用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 天神嘉諾撒學校 09-10年度1C班報到
樓主: chuenma
go

09-10年度1C班報到 [複製鏈接]

醒目開學勳章

大家注意 -- 校網有最新學生健康消息

今天(九月十四日 星期一)本校約有30名學生因發燒而缺席。為安全起見,本校已將情況上報衛生防護中心,並於校內加強清潔及消毒工作。

千祈唔好持續, 唔想再停課呀.

原帖由 talie 於 09-9-14 14:27 發表
大家注意 -- 校網有最新學生健康消息

今天(九月十四日 星期一)本校約有30名學生因發燒而缺席。為安全起見,本校已將情況上報衛生防護中心,並於校內加強清潔及消毒工作。 ...

是啊30人發燒真係好得人驚。我個大仔都發咗3日燒,八號風球半夜成104.9度,scare me,今天休息多一天,明天打算可以番學。學校好緊張,已前唔記得打電話請假都無人call你。今次打鑼噤call,問醫生點講,學校壓力都好大,豬流感啊!你早點成為過去式吧!好嘛煩。

昨晚呀女話唔識做中文功課紙,話老師無教過,係唔係呀,明明有作文堂,呀女!你唔好點呀媽,唔識寫字就認咗佢。你哋呀女點呀?

醒目開學勳章

104.9度, 個菌都好犀利.

我女放學後去功課班, 返到屋企都6pm. 我放工返到去都7點幾. 又要沖涼食飯. 覺得時間唔夠用.

請問有無家長有76-100既高頻率詞語.

醒目開學勳章

內聯網有收費學藝班通告, 適合p.1學生的只有4班.
我女鍾意籃球, 但只收p.2以上.

我呢D要坐校車嘅, 實在不能參加放學後嘅活動.:cry:

原帖由 talie 於 09-9-18 10:17 發表
內聯網有收費學藝班通告, 適合p.1學生的只有4班.
我女鍾意籃球, 但只收p.2以上.

我覺得中文圖書工作紙最難, 都唔知本故仔書講乜, 好靠佢上堂時有冇聽書.

原帖由 chuenma 於 09-9-17 09:15 發表
是啊30人發燒真係好得人驚。我個大仔都發咗3日燒,八號風球半夜成104.9度,scare me,今天休息多一天,明天打算可以番學。學校好緊張,已前唔記得打電話請假都無人call你。今次打鑼噤call,問醫生點講,學校壓力都好大,豬流感啊!你早 ...

醒目開學勳章

你試下問保姆車負責人, 佢地或有第二轉車架. 我女去功課班做完功課, 都係坐佢地第二轉車(5:45)返屋企.

原帖由 mom1118 於 09-9-20 13:14 發表
我呢D要坐校車嘅, 實在不能參加放學後嘅活動.:cry:

九月二十一日(星期一),本校三、四年級各有一名學生正式被確診為H1N1甲型流感,該兩名學生已沒有回校上課,亦正在康復中。經統計後,今天全校因發燒而缺席的學生有14人。為安全起見,本校已於校內加強清潔及消毒工作。

09-10年度1C班報到

1. Clarice
2. Jasmine
3. Tiffany
4. Yoki
5.Jasmine Chan
6.Cherry Shum岑曉琳(25) 請多多指教
7. Kelly Au ..... 大家多多指教
8. CHLOE CHUNG 鍾活晴

好嘢,1C班總共有8位家長上綱,可以好好交流一下了。

今天計埋改正好似有7樣功課,唔知放工番到屋企呀女做晒未。

我囡從小便學認字,老師都話張圖書工作紙比較深,因為p.1未必認得d字同識解,唔知老師上堂有無解。

認字老師話而家local school好多時都會用國際學校d教學方法,例如課堂時用課外書或用project教小朋友,令小朋友用多d腦仔,吸收多d其它知識,希望小朋友smart d,原意是好。但local school因有好多指定課程要教,老師便好趕,對於課外同project可能會講得好快,所以好多時都要都是家長自己教吓,唔知而家喺唔喺同一情況,亦或呀女聽唔明。如果開學之後有家長會見吓老師就好啦。

請問 TB (P.4) 即係咩嚟?
手冊入面搵唔到呢個 code 代表咩?

Hi! CHLOE CHUNG 鍾活晴 MaMa, my daughter, Tiffany Lam always play with Chloe and Tiff says chloe is her best friend in class 1C.

我想 TB 應該是 Text book 吧

Should be English textbook pg.4

原帖由 KellyBella 於 09-9-22 21:12 發表
請問 TB (P.4) 即係咩嚟?
手冊入面搵唔到呢個 code 代表咩?

原帖由 peggylun 於 09-9-22 21:19 發表
Hi! CHLOE CHUNG 鍾活晴 MaMa, my daughter, Tiffany Lam always play with Chloe and Tiff says chloe is her best friend in class 1C.

Hello! Tiffany LAM is also my daughter's best friend. CHLOE  said Tiffany LAM sits beside her.
Nice to meet you !

點解中文詞語寫4個咁少, 佢地記得架喇?

你地知唔知學校遲d 擴建, 要埋後面籃球場呀?

無咗個球場,呀女知道一定好唔開心。佢話升小一最開心就係可以小息時在運動塲上跑來跑去,好自由喎。

原帖由 Kat媽 於 09-9-22 23:36 發表
點解中文詞語寫4個咁少, 佢地記得架喇?

你地知唔知學校遲d 擴建, 要埋後面籃球場呀?

你地收到樂器通告未,我地三種樂器都無份,長笛、單黃管同大提琴都唔得。仲好自己出去學,唔使放學噤麻煩。

下星期四課外活動,無得學音樂,又無參加学校d課後活動,女童軍又未知結果,噤2堂課外活動有咩玩呢!

chuenma

你有無收過開於女童軍問卷呀? 應該抽晒籤架喇. 如果無收過應該=無份!

原帖由 chuenma 於 09-9-23 09:42 發表
你地收到樂器通告未,我地三種樂器都無份,長笛、單黃管同大提琴都唔得。仲好自己出去學,唔使放學噤麻煩。

下星期四課外活動,無得學音樂,又無參加学校d課後活動,女童軍又未知結果,噤2堂課外活動有咩玩呢! ...
‹ 上一主題|下一主題