用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 2009, 1B班 , 請進 !
樓主: goodmama2003
go

2009, 1B班 , 請進 ! [複製鏈接]

回覆 1# goodmama2003 的文章

希望身體不適的各位大小朋友早日康服!
要放暑假啦! 好嘢!

囡囡話要報學校的暑期班, 日日上午要返學.
我咩都唔洗煩啦.

原帖由 goodmama2003 於 10-7-8 20:10 發表

放假啦, 放假啦,

女女有幾樣野玩架..
我同女女報了:
1)游泳班.   我女終於識浸個頭落水啦, 巴幣啦..
2)剛琴
3)國畫

你地小朋友有咩活動呀, 分享下.. ...
[img align=left]http://lilypie.com/baby2/030209/3/4/2/+8[/img]

仔仔心儀的數學班開唔成啦, 只有繼續平時返開的活動:
初團,木琴, 鋼琴,游水,還有勁貴的小小維也納.
原帖由 goodmama2003 於 9-7-2010 14:50 發表

又幾好喎, 起碼唔洗日日在屋企hea.

原帖由 tonytiger 於 10-7-7 17:28 發表
My son said students need to study 5 ditti books (English in red colour) in summer.

tks, 我仔仔都話比我知要睇5本英文書, 但條友仔又食咁d, 無話係ditti books

原帖由 goodmama2003 於 10-7-8 20:10 發表

放假啦, 放假啦,

女女有幾樣野玩架..
我同女女報了:
2)剛琴
3)國畫

我屋企附近有間青協, 我幫佢報左幾個興趣班,
有佢最愛既「機械恐龍」、「泥膠海洋動物」, 「象棋」
又有佢最唔愛既「中文寫作」、「Gamenglish」
亦有d佢都唔知咩黎既「書法」、「日文」
+埋平時學開既「鋼琴」、「小號」
務求令到佢唔好咁得閒

放假啦, 放假啦,

女女有幾樣野玩架..
我同女女報了:
2)剛琴
3)國畫

my son's summer activities:
Taekwondo, swimming, baseball, piano, art and English class.  

My wife and I will have a short vacation trip (about 4 days) with him as well.

But, I will also ask him to spend at least two hours every Monday to Thursday to study and redo the worksheets such that he won't just watch cartoon during daytime.

.

原帖由 goodmama2003 於 10-7-9 21:00 發表

睇黎, 你好重視你仔仔的體育呵, 有3樣, 真唔錯.
又安排去旅行, 發達囉...

my son needs to do more exercises because he is just so overweight (about 90 pounds).  He is the heaviest boy in P.1....

原帖由 tonytiger 於 10-7-10 21:58 發表
my son needs to do more exercises because he is just so overweight (about 90 pounds).  He is the heaviest boy in P.1....

唔知你仔仔係咪上次我係陸運會時同我地一齊玩個個呢?? he is so cute and lovely!!!

原帖由 goodmama2003 於 10-7-9 20:46 發表
8樣 , 哈哈, 你仔仔有個非常充實的暑假. 佢仲忙過返學呵..

佢充唔充實我就唔知, 但我就係唔想佢成日係屋企睇電視囉

哈哈, goodmama, 我不是落井下石, 而是真覺得你的女女真是好可愛呀! 真想不出她會講出這些逗笑的說話! 我仔仔都試過在暑假唔見左對鼓棍, 但他的反應就好驚青了。

原帖由 goodmama2003 於 10-8-2010 22:12 發表
今日返返下工, 阿女打電話畀我, 話有個好消息, 我非常開心, 問佢咩好消息呀 ~~

佢話:

媽媽, 我唔見左大提琴支弓, 好野, 唔使拉琴啦....

我問, 點樣唔見?     
佢答, 留左在學校.

我問, ...

唔好意思,  我係今年升一年級的家長. 想問下你們學校的課外活動係咪星期一至五都會有架? 幾時會有上課的時間呢?
原帖由 IP 於 10-8-18 21:16 發表
哈哈, goodmama, 我不是落井下石, 而是真覺得你的女女真是好可愛呀! 真想不出她會講出這些逗笑的說話! 我仔仔都試過在暑假唔見左對鼓棍, 但他的反應就好驚青了。

...

星期一至五都有課外活動,每天有兩節,不同班有不同的安排。9月份有份通告供學長填表交回校方報名。10月後電腦系統完成後就可以在網上查通告報名,很有效率,家長記得每晚上校網查通告。

原帖由 double 於 19-8-2010 00:04 發表
唔好意思,  我係今年升一年級的家長. 想問下你們學校的課外活動係咪星期一至五都會有架? 幾時會有上課的時間呢?

‹ 上一主題|下一主題