用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 保良局第一張永慶中學交流區
樓主: siu_ming910
go

保良局第一張永慶中學交流區 [複製鏈接]

Hi Janice, Vicky,

我囡囡讀嘉諾撒聖家(九龍塘), 佢並不是運動健將, 只係喜歡打乒乓球遮. 我都有建議佢Join Red Cross 不過佢死都唔肯. 我個囡無補開, 希望佢識自動波啦.

原帖由 siu_ming910 於 09-9-2 18:56 發表
Hi Janice, Vicky,

我囡囡讀嘉諾撒聖家(九龍塘), 佢並不是運動健將, 只係喜歡打乒乓球遮. 我都有建議佢Join Red Cross 不過佢死都唔肯. 我個囡無補開, 希望佢識自動波啦. ...

siu_ming,

我之前都係自己教無補習, 但可能要反工, 份工又唔定時放工, 反到去都好夜啦!, 又要睇功課, 又要溫默書, 真想死,所以無辦法要去補習班, 咁樣我會輕鬆啲. 但自從有補習老師跟, 佢就唔識自動波......

我都要反工, 好多時番到屋企已經很倦, 好彩我姑拉幫佢睇功課ja, 如果唔係都幾獲, 不過亦因為咁,我地對教囡有好唔同的睇法, 我就會企在亞囡的位置諗, 同佢分析, 但姑拉就一味睇結果, 小咗顧及亞囡的感受, 好多時攪到三方都唔開心.

原帖由 於 09-9-3 09:21 發表
我都要反工, 好多時番到屋企已經很, 好彩我姑拉幫佢睇功課ja, 如果唔係都幾獲, 不過亦因為咁,我地對教囡有好唔同的睇法, 我就會企在亞囡的位置諗, 同佢分析, 但姑拉就一味睇結果, 小咗顧及亞囡的感受, 好多時攪到 ...
siu_ming910
Good Morning
我個女由2年班開始已補習, 因我都係要工作,放工真是很倦,
補習社餃點曬,唔洗煩,但大女上中學,好唔想補習,係我及老公叫斷續補,她又不喜歡, 所以看定些才算

原帖由  於 09-9-2 18:52 發表

Vicky,

吓!, 又係差不多咁大, 又要為中學煩啦! 我個細女都幾反叛, 佢話唔想入保一, 因為太深喎! 但佢成績係可以入保一, 但佢十分唔想入, 我都唔知點, 到時再打算. ...

Janice01
咁妳個細女都係讀緊精英班啦, 我個細女都係讀緊精英班,
關於選中學, 是我決定選那一間, 當時個大女無問題, 但後來她的同學唆擺說保一中學的不好..., 但我要解釋給她知的問題, 後來她就無問題給都好想入到囉

原帖由  於 09-9-2 18:43 發表

Vicky,

原來大家都係讀保良局, 我地都好多人入咗保一, 大部份都係A,B班入咗, 你嗰間, 係咪呀!

Janice01
妳地係A, B 班是精英班, 我地係 C,D 班才是精英班

原帖由 siu_ming910 於 09-9-3 09:21 發表
我都要反工, 好多時番到屋企已經很倦, 好彩我姑拉幫佢睇功課ja, 如果唔係都幾獲, 不過亦因為咁,我地對教囡有好唔同的睇法, 我就會企在亞囡的位置諗, 同佢分析, 但姑拉就一味睇結果, 小咗顧及亞囡的感受, 好多時攪到 ...

係呀!!, 每個人教法都唔一樣, 我老公同我都有分別啦, 所以有時都有意見不合, 久而久之, 佢就唔理呀女啲功課, 全部我自己跟......就算選讀邊間中學佢都唔理
佢話你決定就得啦....死未!!

原帖由 vicky_1603 於 09-9-3 11:02 發表

Janice01
咁妳個細女都係讀緊精英班啦, 我個細女都係讀緊精英班,
關於選中學, 是我決定選那一間, 當時個大女無問題, 但後來她的同學唆擺說保一中學的不好..., 但我要解釋給她知的問題, 後來她就無問題給都好想入到 ...

Vicky,

係呀!佢係讀精英班嫁,不過佢D成績好似坐過山車一樣, 唔push佢呢就考全級20幾-30幾, 發火丙佢就考全級10名內,   你話死未. 佢同我講點解一定要佢讀精英班, 佢話呢d班做功課都做死人(因家姐就是一個實例), 到時無時間睇電視及佢最愛的漫畫..... 但我同佢講入唔到你就知味道.....最後佢都順利入咗, 但佢已同我講定死都唔入保一.....唉!!

我大女嗰時啲同學都話保一好深...讀死人, 所以佢當時都話唔想入, 想入協和, 但佢班主任和補習老師都叫佢入, 話佢應該應付到....但呀女都好擔心唔係好想, 到最後交表前嗰一晚同佢講再做心理[付度], 佢先至ok.

原帖由 vicky_1603 於 09-9-3 11:05 發表

Janice01
妳地係A, B 班是精英班, 我地係 C,D 班才是精英班

係呀!

回覆 28# Janice01 的文章

我就同你arm arm 相反, 我想個囡讀番直屬果間聖家書院, 都係Brand 1但係可以讀得輕鬆d, 又同小學d friend一齊會開心d無咁難適應, 但佢要揀保一, 向難度挑戰, 我為有多d鼓勵和支持佢啦!

原帖由 siu_ming910 於 09-9-3 16:21 發表
我就同你arm arm 相反, 我想個囡讀番直屬果間聖家書院, 都係Brand 1但係可以讀得輕鬆d, 又同小學d friend一齊會開心d無咁難適應, 但佢要揀保一, 向難度挑戰, 我為有多d鼓勵和支持佢啦! ...

你個女就好有大志呀! 大家一齊努力啦!

Janice & Siu_ming

妳們個女入左什麼社呀?
我個女係紅社

原帖由  於 09-9-3 15:44 發表

Vicky,

係呀!佢係讀精英班嫁,不過佢D成績好似坐過山車一樣, 唔push佢呢就考全級20幾-30幾, 發火丙佢就考全級10名內,   你話死未. 佢同我講點解一定要佢讀精英班, 佢話呢d班做功課都做死人(因家姐就是一個 ...
Janice01
何壽南小學又真是好多功課嫁,我個大及細女可能習慣了多功課,所以從來無聽她有怨言多功課,

原帖由 vicky_1603 於 09-9-4 10:28 發表
Janice & Siu_ming

妳們個女入左什麼社呀?
我個女係紅社

我個女都係紅社, 真你好啦!

原帖由 vicky_1603 於 09-9-4 10:34 發表
Janice01
何壽南小學又真是好多功課嫁,我個大及細女可能習慣了多功課,所以從來無聽她有怨言多功課,

其實佢哋都習慣咗嫁,由細細個幼稚園時都有幾樣功課啦, 但係我細女比例麻煩, 大大吓佢就淨係想玩, 唔想咁多嘢做, 佢有個幼稚園一齊入來的同學, 入咗普通班, 佢話嗰個同學嗰班得好少功課, 好快做完可以玩, 佢不知道幾想同佢一樣.

http://forum.edu-kingdom.com/vie ... ;page=2#pid32285333

我個囡黃社.

Vicky, siu_ming,

係呢!, 你哋囡囡數學堂分咗去group 1 or 2 ar. 我個女係group 1, 初初佢話呀sir好肥又老, 佢話死啦佢咁老實溝通唔到啦, 我就同佢講話唔好只看外表, 人哋教學經驗一定比年輕的好ar, 要佢比心機, 上咗3堂後佢就唔同曬, 佢話呀sir教得好清楚及長細, 佢開始好喜歡嗰老師啦, 你哋囡囡有無講呀!

死啦我連亞囡上數學堂要分group上都唔知, 好彩有你地咋. 但咁係唔係代表佢地lee班數學比較弱呢? 但亞囡在小學時數學都幾好ga 喎. 你地知唔知點分呀?

其實我都唔多知, 之前睇佢哋師姐post 上來話上年是咁樣分, A,B精英班,E係英文差啲, C係中文差啲, D就全部科都差嘅. 但係我都好其怪, 因為呀女考完分班試後問佢
識唔識, 佢話數學唔係好sure ar, 其他都ok, 另外佢同班
一個小學同學的英文係very good 嘅, 咁樣無理由這班會英文差嘅, 同埋呀女英文係最好嗰科, 所以當時都好其怪, 但係睇而家咁樣分, 又好像是數學差個班, 你又問吓你呀女. 收到料上來報吓啦!

各位保一的家長,
我囡囡今年都係讀保一
我囡囡入左F.1E ,
‹ 上一主題|下一主題