用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖瑪利學校 歡迎一年級的家長及同學
go

歡迎一年級的家長及同學 [複製鏈接]

hello 各位一年級的家長及同學:

希望日後可以與大家分享在學校中的每樣事情.  開學期間大家都會好忙碌及會有好多疑問, 希望大家可以作出分享並給予意見.

大家都要全力以赴 做到最好, 免留下壞印象給學校...!!!
   0    0    0    0

第一日帶書返學,亞女已話個書包好重!唉!人仔細細,真想做書僮陪上學!
原帖由 wounderful 於 09-9-3 01:11 發表
hello 各位一年級的家長及同學:

希望日後可以與大家分享在學校中的每樣事情.  開學期間大家都會好忙碌及會有好多疑問, 希望大家可以作出分享並給予意見.

大家都要全力以赴 做到最好, 免留下壞印 ...

又話頭三日唔使帶書 ge?  阿女今天有帶水壺和茶點嗎?有就一定更加重啦!

原帖由 chfong 於 09-9-3 08:45 發表
第一日帶書返學,亞女已話個書包好重!唉!人仔細細,真想做書僮陪上學!

昨天手册話跟時間表上堂,所以帶了!帶了二包餅及350ml水!
打電話問亞女今天如何?

昨天她說原來返小學好累,心想只是2.5hrs!有排你讀!

今天她說老師要佢再改英文名,而家果個唔用得!問佢why?老師冇講. 都要寫手册問!

原帖由 Vinyny 於 09-9-3 11:54 發表
又話頭三日唔使帶書 ge?  阿女今天有帶水壺和茶點嗎?有就一定更加重啦!

我忘記了為女女帶茶點呀,所以佢放學後打電話比我,第一件事就投訴我無帶 snacks 比佢啦。

我今日都無同佢帶書呀,明天才正式帶,我估計個書包都會好重呀。

原帖由 chfong 於 09-9-3 13:05 發表
昨天手册話跟時間表上堂,所以帶了!帶了二包餅及350ml水!
打電話問亞女今天如何?

昨天她說原來返小學好累,心想只是2.5hrs!有排你讀!

今天她說老師要佢再改英文名,而家果個唔用得!問佢why?老師冇講.唔通佢果英文名涉 ...

Hello
Want to know how to bring textbooks, do they have to bring all copies, eg. GS x 4, or Chinese x n? Any ideas fellow parents? Thanks.

亞女今日都比人蓋印 -- 忘記量體溫!我開始有D壓力!
原帖由 Vinyny 於 09-9-3 11:54 發表

好大壓力啊﹗﹗
亞女好唔開心..因老師話聽日唔要再見佢o既名...

原帖由 chfong 於 09-9-3 19:35 發表
亞女今日都比人蓋印 -- 忘記量體溫!我開始有D壓力!  

why? Any reasons?

原帖由 Vinyny 於 09-9-3 20:38 發表
好大壓力啊﹗﹗

Hello NicoleYK,

I have just packed all those 1st term textbooks and workbooks for my girl. What about the rest of the parents, any idea?

大家要留意.........單週(odd week), 雙週(even week)帶書方法

Hi Vinyny

Is your girl named Tiffany? I saw many Tiffany in a class, esp. 1D!

Hi parents

Asking our girl to carry all 1st half text books per subject is too much.  Imagine, Chinese x 4, English x 4 and Maths x 4, GS x 4....  Hope they'll clarify and simplify...

安慰她,唔好唔開心!大家共同努力!

原帖由 Vinyny 於 09-9-3 20:38 發表
好大壓力啊﹗﹗

今日個書包好重, 老師 只說帶中文四本, 其他科又吾講, 都吾知使吾使帶作業?

YES.. 很需要大家的幫忙,多多提點...

原帖由 chfong 於 09-9-4 08:23 發表
安慰她,唔好唔開心!大家共同努力!

星期一必須帶回學生守則回校, 請問各位家長是怎麼?
我沒有學生守則, 是今天派嗎?
怎麼是學生守則?

原帖由 cwl004 於 09-9-4 21:58 發表
星期一必須帶回學生守則回校, 請問各位家長是怎麼?
我沒有學生守則, 是今天派嗎?
怎麼是學生守則?

學生守則是在開學的第一天派發,綠色那張,共有兩頁紙的。

是否"小一學生守則"?
但這份守則並不用簽名喎。

但另外我亦有一份綠色的"學生乘搭校巴安全守則",而這份的右下方是要家長簽名的,請問學校所指的學生守則是哪一份呀?

原帖由 ualacinom 於 09-9-4 22:34 發表

學生守則是在開學的第一天派發,綠色那張,共有兩頁紙的。

我覺得是"學生乘搭校巴安全守則",不過,最好兩份都帶,以防萬一!
原帖由 baba_mama 於 09-9-4 22:53 發表
是否"小一學生守則"?
但這份守則並不用簽名喎。

但另外我亦有一份綠色的"學生乘搭校巴安全守則",而這份的右下方是要家長簽名的,請問學校所指的學生守則是哪一份呀?

...

結果兩份都唔收!

原來是要跟timetable帶晒全日D書,我只帶到12:00上果堂D書,結果今日又比人寫手冊,返咗唔夠一星期,本手冊花晒!

今日無帶普通話書,老師問亞女點解唔帶?亞女話亞媽無買!!比佢激C!

原帖由 chfong 於 09-9-6 18:12 發表
我覺得是"學生乘搭校巴安全守則",不過,最好兩份都帶,以防萬一!

‹ 上一主題|下一主題