用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 Art Haven 真係幾好
go

Art Haven 真係幾好 [複製鏈接]

Art Haven 真係幾好

Art Haven畫班是由小朋友自己去畫,非其他畫班由老師用鉛筆起稿的......我個女仲同我講d老師好好人.

Re: Art Haven 真係幾好

11CC11

Where's the location?  Do they have website?

在旺角警署後面....嘉康中心11樓B室,電話31197887

電話係31197668才對........我鍾意這間畫室是因為D導師會在下堂派畫時寫埋評語俾家長知......仲可以試堂,只需$50,若放公眾假期,那堂錢便不用俾,少收1堂錢呀,都好化算......畫了3個月,仲會燒隻光碟俾你,紀錄D畫的情況,因為畫始終都係紙,會爛的,有光碟便不用怕啦.....咁都俾D導師唸都,佢地真叻

11CC11,
點解有D畫班由老師起稿,是否驚小朋友畫得唔靚?
老師起稿=抄畫
11CC11 寫道:
.....非其他畫班由老師用鉛筆起稿的.......
yho ;-)

醒目開學勳章 貢獻勳章

有時我都在想為什麼有些畫室會由老師為小朋友起稿的,因為真的會扼殺了小朋友在創作時的天份及他們構思一幅圖畫的空間,如果由老師起稿小朋友上色,那麼就好像變了是 "填色班" (到時就一定要參加雜誌上的填色比賽)。

另一方面,我想yho所說的抄畫是否指小朋友跟著一幅圖畫稿照畫照上色 ? 這一點我也不太贊同的。其實,我囡囡之前在一間畫室學畫畫都是這個性質,不過她的老師就有時會教她另一些技巧及加一些原素在畫上,但她拿回家的圖畫就真的好靚了(她說老師在完成一幅畫時會幫她 "執一執")。

不過,照畫稿畫就會訓練小朋友繪畫線條和圖形的技巧;但就繪畫具像之能力可能會遜息一點,而讓小朋友以一個主題發揮的方法,小朋友就會多一點想像和看著週遭物件加在圖畫上,繪畫具像之能力亦會提高。

因此,我認為需要訓練小朋友先在線條和圖形中掌握技巧,日後繪畫具像的問題就會顯而易見得多了。
以心開揚待人真  晴朗笑容樂在心

醒目開學勳章 貢獻勳章

把作品burn一隻cd都想得到,真的不錯呀 ! 等我有時間都去參觀一下那間畫室。

我自己都未想到,只是把囡囡的圖畫scan上電腦及紀錄每一幅圖畫的感受和學習時的趣事,而圖畫就入在File內,或是裱好掛在畫房裡。

可以試一試這個意念......

他們由老師起稿,當然是擔心家長覺得他們的小朋友自己畫得唔靚,怕失去家長的報名啦

醒目開學勳章 貢獻勳章

11CC11 :

我好同意您的想法。其實只是"執一執"就沒有問題 (我女女之前的老師那樣),但是如果是擔心小朋友畫得不夠好使家長失去信心而幫小朋友起稿,那麼家長就不太會肯定清楚小朋友的水準去到什麼程度。

Smiile

請問ART HAVEN有兒童畫班嗎?我的仔仔3歲4個月,在另一間畫室剛剛學左兩堂,但導師好似無心機,可能仔仔仲細坐唔定啦!

TO STCNWT:
梗係有啦.....佢有2.5歲-4歲,5-9歲,分2班,你可致電去問.......TEL 31197668

Dear all,
因為我家小妹已經常常填色。所以我喜歡ART HAVEN 的依主題的自由創作。我亦相信小朋友可由此增強創作力,從而幫助她們日後的思考能力。
Smiile 寫道:
...不過,照畫稿畫就會訓練小朋友繪畫線條和圖形的技巧;但就繪畫具像之能力可能會遜息一點,而讓小朋友以一個主題發揮的方法,小朋友就會多一點想像和看著週遭物件加在圖畫上,繪畫具像之能力亦會提高。...

Smiile,
你真得有心思。

Smiile 寫道:
我自己都未想到,只是把囡囡的圖畫scan上電腦及紀錄每一幅圖畫的感受和學習時的趣事,而圖畫就入在File內,或是裱好掛在畫房裡。
可以試一試這個意念........

yho ;-)

醒目開學勳章 貢獻勳章

我很贊成yho的說法,因為就是讓我去選擇,我都希望畫稿是由小朋友的構思去想出來而透過日常生活觀察實物把具像繪畫出來;這樣小朋友的創意和想像力得以發揮出來,幫助小朋友日後的思考方法(例如透過圖像思考方法)。

Art Haven那間畫室環境好不好哩 ? Thanks !

[quote]
yho 寫道:
Dear all,
因為我家小妹已經常常填色。所以我喜歡ART HAVEN 的依主題的自由創作。我亦相信小朋友可由此增強創作力,從而幫助她們日後的思考能力。[quote]

ART HAVEN 是一間開放性的畫室。面積不大約五百呎、但整潔;導師亦友善。但她們是否屬好叻;則不大清楚。不過她們是很關心小朋友的。
ART HAVEN 設試堂=$50。你可以去看看。
yho ;-)
該用戶已被刪除

11CC11:

唔該哂你!
想請問價錢方面貴嗎?

STCNWT

醒目開學勳章 貢獻勳章

Dear yho,

Thanks for your information !

Smiile

yho 寫道:
ART HAVEN 是一間開放性的畫室。面積不大約五百呎、但整潔;導師亦友善。但她們是否屬好叻;則不大清楚。不過她們是很關心小朋友的。
ART HAVEN 設試堂=$50。你可以去看看。

我個friend個女都係Art Haven(藝窩)學畫畫,由3歲半學到宜家4歲幾喇!佢學得好開心,我個friend仲讚個女有進步。一班只收8個學生,仲有兩個導師,教得好細心!學費也不算貴Wor(係果區){$450/4堂}!

蘋果,你好:
我個女都係在Art Haven到讀,你個女學星期幾,請PM我....我都覺得D導師好好,我個女好鍾意來Art Haven到學畫畫呀,佢學完好開心

我個女都係 Art Haven 學畫班, 星期六下午, 我個女初初唔夠大膽, 樣樣都話唔識, 要老師教, 十分煩, 但老師都十分有耐性教。喜歡這裹有一個主要原因, 老師十分有耐性, 問心我自己對住自己個女都覺得煩, 她們真的好有耐性, 慢慢教, 上次老師話我個女有進步, 自己做, 她們不用教, 我覺得個女進步不少。

TinTinLuk :  :
‹ 上一主題|下一主題