咪 於 09-9-12 13:40 發表
大家真係要小心啲la,啱啱知道5年級又多一個確診,但我覺得唔只咁小,因為近呢星期真係好多人病咗,仲要係差唔多病徵,所以叫咗個仔下星期返學一定要戴口罩,唔好因為焗而唔戴.最緊要一覺得喉嚨唔舒服就一定要即刻去睇醫生 ...

原帖由 Lovely媽咪 於 09-9-12 01:40 PM 發表
大家真係要小心啲la,啱啱知道5年級又多一個確診,但我覺得唔只咁小,因為近呢星期真係好多人病咗,仲要係差唔多病徵,所以叫咗個仔下星期返學一定要戴口罩,唔好因為焗而唔戴.最緊要一覺得喉嚨唔舒服就一定要即刻去睇醫生 ...

吓...妳唔好嚇我喎, 5年級有人確診???  我真係唔知喎, 我仔尋日朝早忽然發燒頭痛又喉嚨痛, 不過醫生過佢唔似係"h1n1"喎, 佢尋日食咗藥都退咗燒喇, 今日都同佢請咗一日假俾佢休息下 真係好擔心佢聽日返學唔知會點, 唔係啦, 都係叫佢戴返個口罩穩陣啦

版主

唉...你今日小心啲,我仔同佢班其他同學個個症狀都差唔多.....先喉嚨痛---發燒---退燒---突然高燒---- 記住一有喉嚨唔舒服真係要第一時間去睇醫生,真係唔拖得

原帖由 Lovely媽咪 於 09-9-14 10:58 AM 發表
唉...你今日小心啲,我仔同佢班其他同學個個症狀都差唔多.....先喉嚨痛---發燒---退燒---突然高燒---- 記住一有喉嚨唔舒服真係要第一時間去睇醫生,真係唔拖得 ...

好....我要加以留意下先...係喇, 妳知唔知確診嗰個學生係讀邊班架???點解學校都冇講有確診個案嘅 咁妳仔要幾日至好返得晒呀???

版主

今日返得學,佢星期五已經退哂燒.因為星期六先確診,我估今日應該有通告.係邊班 你估吓我點解咁快知

原帖由 Lovely媽咪 於 09-9-14 12:47 PM 發表
今日返得學,佢星期五已經退哂燒.因為星期六先確診,我估今日應該有通告.係邊班 你估吓我點解咁快知

唔通就係妳仔嗰班 頭先打電話返去問個仔有冇見頭痛, 佢就話冇, 不過聽佢仲有幾聲咳同有痰, 開咗又煩, 停課又煩, 我哋呢代亞媽好辛苦呀

唔知妳有冇睇過星期五派嘅通告呢 原來9號已經有一名二年級學生確診架啦, 我哋間學校已經係有二宗確診架啦, 好擔心呀

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題