用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 2009, 1B班 , 請進 !
樓主: goodmama2003
go

2009, 1B班 , 請進 ! [複製鏈接]

原帖由 tonytiger 於 10-6-2 22:01 發表

I have no idea on how to explain to my son so far.  Nevertheless, I prepare to try again in the morning this weekend as my son should have a clear mind after waking up in the morning.

my son should have a clear mind after waking up in the morning. -- haha , funny~~~

我都是用你的方法解釋.  
不過我估我囡再見呢類題目一定唔識自己做囉!

原帖由 蕉媽 於 10-6-2 17:46 發表

其實個個就係個題目黎架喇, 但確實數字我唔記得喇!

我估應該係一般加數, 但就要寫埋個圖 i.e. 第二日 < 第一日 < 第三日 , 咁黎解釋囉, 但個小笨友自己做, 其實會唔會識呢下?

Tonytiger,
咁你最終點解釋比仔仔 ...
[img align=left]http://lilypie.com/baby2/030209/3/4/2/+8[/img]

有個朋友提議了一個好方法, 應該會簡單一些, 就是代入一個最簡單的數字, 它們之間的加減結果應該容易計得出。

如果題目是: 第一日比第二日多15, 第三日又比第二日少3, 問第一日比第三日多了多少呢? (我記得題目所示三日的關係應該是這樣, 數字則自己作, 沒影響的)
解答方法2個:
1/ 假設第二日是10,
   則 第一日是25, 第三日是7
      第一日比第三日多了18
2/ 如果看得出三個數的關係, 就可簡單地直接計算:   
    15+3=8

原帖由 LianaMamaa 於 3-6-2010 09:14 發表
我都是用你的方法解釋.  
不過我估我囡再見呢類題目一定唔識自己做囉!

請問常識考試範圍:
第一冊
2.  奇妙的感覺
3.  我改變了
6.  良好的姿勢
7.  飲食好習慣

對嗎?
教緊個本不用考試嗎?
[img align=left]http://lilypie.com/baby2/030209/3/4/2/+8[/img]

校際音樂節奬狀

我囡話要交番, 但又唔知要交畀邊個呀?
唔知佢有無聽錯呀?   

根據通告, 常識科考試範圍是:
書、作:第一冊 ( 2 -3, 6 -7 )課
時事題:4 -5月份新聞

原帖由 LianaMamaa 於 3-6-2010 22:32 發表
請問常識考試範圍:
第一冊
2.  奇妙的感覺
3.  我改變了
6.  良好的姿勢
7.  飲食好習慣

對嗎?
教緊個本不用考試嗎?

過獎啦, 我只唸到第2/個方法, 第1/個是朋友教的。我昨晚吃晚飯時出番這條題目考阿仔, 他竟然識得用代入數字法計出結果, 我問他點會識得這樣計呢? 他答係佢自己動腦筋唸的! 真是打完齋唔要和尚!

代入數字法雖然慢一些, 但小朋友可以容易明白, 他們不是「小笨友」呀!

跟住我教仔仔用以下圖示法, 直接就可計出結果:
  A ____3____B_____15____C
比B少3                          比B多15

那C比A多幾多? 答案就是3+15=18
大家可以同小朋友試下玩!

原帖由 goodmama2003 於 3-6-2010 20:36 發表

IP 媽媽真是叻.

我問我囡, 佢又話二年級個本.  不過二年級個本無第7課.  所以我覺得是一年級的第一冊囉.     

即以下topic, 我驚溫錯.  
2.  奇妙的感覺
3.  我改變了
6.  良好的姿勢
7.  飲食好習慣

many thanks

原帖由 IP 於 10-6-4 08:21 發表
根據通告, 常識科考試範圍是:
時事題:4 -5月份新聞

男仔肯用腦, 數學真係叻d.

等我今晚又試下用你個方式睇下我囡識唔識先.

原帖由 IP 於 10-6-4 08:27 發表
過獎啦, 我只唸到第2/個方法, 第1/個是朋友教的。我昨晚吃晚飯時出番這條題目考阿仔, 他竟然識得用代入數字法計出結果, 我問他點會識得這樣計呢? 他答係佢自己動腦筋唸的! 真是打完齋唔要和尚!

代入數字 ...

IP,
等我返去再問呀仔, 睇下佢計唔計到。其實解釋比條友仔聽時, 佢好似好明咁架, 係自己搵番個答案, 不過, 我估佢已經唔記得架喇可能。

下星期考試喇, 大家加油呀!!!!!

大家一齊努力啦, 仔女考試就如同爸媽考試, 好在只係兩周!

昨晚回家阿仔給了一張中文科說話評估分紙, 只得6.5分!(從未如此低分過!) 嚇得我碌大隻眼: 點解我地唔知昨天有呢樣評估?----阿仔竟自我安慰話: 我合格架!

請問各位家長, 這是否老師突然襲擊? 定係阿仔忘記寫自修簿!?
原帖由 蕉媽 於 4-6-2010 14:52 發表
IP,
等我返去再問呀仔, 睇下佢計唔計到。其實解釋比條友仔聽時, 佢好似好明咁架, 係自己搵番個答案, 不過, 我估佢已經唔記得架喇可能。

下星期考試喇, 大家加油呀!!!!! ...

我都是收到分紙先知.  之前阿囡無講過.

佢前日講昨日考資訊科技, 要開電腦用下d function我先知咋.  又是無寫手冊架.  

原帖由 IP 於 10-6-4 16:03 發表
大家一齊努力啦, 仔女考試就如同爸媽考試, 好在只係兩周!

昨晚回家阿仔給了一張中文科說話評估分紙, 只得6.5分!(從未如此低分過!) 嚇得我碌大隻眼: 點解我地唔知昨天有呢樣評估?----阿仔竟自我安慰話: 我合格架!

...

唔緊要, 佢地做到要求就得.  
我囡昨日講, 全班都整到個背景, 係佢一個整唔到呀.

原帖由 goodmama2003 於 10-6-4 16:32 發表

不係呀, 點解我又不知既... 死囉..

原帖由 LianaMamaa 於 10-6-4 08:46 發表
我問我囡, 佢又話二年級個本.  不過二年級個本無第7課.  所以我覺得是一年級的第一冊囉.     

即以下topic, 我驚溫錯.  
2.  奇妙的感覺
3.  我改變了
6.  良好的姿勢
7.  飲食好習 ...

I want to confirm it, too.  Pl. advise.  Thx. a lot

阿仔提都沒提過....屋企部電腦又壞咗.... 激死!

原帖由 LianaMamaa 於 4-6-2010 16:26 發表
我都是收到分紙先知.  之前阿囡無講過.

佢前日講昨日考資訊科技, 要開電腦用下d function我先知咋.  又是無寫手冊架.  
‹ 上一主題|下一主題