用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院幼稚園 09-10 K2 (A.M.) Family
樓主: DhaMgc
go

09-10 K2 (A.M.) Family [複製鏈接]

原帖由 小黑咪 於 09-9-8 17:21 發表
大家好, 我囝讀K2B,多多指教.

係呀,上星期阿仔話要帶1架會發聲既玩具返學, 今個星期一要帶1個紙包飲品盒返去做勞作呀.

我琴日問阿仔有冇上過電腦堂, 佢話冇喎, 唔知係唔係專登唔講我知 ...

Hello, 各位K2B班家長好:
      本人囝囝都是今年插班K2B,他對我說被編入蘋果組,今天還上了電腦堂,不過是玩電腦遊戲,之前有很多朋友說民生有很多功課,不過開學以來,每日只有一樣家課,例如寫個「一」字或者英文大階(A)字,都很淺,比他以前讀那間還少功課,以前每日有3樣功課做,不過可能是學期初吧!希望以後大家多作交流吧!

Hi,各位好,我亞仔係K2C的
依家教育王國好難登入,我都花左好多時間先入到黎呢度
唔怪得依家呢度咁冷清啦.....
我們既藉著我主耶穌基督得與神和好,也就藉著他以神為樂。(羅 5:11)

我個仔尋晚只話老師叫今日帶1件玩具, 無話要帶紙包飲品盒喎...

原帖由 carsonethan 於 09-9-9 11:59 發表
我個仔尋晚只話老師叫今日帶1件玩具, 無話要帶紙包飲品盒喎...

係呀﹗d功課唔深可能係岩岩開學.. 遲d就會深d 掛...我剩係知遲d會有默書lor ﹐唉﹗k2就話要默書家陣d幼稚園真係同我地以前好唔同...有時覺得d小朋友都好辛苦﹗

我個仔咪又係唔記得英文老師個名.. 普通話老師就係李老師wow,

係呀﹗帶一樣玩具但就無講明係咩色或者係咩.. 但係紙包飲品盒我個仔又無話要拎wow
大少奶

原帖由 E2BaBa 於 09-9-9 11:30 發表
Hi,各位好,我亞仔係K2C的
依家教育王國好難登入,我都花左好多時間先入到黎呢度
唔怪得依家呢度咁冷清啦.....

終於都有2C同學啦!

回覆 1# kandy 的文章

hello!,

我仔仔又係k2C,佢係藍組.
[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid52/p5bf5f1483e482d92d3ca58a2be27d9fe/fc9b3d6b.gif.thumb.jpg[/img]Hello!!

原帖由 DhaMgc 於 09-9-9 13:53 發表

係呀﹗d功課唔深可能係岩岩開學.. 遲d就會深d 掛...我剩係知遲d會有默書lor ﹐唉﹗k2就話要默書家陣d幼稚園真係同我地以前好唔同...有時覺得d小朋友都好辛苦﹗

我個仔咪又係唔記得英文老師個名.. 普通話老師就係李老師wow ...

Hello, 各位K2班家長好:
         我檢查囝囝的書包,發覺昨天做完的工作紙,老師都沒有評改或冚印,完封不動放回書包,和其他學校的做法很不同,唔知其他K2班都係這樣做法呢?

原帖由 王惠光 於 09-9-11 01:04 發表

我檢查囝囝的書包,發覺昨天做完的工作紙,老師都沒有評改或冚印,完封不動放回書包,和其他學校的做法很不同,唔知其他K2班都係這樣做法呢? ...

我囝囝做完的工作紙, 全都給老師收回, 沒有再發回.

K.2C

我個仔又係 k2c 班藍組,佢係插班生。

原帖由 Vimosa 於 09-9-10 13:50 發表
hello!,

我仔仔又係k2C,佢係藍組.

係呀,我琴日睇阿仔書包又係張工作紙冇改到就派返黎, 我仲問個仔係唔係唔記得交, 不過阿仔話佢有交架,不過係老師派返比佢咋. 我仲以為個仔傻吓傻吓添

我檢查囝囝的書包,發覺昨天做完的工作紙,老師都沒有評改或冚印,完封不動放回書包,和其他學校的做法很不同,唔知其他K2班都係這樣做法呢? ...

Hello, 王惠光,
我囝囝都係K2B班, 我同樣有呢個疑問, 不過我之前同老師提過, 佢話囝囝工作紙上啲公仔/圖案要填顏色, 因為無填顏色, 所以放番落書包叫佢番去做咗先再交, 我get到佢大致嘅意思係想小朋友自己記住老師講點做, 然後同家長講番, 等佢哋獨立啲同學習同人溝通卦。
但係我昨天再問囝囝, 佢都係話老師話唔駛填顏色, 我唯有信佢, 真係唔知究竟係囝囝收錯老師信息, 定係只不過老師未收工作紙? 我send咗我電話俾你呀, 有時間交流吓呀!

今朝阿囝話要帶個樽返去, 有無知用來做咩? 阿囝只講老師收左.

我仔仔讀K2G, 佢d工作紙老師係即日級印仔返o黎架, 同埋上面有用紅筆去修正我個仔寫得唔好的地方.

之前老師講過, 到左K2, 唔會再好似K1咁樣, 逐個小朋友去check, 要佢地自己去交回條同埋功課, 所以我每朝都提阿仔記得交功課比老師.

Mandy,

我阿囡又係帶飲品盒喎, 所以俾左個盒佢帶返學, 老師又收左~~
都唔知係樽定係盒先o岩.....

原帖由 MandyLau13 於 09-9-11 14:39 發表
今朝阿囝話要帶個樽返去, 有無知用來做咩? 阿囝只講老師收左.

原帖由 Y's 於 09-9-11 15:46 發表
Mandy,

我阿囡又係帶飲品盒喎, 所以俾左個盒佢帶返學, 老師又收左~~
都唔知係樽定係盒先o岩.....

頭先仲想pm你漆, 咁啱你就出現.
係啦, 都唔知邊樣啱.

我頭先問左阿仔,佢話紙盒同樽都得喎,我問我佢做咩勞作,佢話仲未做喎. 搞到我一頭霧水.

原帖由 小黑咪 於 09-9-11 16:16 發表
我頭先問左阿仔,佢話紙盒同樽都得喎,我問我佢做咩勞作,佢話仲未做喎. 搞到我一頭霧水.

會唔會做花燈呢?

阿仔尋日朝話係要1個紙包飲品盒+厠紙筒喎, 邊樣先o岩呢?

heheheee~心有靈犀~~

原帖由 MandyLau13 於 09-9-11 16:12 發表

頭先仲想pm你漆, 咁啱你就出現.
係啦, 都唔知邊樣啱.

我地而家好似係度猜謎咁呀~

原帖由 MandyLau13 於 09-9-11 16:35 發表

會唔會做花燈呢?
‹ 上一主題|下一主題