用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 宏福幼稚園 埋黎啦喂, 宏福k1生~~
樓主: ricebb
go

埋黎啦喂, 宏福k1生~~ [複製鏈接]

原帖由 flostangraphy 於 09-9-25 03:47 PM 發表
唔會得5分咁少架... 如果未適齡... 官立或津貼都真係唔好諗...

thanks~咁都好d,到時如果直資唔得都仲有得揀下ma!

想問問讀宏褔小朋友的家長,
如果讀國際班, 你們是不是平時要同小朋友用英文說話?
如果讀中英文班, 學英文部份會佔多少%?  會不會每天有外籍教師上英文堂?

THANKS.

dear Harebellv,

國際班, 平時小朋友用英文.
中英文班, 除左英文堂,大部份時間會用中文.
best regards!
"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."
    -Steve Jobs-

Dear Flostangrapy

Thanks for the info.
想俾小朋友讀國際班, 宏褔staff 話家長平時要同小朋友講英文.  
所以依家考慮中英文班, 但又想佢可以有多些機會接觸英文.
因為只可以報其中一個stream. 依家唔知點揀?  :loveliness:

原帖由 flostangraphy 於 09-9-26 12:45 發表
dear Harebellv,

國際班, 平時小朋友用英文.
中英文班, 除左英文堂,大部份時間會用中文.
best regards!

dear harebellv,
we rarely speak english with our kids actually.
we put our kids in the international stream n1 and k1 and have switched / will switch them to english chinese at k2 and k3.
i think it's more matter how you find it's the best for your child.

原帖由 Harebellv 於 26/9/ 9 13:07 發表
Dear Flostangrapy

Thanks for the info.
想俾小朋友讀國際班, 宏褔staff 話家長平時要同小朋友講英文.  
所以依家考慮中英文班, 但又想佢可以有多些機會接觸英文.
因為只可以報其中一個stream. 依家唔知點揀?  :lo ...
"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."

原帖由 Harebellv 於 09-9-26 01:03 發表
想問問讀宏褔小朋友的家長,
如果讀國際班, 你們是不是平時要同小朋友用英文說話?
如果讀中英文班, 學英文部份會佔多少%?  會不會每天有外籍教師上英文堂?

THANKS. ...

你小朋友係報N1定k1呀? n1中英文班無固定英文堂架, k1先有. 上次聽orientation時, 校長話兩班k1有一位普通話, 一位英文老師, 兩個輪流教授, 希望實際係咁啦

原帖由 flostangraphy 於 09-9-25 15:50 發表
活動教學!ok唔辛苦!

good! good! good~!!!
咁知唔知升中時, 可唔可以番黎葵青讀架??

原帖由 pinkywai 於 09-9-25 17:16 發表
thanks~咁都好d,到時如果直資唔得都仲有得揀下ma!

我唸好多都係15分, 到時大家都要講d運氣
你都住青衣?  青衣好既津校都好似要讀得辛苦咁, 唸起都驚

係呢, 你地有無人讀過tom lee既音樂班呀? 好唔好架?

原帖由 pinkywai 於 09-9-25 14:58 發表

聽講唔太辛苦,而且佢地上午係上學術課,下午就主要係輕鬆d嘅堂(pe,音樂.......)

咁真係唔錯喎, 唔係讀c書個d, 最衰遠啦!!
如果葵青都開番間咁既就好囉!!!

hihi, 我囡囡都係今年K1, 中英上午班, 都想同大家一齊交流吓!:loveliness:

馬灣基慧小學! ok kar!

原帖由 ricebb 於 27/9/2009 18:17 發表

咁真係唔錯喎, 唔係讀c書個d, 最衰遠啦!!
如果葵青都開番間咁既就好囉!!!

mammi anni,
welcome welcome!!!
your daughter is very cute!!!

原帖由 mammi_anni 於 27/9/2009 21:27 發表
hihi, 我囡囡都係今年K1, 中英上午班, 都想同大家一齊交流吓!:loveliness:

Thanks for your sharing.
Your idea is good.  However, if there is no K2 students quit from local stream, they may not let you switch?

原帖由 flostangraphy 於 09-9-26 17:23 發表
dear harebellv,
we rarely speak english with our kids actually.
we put our kids in the international stream n1 and k1 and have switched / will switch them to english chinese at k2 and k3.
i think i ...

我諗住同小朋友報N1, 如果課程OK, 會繼續上K1.
唔知英文老師同普通話老師係唔係 外籍/NATIVE 呢?

原帖由 ricebb 於 09-9-27 18:06 發表

你小朋友係報N1定k1呀? n1中英文班無固定英文堂架, k1先有. 上次聽orientation時, 校長話兩班k1有一位普通話, 一位英文老師, 兩個輪流教授, 希望實際係咁啦 ...

原帖由 mammi_anni 於 09-9-27 21:27 發表

welcome welcome!!! 大家齊齊傾呀!!!
我囝囝都係上午中英文班呀, 你有無收到唱歌個張健康家課呀? 你囡囡肯唔肯唱呀? 我個囝唔肯唱比我聽呀!!!

原帖由 flostangraphy 於 09-9-27 22:38 發表
馬灣基慧小學! ok kar!

好既小學, 就好多人爭啦, 我住青衣仲算誇區添....

原帖由 Harebellv 於 09-9-28 00:26 發表
我諗住同小朋友報N1, 如果課程OK, 會繼續上K1.
唔知英文老師同普通話老師係唔係 外籍/NATIVE 呢?

英文老師係native, 但唔係真係好鬼個隻, 不過d英文幾好聽, 同教得應該幾好

普通話老師我未見過, 唔太清楚. 24/10有open day呀, 你可以去睇下呀~

地區直資名校 報讀大增三成

【明報專訊】小一自行分配學額階段今日展開,部分直資及私立小學已截止報名,今年部分地區直資名校申請人數及競爭學位比例猶勝傳統名校。油麻地保良局陳守仁小學收到逾3000份申請,較去年大幅增加近三成,校長楊永明直言是意料之外,相信因直資學校重視英文而獲家長支持。
子女明年適齡入讀小一的家長,可於今日起至下周五(10月2日)向一間心儀官立或津貼小學報名。不少家長已先為子女申請入讀直資或私立小學,保良局陳守仁小學共收到3080份申請,去年始轉為直資學校的深水英華小學亦收到2200多份申請,較去年增加兩成(其他直資、私立小學申請情部分見表)。
重視英語 受家長歡迎
保良局陳守仁小學校長楊永明稱,學校約兩成為外籍學生,良好英語學習環境最能吸引家長。他稱,所有申請學生均獲首輪面試機會,過往約四分一學生可進入第二輪面試,但由於今年申請學生眾多,學校需視乎人手,或將「次輪面試線」減少至五分之一,面試人數需視乎學生質素。英華小學校長林浣心則相信,家長認同學校辦學理念、有口碑是申請大增的原因。
直資學校議會榮譽執行秘書長陳璐茜認為,直資學校始終是自由市場的概念,彈性較大,隨家長對直資學校的認識加深,家長會較喜歡為子女選讀心儀的直資學校,「有選擇總比攪珠(統一派位)理想」。
初等教育研究學會副主席李少鶴是津貼小學聖公會油塘基顯小學校長,他認為,由於小學今學年起推行小班教學,受歡迎的津貼學校競爭將更趨激烈,家長或會認為自行為子女報讀心儀的直資校會較「穩陣」。李少鶴提醒,家長要視乎子女能力及性格選擇合適學校,勿給子女壓力。他說﹕「即使子女入讀名校,但若成績不及同學而長期滯後,反會打擊小朋友自信心。」

原帖由 ricebb 於 09-9-27 06:12 PM 發表

我唸好多都係15分, 到時大家都要講d運氣
你都住青衣?  青衣好既津校都好似要讀得辛苦咁, 唸起都驚

我住石陰咖,但啊b姑媽住青衣(我地返工時姑媽湊),揀青衣幼稚園,我湊佢返學都係一程車,姑媽湊放學又方便ma我地諗住到時再試吓比佢考遠d嘅小學,咁6歲搭校車我地都放心d ma!
‹ 上一主題|下一主題