用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 天神嘉諾撒學校 09-10年度1C班報到
樓主: chuenma
go

09-10年度1C班報到 [複製鏈接]

原來我呀女乜都抽唔到,可能自由活動仲happy。

今天又7樣功課。是不是C班最多功課呀!做都無所為,要溫默書果日可以小d就好啦。

Hi!我係Cherry媽咪呀,我個女抽倒敲擊樂,但係我個女最後都係無參加,都好可以响出面學。呀,唔知小女童軍幾時先至知呢?
原帖由 chuenma 於 09-9-23 05:11 PM 發表
原來我呀女乜都抽唔到,可能自由活動仲happy。

今天又7樣功課。是不是C班最多功課呀!做都無所為,要溫默書果日可以小d就好啦。

[quote]原帖由 talie 於 09-9-21 09:44 發表
你試下問保姆車負責人, 佢地或有第二轉車架. 我女去功課班做完功課, 都係坐佢地第二轉車(5:45)返屋企.

巧研媽,請問你所提及的"功課班"是否在學校附近?溫功課好不好呢?

Kelly 没有抽樂器班, 但也抽不到女童軍。

醒目開學勳章

原帖由 winnie@ching 於 09-9-24 11:07 發表
巧研媽,請問你所提及的"功課班"是否在學校附近?溫功課好不好呢?

巧妍返既"功課班"要過一條大馬路, 放學時"功課班"既導師會去學校接學生走. 我對"功課班"既感受係 -- 做抄寫既功課係可以, 但對作句或需要思考後才作答既功課就有保留. 第1次作句, 我女話我知係抄佢同學. 我地話佢知, 唔識就要問, 唔可以抄. 第2次作句, 我女話我知係導師教/講比佢知. 所以每當有作句功課, 我地會同佢做多一次. 基本上, 每日都會做完學校既功課, 之後會做共2-4頁既中/英/數補充練習, 做唔晒要返屋企做, 我唔迫我女做, 夠時間有精神先做, 因返到屋企都6pm. 屋企做功課有好多引誘 -- 電視, 玩具, 仲有公公婆婆比佢嗲.

Hi!唔好意思呀Kelly媽咪,我係Cherry媽咪呀,點解你會知道妳個女童軍無份呢?唔通已經通知咗各家長,但係點解我唔知呢......
原帖由 KellyBella 於 09-9-24 01:49 PM 發表
Kelly 没有抽樂器班, 但也抽不到女童軍。

醒目開學勳章

係咪掘頭路旁既籃球場, 如果係再加埋另外果2個仲好呀. 唔知幾時動工呢?

原帖由 Kat媽 於 09-9-22 23:36 發表
點解中文詞語寫4個咁少, 佢地記得架喇?

你地知唔知學校遲d 擴建, 要埋後面籃球場呀?

唔好意思咁多位...我囡將要選小一...e+好煩...因我得15分咋...唔知你地知唔知有冇同學仔都係15分win左呢....依你地所見15分機會率係唔係=0
thx!

醒目開學勳章

我女抽到單黃管, 逢星期一上堂, 我地會參加, 因睇落星期一似帶最少書, 希望當日少d功課.

原帖由 chuenma 於 09-9-23 09:42 發表
你地收到樂器通告未,我地三種樂器都無份,長笛、單黃管同大提琴都唔得。仲好自己出去學,唔使放學噤麻煩。

下星期四課外活動,無得學音樂,又無參加学校d課後活動,女童軍又未知結果,噤2堂課外活動有咩玩呢! ...

醒目開學勳章

因我參加左學校既家長義工--閱讀大使, 所以星期一下午要返學校聽老師講解. 有無bk家長都會出席呀, 到時相認吖.

巧研媽,請問你收不收到我的PM呢?

醒目開學勳章

有呀, 今早已覆, 你check下, 如無我再send多次.

原帖由 winnie@ching 於 09-9-25 16:43 發表
巧研媽,請問你收不收到我的PM呢?

唔好意思咁多位...我囡將要選小一...e+好煩...因我得15分咋...唔知你地知唔知有冇同學仔都係15分win左呢....依你地所見15分機會率係唔係=0
thx!

巧研媽,收不到,麻煩再send,十分感謝。

醒目開學勳章

sent. 你睇下個"發件箱"有無.

原帖由 winnie@ching 於 09-9-25 17:01 發表
巧研媽,收不到,麻煩再send,十分感謝。

醒目開學勳章

聽講早2年20分都要抽, 上年15分有得抽.

我覺得要視乎點取捨, 試問自己:
如入表天神, 而令你入唔到次選學校 vs 入到1間實得既次選學校而無得以15分抽天神.

原帖由 lovebabyv 於 09-9-25 16:54 發表
thx!

收到啦,十分感謝。星期一我要返工,找一天我會上去see see 的,再次感謝啦。

醒目開學勳章

唔好客氣.:)

原帖由 winnie@ching 於 09-9-25 17:36 發表
收到啦,十分感謝。星期一我要返工,找一天我會上去see see 的,再次感謝啦。

多謝你呀...我知上年有人15分入到,不過由下年開始轉小班所以至1516呀... 我唔係本區架....不過我另一心水學校機會應該大d,九官,有50個位自行分配,所以e+真係唔知點 ...
原帖由 talie 於 09-9-25 17:27 發表

如入表天神, 而令你入唔到次選學校 vs 入到1間實得既次選學校而無得以15分抽天神.

...

另我想問天神深唔深及谷唔谷架...英文係咪要好叻?
thx!

原帖由 talie 於 09-9-25 17:27 發表

...
‹ 上一主題|下一主題