用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會荊冕堂士德幼稚園 2010-11年K2良善班 (2009-10年 K1喜樂班)
樓主: kerrykevin
go

2010-11年K2良善班 (2009-10年 K1喜樂班) [複製鏈接]

呀囡都唔係成日肯答我, 都係鍾意就答, 但可能佢鍾意唱歌, 個口冇時停, 咩歌都唱飽餐, 電視劇D 歌都係, 大小小比佢學唱歌, 唔知有冇呢, D合唱團之類, 之前報左TOM LEE d course, 宜家都未有消息, 不過好似係要等好耐....
原帖由 kerrykevin 於 09-10-21 10:13 發表

你囡囡好叻喎, 記得晒~~
多謝報資, 等我一陣都背左佢返屋企同阿仔唱先!!

231423JY,

我對孖女都報咗TOM LEE學鋼琴, 而家都無晒聲氣!

學琴要排好耐架?我都打算等朗朗4-5歲就帶佢去學琴呀...通常要等幾耐架??

問過TOM LEE, 佢話4歲才開始, 我亦曾問私人教琴, 都係prefer4歲先學, 所以出年佢地4歲才找私人教學啦!

Tom Lee的course, 要早一年報名架, 仲要足三歲二個月, 佢地先開始同你排班架!!

天諾兩歲時, 我已經同佢報定三歲的音樂班, 報左荃灣及青衣, 兩邊都有班, 但可惜係平日 or 星期六的三點幾, 時間唔多好, 所以都無報~~

而早前, 我同天諾上過半年柏斯的BB音樂教室, 但睇起黎, 呢類course唔多岩佢, 所以course完後, 無再報啦!!

原帖由 231423JY 於 09-10-21 01:02 PM 發表
呀囡都唔係成日肯答我, 都係鍾意就答, 但可能佢鍾意唱歌, 個口冇時停, 咩歌都唱飽餐, 電視劇D 歌都係, 大小小比佢學唱歌, 唔知有冇呢, D合唱團之類, 之前報左TOM LEE d course, 宜家都未有消息, 不過好似係要等好耐. ...

天諾音樂班有個媽媽, 佢個仔好似係呢到唱歌仔
http://www.ze-on.net/0606/cloak.php?inside=http://www.ze-on.net/0606/mainFrame/news.php

想問下你地既小朋友O係學校學完D英文生字識唔識串同讀呀??

其實都唔知, 問佢cat 點讀, 佢會答"clever cat", 琴日份工作紙, 英文連線果份, 佢就識自己連, 見到貓張圖, 佢自己連個c 字, 其他就冇問過佢, 不過佢呢2日就成日學mr. darryl 講野, 有高低音, 好攪笑...佢今日食飯仲毛la la話, daddy and mami and Dephanie and ee and....佢竟然識用個and 字, 我唸係上堂時老師有用過, 佢學返出黎
原帖由 coco_hui 於 09-10-23 14:23 發表
想問下你地既小朋友O係學校學完D英文生字識唔識串同讀呀??

原帖由 231423JY 於 09-10-23 23:29 發表
其實都唔知, 問佢cat 點讀, 佢會答"clever cat", 琴日份工作紙, 英文連線果份, 佢就識自己連, 見到貓張圖, 佢自己連個c 字, 其他就冇問過佢, 不過佢呢2日就成日學mr. darryl 講野, 有高低音, 好攪笑...佢今日食飯仲 ...

哈...咁佢好叻呀...朗朗好似ONLY識ANNIE APPLE...叫佢唱其他英文歌, 佢會話..."唔識呀..叫MR DARRYL 教你丫"

問佢男孩子英文係咩...佢話"BOY"
再問佢女孩子英文係咩...佢話".......夏娃"
再話"阿當係男孩子"...
好明顯唔記得左GIRL
唉...

HAHA
朗朗咁攪笑ge, 原來都教左"e", 大家覺得佢ge 進度 o 唔 ok 呀? 我聽呀囡讀d英文生字, d發音都ok wor, 唔知佢地點教架呢, 呀囡好似幾鍾意mr. darryl, 成日都唱佢教果d歌
原帖由 coco_hui 於 09-10-24 23:05 發表

哈...咁佢好叻呀...朗朗好似ONLY識ANNIE APPLE...叫佢唱其他英文歌, 佢會話..."唔識呀..叫MR DARRYL 教你丫"

問佢男孩子英文係咩...佢話"BOY"
再問佢女孩子英文係咩...佢話".......夏娃"
再話"阿當係男孩子"...
...

原帖由 231423JY 於 09-10-25 20:08 發表
HAHA
朗朗咁攪笑ge, 原來都教左"e", 大家覺得佢ge 進度 o 唔 ok 呀? 我聽呀囡讀d英文生字, d發音都ok wor, 唔知佢地點教架呢, 呀囡好似幾鍾意mr. darryl, 成日都唱佢教果d歌
...

朗朗都話佢最鍾意MR DARRYL 架...
不過好似唔識佢教既歌咁...
佢除左MR DARRYL 之外, 佢話最鍾意芳姐...

不過朗朗今日突然唱左首普通話歌...
我估係講緊老鼠吱吱叫...有埋動作架...
我睇番手冊...我諗應該係1-2WEEK前教既小動物歌...

都唔知佢D英文歌係唔係真係唔識既...

其實佢D ANNIE APPLE 呀....呢D歌有冇得買CD/DVD?
我唔識唱...想教佢都唔得...

我都唔知天諾係學校學到幾多..... 總知次次做功課佢都識做, 但手冊上的中 / 英文字, 佢唔一定識晒, 其實我覺得英文好似教得太快, 一個星期一個字, 仲有幾個相關的英文..... 又不過, 可能係天諾對英文無興趣, 所以先無乜返應

coco_hui,

Mr. Daryl教既係letterland phonics, 你可以係太古城買佢地既cd / dvd / 買書, 因為孖女好鍾意letterland裡面既人物, 所以早前我地都買咗!

kerrykevin,

我孖女反而唔鍾意中文, 而家我要做d中文教材俾佢地, 加深佢地既記憶, 如在magazine剪眼耳口鼻男女既圖片俾佢地, 再印d字叫佢地做配對, 佢地好鍾意, 仲比賽鬥多!

你買左, 幾$ 1 SET, 係咪好似卡通咁...? 咁孖女咪識哂入面D歌仔 lor...我就之前買左GC PHONICS, 宜家有時比佢睇, 佢好似覺得有D悶
原帖由 MN12 於 09-10-28 10:00 發表
coco_hui,

Mr. Daryl教既係letterland phonics, 你可以係太古城買佢地既cd / dvd / 買書, 因為孖女好鍾意letterland裡面既人物, 所以早前我地都買咗!

kerrykevin,

我孖女反而唔鍾意中文, 而家我要做d中文教材俾佢 ...

231423JY,

我地買咗alphabetic song cd, audio cd, 故事書及顏色薄, 合共大約四佰元左右! 我無買dvd, 唔知係唔係用卡通形式播放?!

佢地已識晒letterland入面既人物, 歌曲都識, 不過唔係太熟, 反而佢地最鍾意填顏色, 每日起碼要填一頁!

我今年行書展時有衝動想買gc phonics, 但最後放棄無買, 因為唔知好唔好!

原帖由 MN12 於 09-10-28 10:00 發表
coco_hui,

kerrykevin,

我孖女反而唔鍾意中文, 而家我要做d中文教材俾佢 ...

thanks thanks..等我得閒去睇下先...

其實朗朗D功課好多時女麻女麻已經同佢做左,我都唔知佢識唔識...夜晚同WEEKEND 我又唔想佢成日都要學野讀書...所以同佢唱下歌就岩晒喇...輕鬆愉快咁學習...

岩岩同鄭老師講完...

原來有其他家長反映過唔識唱letterland d songs,
佢地依家跟進緊,可能遲d會問家長訂唔訂cd...

仲有bbq, 可以俾佢地帶d易"吉"既食物...
e.g. 腸仔同丸 , 大約1-2個人份量
老師會整熟左先俾佢地燒...

下學期k1都會有親子旅行, 一個係k1 only, 一個係全校
日期未定, 會o係下學期時間表見到...

coco_hui,

"下學期k1都會有親子旅行, 一個係k1 only, 一個係全校
日期未定, 會o係下學期時間表見到..."

多謝報料!

原帖由 coco_hui 於 09-10-29 01:08 PM 發表
岩岩同鄭老師講完...

原來有其他家長反映過唔識唱letterland d songs,

老師會整熟左先俾佢地 ...

HAHA~~~ 老師真係細心, 煮熱先俾佢地燒!!
原來K1都有得去旅行, 真係好啦, 我好心急呀!!

有得去旅行, 正....期待中
原帖由 coco_hui 於 09-10-29 13:08 發表
岩岩同鄭老師講完...

老師會整熟左先俾佢地 ...
‹ 上一主題|下一主題