用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問小一面試當日應穿著怎樣的服裝呢?
go

請問小一面試當日應穿著怎樣的服裝呢? [複製鏈接]

醒目開學勳章

如題.

Adrian Ma Ma
   1    0    0    0

醒目開學勳章

間間不同,港同就說要輕便的,因她們第一輪有動態遊戲,女孩子不要穿裙子

所以我想你要說清楚啊!

原帖由 yeesumyin 於 09-9-2 15:18 發表
如題.

我都係諗住jeans + 波鞋 唔會太隆重feel 唔係去飲者 causal / 舒服ok la
原帖由 ziyi 於 09-9-2 16:11 發表
間間不同,港同就說要輕便的,因她們第一輪有動態遊戲,女孩子不要穿裙子

所以我想你要說清楚啊!

醒目開學勳章 王國長老

睇你考邊間啦
考d活動既, casual d都無所謂 (我自己會起碼幫小朋友著返條扯布褲+casual恤衫lor)
考傳統名校, 真係要著得斯文d架
呀! 提提各位家長, 襯而家仲有夏天衫, 快d去搵返幾件, 遲d10月11月, 真係interview殺到埋身, 到時條街都只係賣冬天衫, 小朋友真係辛苦喇............我見過有小朋友著住一套新束束既絨裙去interview............未入去都已經出晒汗了 !
原帖由 ShinTeresa 於 09-9-2 05:17 PM 發表
我都係諗住jeans + 波鞋 唔會太隆重feel 唔係去飲者 causal / 舒服ok la   

著jeans好似唔係太適合,
男仔好似著扯褲好啲.

醒目開學勳章

大部份小朋友都唔會著得太隆重o既, 不過短褲涼鞋就最好唔好o勒.

我舊年去in, 見過有個小朋友裇衫+吊帶西褲+bow tie+西裝頭, 唔知係咪個小朋友著得唔自在, 我見佢成個人都呆呆地咁..... 所以著乜都唔緊要, 最緊要個小朋友覺得舒服.

醒目開學勳章

Thanks for all your comments.   I think the most important is to let him feel comfortable :)

要斯文但又唔駛太隆重, 我見有d著到好似花仔花女咁又好似太誇張!

但又唔好太求其, 著牛仔褲+波鞋感覺唔太重視個面試, 正如去見工都唔會著牛仔褲+波鞋啦!

雖然interview最主要睇臨場表現, 但俾對方第一個印象都好重要, 俗語都有話"先敬羅衣後敬人"啦!

醒目開學勳章 王國長老

當年去in spcc, 見到有人父子裝"finding nemo" t-shirt牛仔褲..........O!
原帖由 cherriemama 於 09-9-2 05:54 PM 發表
要斯文但又唔駛太隆重, 我見有d著到好似花仔花女咁又好似太誇張!

但又唔好太求其, 著牛仔褲+波鞋感覺唔太重視個面試, 正如去見工都唔會著牛仔褲+波鞋啦!

雖然interview最主要睇臨場表現, 但俾對方 ...

始終係interview都唔好太casual, 但又不宜太隆重, 最好係smart casual, 男仔長褲+POLO SHIRT, 女仔可以係裙褲+ polo shirt.

唔好意思各位
我想問吓...其實係咪"自行分配"學位去報名時都要面試架???
geni 請問你記唔記得你仔仔報沙官時d老師問過d咩問題架???

醒目開學勳章

原帖由 babytai 於 09-9-2 23:02 發表
唔好意思各位
我想問吓...其實係咪"自行分配"學位去報名時都要面試架???
geni 請問你記唔記得你仔仔報沙官時d老師問過d咩問題架???

"自行分配", 時係唔需要亦唔可以面試o既. 官津o係大抽獎出result之前都唔可以自己揀學生. 直資/私校因為唔係跟政府派位制, 有自行收生權, 所以先要面試.

我個仔係大抽獎之後再去沙官叩門先要面試o勒! 至於面試問d乜, 我個仔係唔係好講到俾我知, 只係話老師叫佢寫o左幾個中文字同幾句英文. 見完老師之後我地就一家大小去見校長, 我見到佢有張之前老師in我個仔o既時候俾分o既分紙, 都有10個8個分數, 不過就唔知點解. 校長見我地就唔係問o左好多o野, 都係問o下點解揀佢地學校, 對學校有乜o野期望咁啦!

當年有人教話男仔可以著返件背心,咁入面件衫wer出黎都唔多覺。

如男仔, polo shirt + 扯布褲, 咁係咪應著番對番學嘅黑色皮鞋?

皮鞋會好d.

總之自然, 整齊, 睇落去好醒神既就最好.

真係見過有個女仔著左條紗裙去interview, 真係好似花女咁, 好誇張.

醒目開學勳章 王國長老

去聖保x男女, 好多人都係咁架
原帖由 G-Ma 於 09-9-3 12:38 PM 發表
真係見過有個女仔著左條紗裙去interview, 真係好似花女咁, 好誇張.

都有見過好多著得勁casual, 雖然學校要求d小朋著波鞋, d男仔t-shirt+短jeans, d女仔著t-shirt+短裙..搞到我仔恤衫+ 扯布褲+波鞋係另類...

我仔當年著短袖恤衫,短西褲+bow tie吊帶,去左6間面試,好多老師走來和佢傾計、玩和讚我仔斯文靚仔

原帖由 carmankm 於 09-9-3 14:31 發表
都有見過好多著得勁casual, 雖然學校要求d小朋著波鞋, d男仔t-shirt+短jeans, d女仔著t-shirt+短裙..搞到我仔恤衫+ 扯布褲+波鞋係另類...

我都有見過有個女仔著吊帶超短裙+拖鞋, 十足去沙灘咁

原帖由 carmankm 於 09-9-3 14:31 發表
‹ 上一主題|下一主題