用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖羅撒學校 2009-2010 小一家長 入來傾傾
樓主: PUIMOM
go

2009-2010 小一家長 入來傾傾 [複製鏈接]

原帖由 moooon 於 09-9-24 19:08 發表

謝謝szesze.betty的回覆,我個傻女浄識喊,除了上網問,也醒起有一個同班同學仔的電話號碼,之後已經很快解決了問題。根本就沒有白色紙仔,是要自己搵書本去抄,其實本習作的頂位都寫了要抄什麼字!我個女就是這麼冒失。

真的很 ...

唔好客氣,互相幫忙啫.小朋友知道無功課交,一定好驚,我都明架.

其實我個囡都係知d唔知d,佢雖然抄到字頭,但就唔知每個寫幾多次,我都係上網睇完話佢知.因為我要返工,得爸爸陪佢做功課,有時爸爸睇住,佢都會做漏,小一係咁架啦.

原帖由 moooon 於 09-9-24 19:13 發表

其實本不想報太多課外活動,因怕個女和自己都辛苦。但hb總要想個女學,最後揀了古箏。但我真的不明,只是小一班都已經有120人以上,還有小二、小三、....,又說一班只有五至八個學生,照道理應該很難入! ...

原來興趣班有限額架!我仲以為一定入到,講真入唔到都好,唔使小朋友咁辛苦.

原帖由 anitawong21 於 09-9-24 22:51 發表

我都想!但我仲有個細的,SRL送飯時間剛好要接弟弟放學&食飯。

原來要揍細佬,咁就用保暖飯盒,一早帶定啦!好難兩全其美.

我個細返全日,所以工人成個上午至中午都好得閒,比d野佢做都好,哈哈!

原帖由 anitawong21 於 09-9-24 22:41 發表

明晚是幼稚園畢業典禮了,隻大懶虫幾個月冇唱過隻歌,我叫她唱又唔肯唱,傾晚實出洋相

昨晚我個囡都有唱比我們聽,之前佢好鍾意係我地面前表演,(差不多晚晚都唱),所以依家仲記得.

不過今晚都有兩個鐘排練,你囡囡應該會記得番曬,唔使擔心.

開始要返學校的放學後課外活動,您們參加了什麼課外活動?

有沒有校車說可以安排到校車接課外活動放學的例子呢?

原帖由 moooon 於 09-10-4 15:34 發表
開始要返學校的放學後課外活動,您們參加了什麼課外活動?

有沒有校車說可以安排到校車接課外活動放學的例子呢?

我囡囡報了單簧管,今天開始學,時間3-3:45,有校車接放學,但回到家中要5:00.

我囡囡報了古箏,返2:15-3:00pm,反正都去,所以做埋家長義工,其實都預了沒有校車接送,但今天聽有家長說,校車可能因為接了小學生之後,才去接幼稚園生,所以才這麼遟回到家,其實都幾辛苦呢!又要「遊花園」。有家長表示,可能會放棄搭校車,自己接返學放學,時間會好用一點。

若單簧管要返3-3:45pm,咁2-3pm的時間,小朋友做什麼呢?有沒有問過學校方面會如何安排?

原帖由 moooon 於 09-10-5 11:18 發表
我囡囡報了古箏,返2:15-3:00pm,反正都去,所以做埋家長義工,其實都預了沒有校車接送,但今天聽有家長說,校車可能因為接了小學生之後,才去接幼稚園生,所以才這麼遟回到家,其實都幾辛苦呢!又要「遊花園」。有家長表示,可能會放棄搭 ...

你是全職媽咪都好,可是自己接囡囡放學,我有兩個囡,工人唔可以接到兩個,所以唯有坐校車.

校車方面,我知係要接埋幼稚園生架,不過我個囡反好開心,因為可以見到幼稚園老師.

2-3呢段時間,老師安排在課室比佢地做功課,不過自己做,唔知做成點,今晚睇下先!

你地網上學習報左邊幾間?  C4cat好吾好?  數學網你地又報邊間?  花多眼亂,好似間間都吾錯,不過好驚join左之後,佢無咁多時間學....又驚佢掛住部腦,吾記得左d功課.....

其實網上「免費」的練習都有很多,所以在找不到原因支持之下,我覺得唔報那些宣傳單張的網上練習對我們會恰當一點。

現在學校已安排了「每日一篇」,功課量雖不算很多,但都要花時間去做,加上要練琴、課外活動....等等,其實所餘時間真的不多。

我都無報網上學習,因為每日除左功課,練琴,課外活動,默書,已經好多,多到連每日溫書的時間都無.

依家〔每日一篇〕放假個兩日我都忘記左,如果再多一些,根本都應付唔到,無謂浪費.

昨日亞女放學等學野果一個鐘,只是做了少許改正,佢話得好少時間喎,我問佢係咪掛住同人傾計,佢話人地同佢講野,佢都無答佢喎!

大家的小朋友昨日果餐飯食成點呀?亞女只吃了一條腸仔,全盒完封不動帶了回家,激氣!(C餐)

我囡囡都說大部份人都吃不完個飯盒,她食B餐,照計您囡囡有腸仔食,應該都是B餐,因昨天的C餐該是雞球蒸飯。

我囡囡說有一個學單簧管,我估是您囡囡。至於古箏,我囡囡說只有幾個學生上課,二胡是完全沒人學!...?又說很出名?但又沒有人學?

不過,我囡囡都學得很開心,她說老師教得很好喎,我到目前為止,仍未買古箏,因怕小孩子三分鐘熱度。

Lunch Box

我就問啊囡, lunch 好食嗎? 佢答我, "好食, 唔計d汁, 我成盒食哂呀."

原帖由 moooon 於 09-10-6 10:52 發表
我囡囡都說大部份人都吃不完個飯盒,她食B餐,照計您囡囡有腸仔食,應該都是B餐,因昨天的C餐該是雞球蒸飯。

我囡囡說有一個學單簧管,我估是您囡囡。至於古箏,我囡囡說只有幾個學生上課,二胡是完全沒人學!...?又說很出名?但又沒有 ...

係呀係呀,我記錯左今日,昨日係B餐呀.

你囡囡有無食果個所謂pizza?我個囡成盒帶左返屋企,其實好似半個麵包上面加左火腿和沙律醬,睇落真係似唔好食.

原來同班得我囡囡一個學單簧管呀,我囡囡無講.
二胡完全無人學?我仲以為係熱門添!

我都怕亞囡三分鐘熱度,之前學校本來話幫手買單簧管,依家又叫我地自己去通利買,攪到我心大心細,唔知仲買唔買好??!!

原帖由 ShanShan 於 09-10-6 14:01 發表
我就問啊囡, lunch 好食嗎? 佢答我, "好食, 唔計d汁, 我成盒食哂呀."

你囡囡好叻呀,差不多全盒食曬.如果我亞囡今日食到一半,我都好開心啦!

原帖由 ShanShan 於 09-10-6 14:01 發表

點呀?食白飯呀?
8-)

原帖由 shalie 於 09-10-5 18:51 發表
你地網上學習報左邊幾間?  C4cat好吾好?  數學網你地又報邊間?  花多眼亂,好似間間都吾錯,不過好驚join左之後,佢無咁多時間學....又驚佢掛住部腦,吾記得左d功課..... ...

我只報英語8保箱,我都怕呀女攪唔惦!

我在聖母小學個邊見到D媽咪話C4CAT好深,唔報!
8-)

原帖由 anitawong21 於 09-10-6 07:55 PM 發表

點呀?食白飯呀?

anitawong21
唔係, 佢話食哂成盒飯, 得d汁食唔到咋.    

原帖由 szesze.betty 於 09-10-6 02:37 PM 發表

你囡囡好叻呀,差不多全盒食曬.如果我亞囡今日食到一半,我都好開心啦!

szesze.betty
唔係差不多呀, 佢真係食哂呢.  佢意思係話, 只有汁冇食到.  佢好鐘意食野+.

shanshan

全部食曬,真係好野,依家好多小朋友都有偏食的習慣,我個女好多野都唔食,睇怕下個月都要帶飯啦!

原帖由 szesze.betty 於 09-10-8 10:28 AM 發表
shanshan

全部食曬,真係好野,依家好多小朋友都有偏食的習慣,我個女好多野都唔食,睇怕下個月都要帶飯啦!

szesze.betty
係呀, 見到妹妹食野真係好開心+,   
但家姐仔就真係   佢同我講, 冇日食得哂, 重話因為太大份喎.
‹ 上一主題|下一主題