用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖羅撒學校 2009-2010 小一家長 入來傾傾
樓主: PUIMOM
go

2009-2010 小一家長 入來傾傾 [複製鏈接]

原來係細妹食得好過家姐呀!照計家姐應該食慣左啦!

兩姐妹一齊返學都幾好,有個照應.

原帖由 szesze.betty 於 09-10-8 04:43 PM 發表
原來係細妹食得好過家姐呀!照計家姐應該食慣左啦!

兩姐妹一齊返學都幾好,有個照應.

no 啦, 家姐仔係一個百分百嘅 picky eater, 好多野都唔食, 激c人呀真係.  

係呀, 佢兩個一齊返學好開心+, 家姐仔有好多野教到妹妹, 我都好放心.

我大女又係勁偏食,學校的飯盒最多食到三分一,所以下個月都係帶飯算啦.係學校食,一來好浪費,二來怕佢唔夠營養,都係要就下佢啦!

你大女都好乖,肯教細妹,互相照顧,好融洽.

請問大家有無買〔數學的解題王〕呀?之前同學校訂左,但唔知究竟老師會唔會教,或是只係比我地自己做?

大家的小朋友有無上每日一篇?我見囡囡果班都有幾個無上,究竟係咪必要架?其實初初都覺得幾麻煩,日日做完功課仲要做每日一篇,不過依家做慣左,就覺得其實都唔錯.

szesze.betty

我無買〔數學的解題王〕呀,如果老師唔會教,因為張通告都不是學校出的!

我囡囡每日都有看每日一篇&英文8寶箱,自己話要看的,幾忙幾眼訓都好堅持,跟住一定要看看龍虎榜望望自己個排名,然後懶得逞的話"點解仲有人一篇都冇看過架?等我聽日再提下D同學先" ,但話時話D問題都幾深,要我解話至會做,似乎煩到我多D

我家大小姐自己帶飯日日都食唔曬,日日都帶返D飯回來比我鬧,小姐話下個月唔好再帶飯WOR,因為個個訂飯的同學都話D飯好好食,又有果汁飲,自己帶飯又重上樓梯好辛苦感話,仲有老師比個D訂飯同學食唔曬時倒飯
8-)

anitawong21,

原來你無買架,尋日我再問亞女,佢話老師話1月先教喎,唉,我估都係要打去學校問下老師先得.

英文8寶箱我個女都無睇過呀,其實係咪手冊上,貼左係每日一篇上面果張login name?
係啦,我個女都有同無睇每日一篇的同學講,同學話考慮下先喎!我都覺得d題目有時幾深,唔係小一程度,所以我會陪佢一齊做.

哈哈,你個女反而下個月開始訂飯呀!係呀,我個女日日都食唔曬學校訂d飯,但老師都無迫佢,仲日日比包豉油佢送飯.

我囡囡下個月想帶飯,因為佢唔鍾意食飯盒,見佢都食左一個月,所以就下佢啦!我都知帶飯都幾辛苦,希望佢帶帶下都投降啦!

原帖由 szesze.betty 於 09-10-13 09:17 發表

原來你無買架,尋日我再問亞女,佢話老師話1月先教喎,唉,我估都係要打去學校問下老師先得.

個女都無睇過呀,其實係咪手冊上,貼左係每日一篇上面果張login name?
係啦,我個女都有同無睇每日一篇的同學 ...

英文8寶箱是我另外比錢JOIN的!

哈哈!我話左唔會11月訂飯,因為自己帶D飯都食唔曬,訂飯的話又可以倒飯,我仲唔知到底食左幾多‧或者12月會訂販,因為我們6點半就煮好飯,12點至食飯,衣加D飯菜溫度還可以,但冬天怕會好快凍
8-)

原帖由 szesze.betty 於 09-10-12 03:07 PM 發表
我大女又係勁偏食,學校的飯盒最多食到三分一,所以下個月都係帶飯算啦.係學校食,一來好浪費,二來怕佢唔夠營養,都係要就下佢啦!

你大女都好乖,肯教細妹,互相照顧,好融洽. ...

噢! 你大囡都係咁 picky.  真係激c呢.

我大囡都 ok 啦, 要提佢照顧個妹, 唔係妹妹做錯就會比老師

原帖由 szesze.betty 於 09-10-12 03:38 PM 發表
請問大家有無買〔數學的解題王〕呀?之前同學校訂左,但唔知究竟老師會唔會教,或是只係比我地自己做?

大家的小朋友有無上每日一篇?我見囡囡果班都有幾個無上,究竟係咪必要架?其實初初都覺得幾麻煩,日日做完功課仲要做每日 ...

我哋有買解題王呀, 我都估學校唔會教, 所以我都叫個囡自己做.  

每日一篇我囡都係噚晚先第一次做咋, 佢都好 enjoy. 又係話要晚晚做, 我就同佢講, 你攪得掂哂又夠早的話就可以, 唔係就 no way.

don't worry, 唔係必要的.

原來你都認為冬天個飯壺唔夠保溫呀,你囡囡想訂飯都好,到時可以轉.我囡囡鍾意食自己飯,怕且到時佢就算覺得唔暖都要照帶,唯有見步行步啦!

啊,原來英文8寶箱是自己join的,我仲以為係英文版的每日一篇,因為記得上次家長會,老師好似講過有英文的每日一篇.

shanshan,

我昨日問左李老師,佢話解題王會遲d先用,因為依家都無需要做到.

每日一篇,我囡囡都好鍾意,所以每日都會做,不過怕放假會忘記了.因為今個月我地頭兩日都唔記得做.

原帖由 szesze.betty 於 09-10-14 09:45 AM 發表
我昨日問左李老師,佢話解題王會遲d先用,因為依家都無需要做到.

吓!?  咁係咪依家唔好做呀?  咁冇買個d小朋友點算呢?

原帖由 ShanShan 於 09-10-14 14:53 發表

吓!?  咁係咪依家唔好做呀?  咁冇買個d小朋友點算呢?

聽老師咁講,我都無叫亞囡做呀!而且老師話其實小朋友依家都未需要解題住.

係啦,有時佢地d通告好模糊,都唔講清楚係咪教學用途,攪到家長好亂,我估到時教到,可能叫小朋友自己去書店買啦!

剛收到數學老師的電郵,她查詢過課程主任,〔數學解題王〕是自行練習的課外書本,不需要帶回校.

原帖由 szesze.betty 於 09-10-16 04:16 PM 發表
剛收到數學老師的電郵,她查詢過課程主任,〔數學解題王〕是自行練習的課外書本,不需要帶回校.

唔該哂, szesze.betty, 我都開始咗叫個囡做啦.

大家的囡囡溫習成點呀?我個囡英文最弱,呢兩日都係主攻英文,已經買左幾本練習比佢做,不過佢都係麻麻地,今日英文有Quiz,唔知佢測成點?

原帖由 szesze.betty 於 09-10-19 12:57 發表
大家的囡囡溫習成點呀?我個囡英文最弱,呢兩日都係主攻英文,已經買左幾本練習比佢做,不過佢都係麻麻地,今日英文有Quiz,唔知佢測成點?

8-)

原帖由 anitawong21 於 09-10-20 18:02 發表

anitawong,

唔好喊啦!哈哈!!

我個囡係英文quiz都好差,得兩分呀,因為佢完全唔明個表係根據上面篇文章搵答案.但我覺得都好,起碼令我知道佢唔明白的地方,可以加強溫習,希望今日的英文會識答啦!

原帖由 szesze.betty 於 09-10-22 10:20 發表

anitawong,

唔好喊啦!哈哈!!

我個囡係英文quiz都好差,得兩分呀,因為佢完全唔明個表係根據上面篇文章搵答案.但我覺得都好,起碼令我知道佢唔明白的地方,可以加強溫習,希望今日的英文會識答啦! ...

我個女QUIZ得1分,返到來仲好意思話有人仲低分過自己
8-)

您們買了冬季校服未呢?不知什麼時候要學生換冬季校服呢?因要預時間買校服,但又不想太早買。

有沒有覺得現在的小朋友讀書,似乎總是要父母做伴學書僮?今天測驗完,真的有點輕鬆感。現今的學習風氣真的有點變了樣,學生要用功讀書本是她們自己的責任,但由什麼時候開始,現在的小學生或學校都有點依賴父母!

有時學校常提倡家校合一,但太多家長的參予,小孩子便學不了什麼叫做自強不息!不懂自己解決問題。有點唏噓、無奈!

anitawong,

尋日的英文,你個囡返黎有無講識唔識呀?我個囡話識曬,不過我估都係八成準,希望唔好太差都心足啦!
‹ 上一主題|下一主題