用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 保良局第一張永慶中學交流區
樓主: siu_ming910
go

保良局第一張永慶中學交流區 [複製鏈接]

原帖由 jupierhk 於 09-9-21 21:12 發表
Hi Vicky, Janice and siu_ming910
管樂團招生, 我個囡試音都成功咗, 但巳有學其他樂器所以無打算參加啦!!

聽聞保一的管樂團在學界好出名架, 既然成功咗,可以再考慮下啦.

原帖由 siu_ming910 於 09-9-19 21:15 發表
Hi Vicky, Janice and Jupierhk,

上星期亞囡話放學要留校試音, 我問佢你又無參加choir, 佢例牌唔知喇, 後來派咗通告, 原來係管樂團招生, 我個囡試音成功咗, 你地呢, 有無打算參加? ...

我個女都試音成功, 佢本來都話要參加, 因為早會時佢聽到啲師兄/姐表演, 佢話好好聽所以想參加, 但係佢同學仔話有個師姐參加咗後話要日練夜練, 無時間做功課和溫書, 所以佢最後都放棄咗.

原帖由 Janice01 於 09-9-23 17:29 發表

我個女都試音成功, 佢本來都話要參加, 因為早會時佢聽到啲師兄/姐表演, 佢話好好聽所以想參加, 但係佢同學仔話有個師姐參加咗後話要日練夜練, 無時間做功課和溫書, 所以佢最後都放棄咗. ...

其實我都擔心佢無時間做功課和溫習, 既然係佢自己揀, 我就給佢試試吧. 唔得先放棄啦 .

家政課的圍群

各位mami,

Help!!

請問家政堂用的深藍色圍群在那裡可以買得到呀?

在日用品店可以買得到呀!about $18 @
原帖由 siu_ming910 於 09-10-1 11:20 發表
各位mami,

Help!!

請問家政堂用的深藍色圍群在那裡?

連放幾日大家會叫個女做咩好呢?

10尾就係中學生涯的第一次測驗喇, 各位媽咪會點帶領佢地溫習呢? 可唔可以分享吓呀?

會放手唔幫,只叫佢自己溫!

我都係要佢自己溫咗先, 再幫佢問下書.

我都係叫佢自己先溫, 最後同佢問吓書.

Hello
幾位媽咪,妳地D女測驗完分數如何呀?
上bk傾下啦

今日派咗卷拿? 等亞囡番到屋企問下佢先.

原帖由 siu_ming910 於 09-11-2 16:09 發表
今日派咗卷拿? 等亞囡番到屋企問下佢先.

siu_ming 910

我個女中英數江江合格, 但SCI & I H 就不合格, 我個女話唔明D SCI & IH 講咩, 唔知點算?

請問妳們有否經常問及KEEP住個女在學校的情況架, 例如:識同學,知道同學的背景及行為呀?) 我是好留意的, 但真係好有問題,妳們要小心個女誤導選友呀)

好有問題?可否講得詳細些呢?因實在太夜收工,好擔心…
原帖由 vicky_1603 於 09-11-2 17:11 發表
請問妳們有否經常問及KEEP住個女在學校的情況架, 例如:識同學,知道同學的背景及行為呀?) 我是好留意的, 但真係好有問題,妳們要小心個女誤導選友呀)

原帖由 vicky_1603 於 09-11-2 17:11 發表

有呀, 我經常同亞囡傾計問下佢學校和班上的程況, 佢話班裹面有個女同學成日挑戰老師的底線, 又犯校規, 好似訓導主任都攪佢唔掂. 為有叫個囡儘量同佢保持距離.

原帖由 vicky_1603 於 09-11-2 16:52 發表

siu_ming 910

我個女中英數江江合格, 但SCI & I H 就不合格, 我個女話唔明D SCI & IH 講咩, 唔知點算?

Vicky,

我個囡中文, Science 60幾, Maths 就欠1分先pass, IH和Eng佢話未派喎.

原帖由 siu_ming910 於 09-11-3 15:11 發表

有呀, 我經常同亞囡傾計問下佢學校和班上的程況, 佢話班裹面有個女同學成日挑戰老師的底線, 又犯校規, 好似訓導主任都攪佢唔掂. 為有叫個囡儘量同佢保持距離. ...

siu_ming910 & Jupierhk

好想同妳們交流下學校的情況, 妳們有否msn呀, 不如我們在msn 詳談啦 [email protected]
Jupierhk 妳個女姓 ?

各位家長,

你地幫囡囡買齊冬季校服未呀? 真係估唔到買件校褸咁難, 間間都無貨, 唔知點算.

嘩..星期六去買校服, 間間多人到痴左線,維多利校褸無貨,問幾時有,唔知..去到旺角金綸盡多人,有校褸,但無校張,終於要去反小學間校服公司買,大地牌, 好貴 $255.- 校張要亞女在學校買,跟住拿去校服公司釘上校張,真係煩,中學真係好多野自己做, 一早問住個女派左買校服單未,追到現在都無派可以在那間買,跟住就話可以換季 ,綿褸都不知在那裡可以買, 有無人知呀?
‹ 上一主題|下一主題