用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 又一村學校 開學所見
go

開學所見 [複製鏈接]

正式開學了數天,跟以往一樣,還是自己帶女兒上學,接她放學,有時在門外和其他家長在談選小學的時,所以也留在校門稍長時間,看到學生們入學校的情況。

就我所見,門口的安排跟以前不同;以前是學生在兩排老師當中行上樓梯,現在是在校門有一排老師,學生上門口樓梯時,左手要自己握著左邊扶手,右手則在老師扶著,跟著在我入內校務處交雜費錢時,看到遠處洗手間旁樓梯上有兩個老師,所以看來部份在門口的老師,轉了去其他地方照顧小朋友,也算是一個好安排。

另外,可能在學校初期,部份家長都會入學校留一會,而學校的校車又多,所以有部份自行駛車的家長停正在學校門口,便阻了校車駛正在校門讓學生下車;但我相信,稍後當自己駛車的家長,讓孩子下車,見到孩子有老師接應上樓梯去,便可以放心駛車離開,便不會對校車影響那麼大。
   0    0    0    0

到琴日為止我己經接到先生2個電話報告阿仔學校情況啦...我自己都安心d..因為呢幾日阿仔都喊...

唔係日日都會打黎既咩?

學校既老師都好早動打電話比家長,我就試過晚上都有老師打黎(咁佢個電話無來電顯示,這個可以理解),咁有事就一定會打黎,無事就唔會架啦,當然,家長都可以打去學校留言話想同老師傾下有關自己囝囡既事,咁老師就會打番黎啦。

原帖由 黎料 於 09-9-4 17:32 發表
唔係日日都會打黎既咩?

原帖由 hcshiu 於 09-9-5 12:10 發表
學校既老師都好早動打電話比家長,我就試過晚上都有老師打黎(咁佢個電話無來電顯示,這個可以理解),咁有事就一定會打黎,無事就唔會架啦,當然,家長都可以打去學校留言話想同老師傾下有關自己囝囡既事,咁老師就會打番黎啦。

...

呢個星期我接咗4個電話啦..

我囡囡頭兩個星期返學, 已接左3次電話, 老師仲係用自己手提打黎, 諗起都替老師頭痛, 一日要打咁多電話, 一定要mark住有咩野可以同家長講

原帖由 jojoplanet 於 09-9-5 12:24 發表

呢個星期我接咗4個電話啦..
歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

開學至今,我於9月1日當天收到一個電話。差不多晚上8時至9時打來。其他時間則沒有。
poison
poison
‹ 上一主題|下一主題