用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖羅撒學校 2009-2010 小一家長 入來傾傾
樓主: PUIMOM
go

2009-2010 小一家長 入來傾傾 [複製鏈接]

原帖由 moooon 於 09-10-23 10:40 發表
您們買了冬季校服未呢?不知什麼時候要學生換冬季校服呢?因要預時間買校服,但又不想太早買。

有沒有覺得現在的小朋友讀書,似乎總是要父母做伴學書僮?今天測驗完,真的有點輕鬆感。現今的學習風氣真的有點變了樣,學生要用功讀 ...

我早兩個星期去開旺角已經買左冬季啦!都唔知幾時轉季,諗住買定無壞.

我都發覺依家家長係緊張左,相反細路就懶懶閒,如果唔睇唔陪佢地溫書,佢地邊有自制能力.唯有希望係慢慢待佢地長大,我地可以放手啦!

尋日亞囡自己係屋企開電腦做埋交埋每日一篇,雖然擔心佢會答錯,但諗深一層,都係好事.

哦!之前聽了一個題目為《「管」與「教」》的講座,學者是一個幼兒心理專家,她提出了很多現時父母對兒女管教的問題,大致上,都是父母理得太多,變了「愛他/她成了害她/他」,現在的小孩都不懂自理了。

所以現在的網上習作,都由她自己做,錯了的話,電腦都會話佢知,叫她再做。功課她自己做,有時我會check下,免得她覺得我沒有理她,但又不要太理她,免得她會變得依賴;書包要她自己每天執好,若到時手冊寫有「欠」,我會問她何解?之後,會和她講道理,都是「讀書是個人的責任」之類;一次、兩次「欠」之後,現在算是可以自動自覺,不過,我相信還有進步的空間,例如:自己洗好用過的水壺、自己洗校服....等等。希望可以在不遠的明天!

你個女都好叻,可以自己做咁多野.最近兩日我先開始比佢自己沖澡,莫講話洗水壺或洗校服啦!

雖然我每日都要佢自己執書包,但之後我都會檢查一次.另外有時佢做漏功課,返黎佢都有怪我無同佢睇清楚.我會同佢講,我只係幫佢檢查,佢自己都有責任睇清楚有咩功課要做,唔可以依賴我,因為返學上堂嘅係佢自己.

呢一代的小朋友個個身驕肉貴,真係咩都唔使做架!

有時要讓小朋友明白,我們的做法都是為她們好,而事實專家都有說,不要以為做好自理是小事,當中其實意義重大,有些父母也直言,情願小朋友花時間去學多點東西,注重學校成績,但他們卻忽略了家務都是一個心智的鍛鍊。聽說會做家務的孩子,EQ會高一點。

其實我算是領悟得遲了,有朋友個小朋友,K2時已經自己沖涼、梳頭、如廁....等等;從網上聽說有人自己小朋友七歲仍不懂處理大便,我覺得父母實難辭其疚。

原帖由 szesze.betty 於 09-10-23 10:57 發表
anitawong,

尋日的英文,你個囡返黎有無講識唔識呀?我個囡話識曬,不過我估都係八成準,希望唔好太差都心足啦!

話有D識,有D唔識WOR!我對她都冇信心,合格都偷笑‧但她都已經很努力,所以我地今天放學都去左迪士尼玩,放完假又再搏煞過
8-)

原帖由 moooon 於 09-10-23 14:46 發表
有時要讓小朋友明白,我們的做法都是為她們好,而事實專家都有說,不要以為做好自理是小事,當中其實意義重大,有些父母也直言,情願小朋友花時間去學多點東西,注重學校成績,但他們卻忽略了家務都是一個心智的鍛鍊。聽說會做家務的 ...

我好同意你的講法,自理對小朋友真係好重要,佢地唔可以全部依賴大人幫忙.所以上年暑假,亞囡都去左托管班,希望可以鍛鍊下佢.

原帖由 anitawong21 於 09-10-23 23:45 發表

話有D識,有D唔識WOR!我對她都冇信心,合格都偷笑‧但她都已經很努力,所以我地今天放學都去左迪士尼玩,放完假又再搏煞過

係呀,最重要佢有努力過,考成點都好啦!雖然佢地年紀仲少,但都有壓力架,我亞囡測完驗果日,好開心,成個人輕鬆曬.

原帖由 szesze.betty 於 09-10-27 03:48 PM 發表

係呀,最重要佢有努力過,考成點都好啦!雖然佢地年紀仲少,但都有壓力架,我亞囡測完驗果日,好開心,成個人輕鬆曬.

唔好話小朋友啦, 我自己都覺輕鬆哂呢! 哈哈哈!

上星期四的學校旅行,女兒說很開心,原來校方有安排義工家長幫手,每一義工家長負責帶五個學生。

在此,我要多謝我囡囡那組姓尹的媽咪義工,囡囡說Auntie預備了很多食物給小朋友,有牛扒、豬扒和零食...等等。真有點意外,也驚喜!Thank you.

原帖由 moooon 於 09-11-16 19:03 發表
上星期四的學校旅行,女兒說很開心,原來校方有安排義工家長幫手,每一義工家長負責帶五個學生。

在此,我要多謝我囡囡那組姓尹的媽咪義工,囡囡說Auntie預備了很多食物給小朋友,有牛扒、豬扒和零食...等等。真有點意外,也驚喜!T ...

我當天都有去做義工,是照顧自己小朋友那班,帶住五個學生去玩,包括自己個女‧去到邊都一齊行,連去洗手間都是一齊

今次我學到野嘞!出年千萬唔好帶o甘多零食,原本以為預多d可以請小朋友食,但原來個個小朋友個袋的d零食,都多到自己一個人都食唔晒的,個個都請人食薯片&糖,但人人都擰頭,有個小朋友帶一大茼薯片,個袋仲有好多一包二包,食完野話比我知自己唔記得帶水飲,後發現潛左響書包底
8-)

原帖由 anitawong21 於 09-11-18 22:34 發表

我當天都有去做義工,是照顧自己小朋友那班,帶住五個學生去玩,包括自己個女‧去到邊都一齊行,連去洗手間都是一齊

今次我學到野嘞!出年千萬唔好帶o甘多零食,原本以為預多d可以請小朋友食,但原來個個小朋友個袋的d零食,都多 ...

我之前問亞女可唔可以帶零食,佢話唔得,所以亞女只係帶左腸仔和火腿,其實原本帶左白麵包比佢夾火腿三文治,可惜麵包放係書包底,佢又係搵唔到,真攪笑.

原來做旅行的義工家長係咁開心,或者出年都要請日假試下先!

當知道有義工家長可以有份去旅行,就有點「悔當初」沒有參加之前招募的「玖瑰義工」,不過,之後又想到,因為聽我囡囡說那義工Auntie的豐富膳食安排,又有很多遊戲,我有點自愧不如,都是由得她罷了。

您們有沒有參加19/12 (六) 學校安排到綠田園的BBQ?

原帖由 szesze.betty 於 09-11-19 11:29 發表

我之前問亞女可唔可以帶零食,佢話唔得,所以亞女只係帶左腸仔和火腿,其實原本帶左白麵包比佢夾火腿三文治,可惜麵包放係書包底,佢又係搵唔到,真攪笑.

原來做旅行的義工家長係咁開心,或者出年都要請日假試下先! ...

開心呀?唔一定WOR!好睬D女乖就好,有D真係好似甩繩馬騮,追得你好辛苦,幸好我個組都OK
8-)

原帖由 moooon 於 09-11-19 12:04 發表
當知道有義工家長可以有份去旅行,就有點「悔當初」沒有參加之前招募的「玖瑰義工」,不過,之後又想到,因為聽我囡囡說那義工Auntie的豐富膳食安排,又有很多遊戲,我有點自愧不如,都是由得她罷了。

您們有沒有參加19/12 (六)  ...

報左名啦
8-)

原來都有d百厭女架!我以為有老師在場,佢地會乖d添,哈哈!

我只係報左去朝聖,無報BBQ呀,因為唔想放底個細女成日,帶埋佢去又辛苦,所以去朝聖就算啦!

原帖由 szesze.betty 於 09-11-20 15:16 發表
原來都有d百厭女架!我以為有老師在場,佢地會乖d添,哈哈!

我只係報左去朝聖,無報BBQ呀,因為唔想放底個細女成日,帶埋佢去又辛苦,所以去朝聖就算啦! ...

o下!細女好細個呀?我個細仔和老公都會去!
8-)

原帖由 anitawong21 於 09-11-21 22:09 發表

o下!細女好細個呀?我個細仔和老公都會去!

細女三歲,唔算細,不過仲要瞓晏覺,帶埋佢地去BBQ,邊有可能食到野丫,所以放棄囉!

請問大家有冇收過,有關英文DICTATION考試範圍的SPELLING LIST?我似乎未見過!
8-)

原帖由 anitawong21 於 09-12-10 15:44 發表
請問大家有冇收過,有關英文DICTATION考試範圍的SPELLING LIST?我似乎未見過!

我收到喎,你要唔要,或者留個email比我,我明天scan比你.

原帖由 szesze.betty 於 09-12-22 12:25 發表

我收到喎,你要唔要,或者留個email比我,我明天scan比你.

szesze.betty

THANKS!我收到嘞!之前老師未派
8-)
‹ 上一主題|下一主題