用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 0910年度1C班。。。保持聯絡
go

0910年度1C班。。。保持聯絡 [複製鏈接]

大家好,我地班好像有39位同學!
我個係囡囡,你們的呢?
今日囡囡回來說,老師說她的文具,功課袋等有公仔,全部要換呢?書包可以不換嗎?
另外,興趣班通告你們明白嗎?有些說收費會在智能咭扣,即多少$$呢?不過,我也會等明天樂器班資料才再考慮吧!
   0    0    0    0

醒目開學勳章

Hi你好,

我個囡都係1C班呀??我睇到D課外活動通告,我只見到
有電腦班,羽毛球,美術,普通話,乒乓球,得五樣, 我見其
他班話有游泳, 你囡囡係咪都係得呢五樣呀??
另你會唔會買DVD呀??

keep in touch.

我買呀!因為比佢聽多d原裝發音好d嘛!
今日又派咗多d通告啦!興趣班好多,我諗住報兩個,怕之後讀書忙嘛!
游泳班見到有啦,不過我已經之前開始參加咗泳天,唔跟學校學啦,因為依家泳池近家一點!
但見羽毛球有學校的興趣班及港羽的,不知跟邊到學好?

各位家長好,我仔仔天朗都是 1C 班,以後請多多指點

我今天已把通告交回學校,我選擇了電腦,羽毛球,乒乓球,游泳,唔知你會學邊樣呢?
原帖由 alc 於 09-9-1 22:27 發表
大家好,我地班好像有39位同學!
我個係囡囡,你們的呢?
今日囡囡回來說,老師說她的文具,功課袋等有公仔,全部要換呢?書包可以不換嗎?
另外,興趣班通告你們明白嗎?有些說收費會在智能咭扣,即多少$$呢?不過,我也會等明天樂器班資料 ...

我參加學校的羽毛球,因為是在校內學習的,而氣氛我覺得會好一些,因為我想如果是同一班同學應該會一齊學掛,希望有機會跟你的小朋友一起學啦!
原帖由 alc 於 09-9-2 20:48 發表
我買呀!因為比佢聽多d原裝發音好d嘛!
今日又派咗多d通告啦!興趣班好多,我諗住報兩個,怕之後讀書忙嘛!
游泳班見到有啦,不過我已經之前開始參加咗泳天,唔跟學校學啦,因為依家泳池近家一點!
但見羽毛球有學校的興趣班及 ...

原帖由 KAMANPANG 於 09-9-3 07:52 發表
我參加學校的羽毛球,因為是在校內學習的,而氣氛我覺得會好一些,因為我想如果是同一班同學應該會一齊學掛,希望有機會跟你的小朋友一起學啦!

你o地好呀!
我囡囡都係讀一丙班. 佢鍾意畫畫同游水, 所以報左這2樣.
佢好鍾意返學呀, 話小息同小朋友跑來跑去.

Hello!但我個仔今日話好攰,可能是返全日的關系,希望打後會習慣啦,但他跟我說小息沒有出去玩,因為好熱,所以在班房坐吓喎。
原帖由 irisdog 於 09-9-3 13:52 發表

你o地好呀!
我囡囡都係讀一丙班. 佢鍾意畫畫同游水, 所以報左這2樣.
佢好鍾意返學呀, 話小息同小朋友跑來跑去.

原帖由 KAMANPANG 於 09-9-3 17:57 發表
Hello!但我個仔今日話好攰,可能是返全日的關系,希望打後會習慣啦,但他跟我說小息沒有出去玩,因為好熱,所以在班房坐吓喎。

hi:我仔仔峻熙(Travis)都係1C,請多多指教。請問今天自修簿內我仔仔寫明天要帶sci 1.3 (home)是指那一本? 明天有數學堂,要帶書嗎?

Sorry!昨天很忙,所以回覆不到你,自修簿內我不見有寫要帶sci 1.3(home)喎(但小朋有已上學了,所以不再回你了) ,但我個仔話要帶4本書,我個仔仲話每天老師都會跟他們講要帶什麼書回學校,還要自己執,不可以叫爸爸媽咪幫手,如打後有什麼問題我地再交流一下。
原帖由 teresa4156 於 09-9-3 18:43 發表

hi:我仔仔峻熙(Travis)都係1C,請多多指教。請問今天自修簿內我仔仔寫明天要帶sci 1.3 (home)是指那一本? 明天有數學堂,要帶書嗎?

我都報咗美術班,12號開始,但撞正家長會時間,唔知中間可唔可以俾囡囡加入呢?
星期一有功課交,數學作業2頁,同英文ws part B.
有好多書未有貨好唔方便,大家記住收書之後有本sci嘅練習要做,遲d會check!

醒目開學勳章

你們好﹗我的女兒都係1C班﹐請多多指教。
請問家長﹐你們是否會按照明天的時間表帶書呢﹖請問中國語文應該帶那本書呢﹖THANKS﹗

醒目開學勳章

今天上視藝科你們買齊所有用品未呀??我只帶了畫簿,粉彩,
較剪,膠水,枱墊. 其你還未買齊.

吓!要帶咩,我無聽我個仔講喎,我什麼都無帶,但我已買齊啦,但雙頭筆去咗好多次(三x書局)先買到。

醒目開學勳章

我個囡都無講要帶, 但今日要上視藝科嗎??唔係要帶齊咩??
我見張通告話上堂用嗎??

醒目開學勳章

各位mami,你地小朋友學咩樂器呀??我個囡學長笛,
不過唔係係學校學, 你地呢??

Oh! No,我覺得好亂呀,Day1的時候,我問仔仔要帶咩書,點解沒有通告通知家長要帶咩書,後來我打去問班主任,她跟我說是沒有通告通知家長帶什麼書回校,但上堂時已經將要帶什麼書跟小朋友說過,而小朋友亦已看過是帶什麼書,這樣是訓練他們的記憶力,還有書包是小朋友自己執,不是要家長幫他們執的,我聽過後都覺得這樣做好好,可以訓練小朋友,直到今天我仔仔回家時跟我說沒有帶顏色上視藝科,又沒有帶普通話書上堂,但他又說上星期五老師沒有跟他說要帶呢D嘢,所以我什麼都沒有執給他,他只帶了'高效識字'回學校,我真係覺得唔知點好,其實應該怎樣執書包呢,你地幫到我嗎 頭痛,頭痛
原帖由 hellotung 於 09-9-7 11:33 發表
我個囡都無講要帶, 但今日要上視藝科嗎??唔係要帶齊咩??
我見張通告話上堂用嗎??

請問 7/9 DAY 2 自修簿內 V Art 要貼色環圖片一張是指什麼? 我仔仔告訴我有新同學今天到,班上一共有42人。

醒目開學勳章

我個囡本自修簿無寫要貼色環圖片, 只係要油圖畫簿的色環圖.

原帖由 teresa4156 於 09-9-8 22:35 發表
請問 7/9 DAY 2 自修簿內 V Art 要貼色環圖片一張是指什麼? 我仔仔告訴我有新同學今天到,班上一共有42人。

我囡囡話琴日有2個小朋友發燒, 其中一個高燒要家長馬上接回家.
‹ 上一主題|下一主題