用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 English Time教材好唔好
go

English Time教材好唔好 [複製鏈接]

我剛剛買咗套English Time教材唔知好唔好,怕自己會買錯(我個小朋友現在21個月),所以想請大家俾D意見
   1    0    0    0

我都買左, 用左三個月倒, 而家個囡至6個月, 未知好唔好咖, 不過買左就唔好諗咁多, 最緊要就每日用, 你個顧問點教你用呀? 有無買baby pack?

My baby 25 month now,幾個月之前比過ET D DVD佢睇!
知ET比較深,見baby本身英文程度都ok,可用英文與大人對話!於是同朋友超平讓咗套ET主教材!
DVD baby 都ok,but 都唔係時常揀嚟睇!
D 書,I think 佢眼尾睇過一眼!
My baby very very very like reading!
She can read many many  books everyday!
於是我自已睇吓d 書,發現colorful到"花"到連我自己都唔知點睇好!

我個仔用過ET,唔係唔好,只覺得係唔值幾萬元。而且唔好以為買一套教材能夠用幾年就得,要考慮就係細路仔會看睇厭,我個仔現在4歲9個月,而家聽到Simon就話唔想睇,唯有多買其他教材俾佢睇。

原帖由 meow02 於 09-9-21 13:03 發表
我個仔用過ET,唔係唔好,只覺得係唔值幾萬元。而且唔好以為買一套教材能夠用幾年就得,要考慮就係細路仔會看睇厭,我個仔現在4歲9個月,而家聽到Simon就話唔想睇,唯有多買其他教材俾佢睇。 ...

我個仔宜加7yrs,睇左et都有成2年幾,當然佢一早就已經睇完,宜加都會成日拎cd-rom出黎玩,係測驗考試前亦會玩et 既online test,我覺得都真係幫佢打到英文個底,宜加個妹3yrs一睇et,我仔都會睇,佢咪當卡通片咁睇囉,我覺得睇唔睇厭係視乎你點同小朋友去用,去解釋,唔通佢返學話悶就唔駛返咩?
我從來買教材都唔會睇要用幾多年先覺得值唔值,如果小朋友係一年就識哂成套教材,咁佢又值唔值呢?幾萬元既教材當然要"諒力而為"啦,買左就應該要去相信套教材會幫到小朋友,如果連大人都唔相信甚至買完成日都驚用得唔好又或者會後悔,咁個小朋友又點會用得好呢?大家有冇諗過點解有d人會用得好好又有d人會用得好差?真係關套教材問題定教育顧問問題定係自己用得唔好呢?
我至係覺得幾十元到幾萬元都會有成功既例子,至係關乎父母有冇心!

原帖由 yuiyui82 於 09-10-3 17:13 發表

我個仔宜加7yrs,睇左et都有成2年幾,當然佢一早就已經睇完,宜加都會成日拎cd-rom出黎玩,係測驗考試前亦會玩et 既online test,我覺得都真係幫佢打到英文個底,宜加個妹3yrs一睇et,我仔都會睇,佢咪當卡通片咁睇囉,我覺 ...

剛剛Upgrade左,買ET發聲筆,退十本書,換十本新書,

送Noddy教材(港版),希望重拾返囡囡對此教材的興趣,

昨晚開始同囡囡玩電腦遊戲,之前唔肯玩,因我囡囡唔夠

自信心,怕錯唔肯玩,所以要陪及鼓勵她玩,希望她能持

續去學習啦....

咁你收到果十本書同發聲筆未呀 ?  D 發音係跟 DVD 定 CD 咁 ga ?  我仲考慮緊好唔好 upgrade...

原帖由 horse_ma 於 09-10-5 11:06 發表

剛剛Upgrade左,買ET發聲筆,退十本書,換十本新書,

送Noddy教材(港版),希望重拾返囡囡對此教材的興趣,

昨晚開始同囡囡玩電腦遊戲,之前唔肯玩,因我囡囡唔夠

自信心,怕錯唔肯玩,所以要陪及鼓勵她玩,希望她能持

續去學習啦.... ...

原帖由 CAP 於 09-10-5 13:28 發表
咁你收到果十本書同發聲筆未呀 ?  D 發音係跟 DVD 定 CD 咁 ga ?  我仲考慮緊好唔好 upgrade...

未呀.....今個星期內會收到....

的發音係跟DVD一樣,有人物的聲音,

我個教育顧問拿上我家試....

真係好好人,我囡都好有興趣,今年K.2

囡囡在8個月時買,頭一年都經常睇,

但我返工後就無時間使用這套教材...

希望今次可以幫囡囡重拾番興趣

都係要家長勤力些同囡囡一齊睇

原帖由 CAP 於 09-10-5 13:28 發表

請問你個小朋友幾大,一齊彼此鼓勵,持續學習

我都係個囡8個月左右買既, 佢而家兩歲幾, 我都係在職媽媽, 唯有叫工人姐姐日頭比佢睇一次dvd, 佢一路都有keep住睇DVD同書ga.

因為我個顧問走左, 所以我要call 返 hotline 度問下睇左d 書先決定買唔買.  同埋想知道 upgrade 左既家長有咩 comment.

大家努力喇 !!

原帖由 horse_ma 於 09-10-5 15:33 發表

未呀.....今個星期內會收到....

的發音係跟DVD一樣,有人物的聲音,

我個教育顧問拿上我家試....

真係好好人,我囡都好有興趣,今年K.2

囡囡在8個月時買,頭一年都經常睇,

但我返工後就無時間使用這套教材...

希望今次 ...

原帖由 CAP 於 09-10-5 16:24 發表
我都係個囡8個月左右買既, 佢而家兩歲幾, 我都係在職媽媽, 唯有叫工人姐姐日頭比佢睇一次dvd, 佢一路都有keep住睇DVD同書ga.

因為我個顧問走左, 所以我要call 返 hotline 度問下睇左d 書先決定買唔買.  同埋想知道  ...

我個顧問都走左....,今次打電話叫我Upgrape,都可以有

唔明問她,她說如果想送Noddy就要快些,所以我就好快

決定買,我收到貨用完話你知.....

好呀, 唔該哂

其實 noddy 果 set 係包 d 咩野呢 ?  香港版即係英文+廣東話 ?

原帖由 horse_ma 於 09-10-6 10:25 發表

我個顧問都走左....,今次打電話叫我Upgrape,都可以有

唔明問她,她說如果想送Noddy就要快些,所以我就好快

決定買,我收到貨用完話你知..... ...

原帖由 Pertra 於 09-10-11 21:50 發表
Oh, How much is it if you choose for upgrading ?

比6800元,或分12期...每月59x元

大家好呀, 我都係剛UPGRADE左新既ET..我地要加油好好利用呢套教材同小朋友一齊學習...
我囡囡仲未開始係送既套NODDY, 只係睇緊圖書...

原帖由 peacekamen 於 09-10-13 22:54 發表
大家好呀, 我都係剛UPGRADE左新既ET..我地要加油好好利用呢套教材同小朋友一齊學習...
我囡囡仲未開始係送既套NODDY, 只係睇緊圖書...

我囡每晚回到家都話要睇Noddy,昨晚睇到第8隻dvd....

有時間會同她睇埋圖書,DVD內容好多時都重覆或重溫,

會加強記憶

這只是其中一個方法....其實任何方法都好只要你陪小朋友一齊學習就得
我既選擇只係其中一個
原帖由 Malili 於 09-10-20 10:56 發表
唉.. why use TV to learn ?
‹ 上一主題|下一主題