用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 保良局第一張永慶中學交流區
go

保良局第一張永慶中學交流區 [複製鏈接]

各位保一的家長,

個囡今年F.1, 希望各位多多指教, 入尼分享吓啦
   0    0    0    0

原帖由 於 09-9-1 16:10 發表
各位保一的家長,

個囡今年F.1, 希望各位多多指教, 入尼分享吓啦
siu_ming910
我囡囡今年都係讀保一
我囡囡入左F.1E ,是否真係看程度入班, 係就担心啦...
妳囡囡入左什麼班呀?

Hi Vicky_1603

我囡囡都是保一F.1生, 又你1E班, 點解担心呀?
1E是精英班嗎?

原帖由於 09-9-1 18:57 發表
Hi Vicky_1603

我囡囡都是保一F.1生, 又你1E班, 點解担心呀?
1E是嗎?

Janice01
妳囡囡入什麼班呀?
我個女說A及B 是精英班, 其他班不是

回覆 3# Janice01 的文章

Janice, Vicky,

我囡囡都是1E班, 真係好喇咁快搵到同班的家長, 我們可以多d交流. 今日開始番全日, 你囡囡帶飯還是出去食呀? 我個囡唔肯帶飯要出去食呀! 有d擔心佢會亂食野.

Hi Vicky, Siu_ming910,

係呀! 我囡囡都是1E班, 真好! 全部同班, 之前我問過佢啲師姐都話A, B是精英班. 其他唔係.
今日我叫我囡囡回家食(因有工人), 我開學前同佢講開始果個星期不如回家食, 因怕沒人同佢食而又怕佢自己一個人唔知去邊度食,佢都話OK, 但昨天開學時已經有同學約定佢出街食(係佢同校小學同學但唔同斑), 但佢答應左我所以今天回家, 明天開始就同同學食, 其實都沒法阻止, 只有叫佢一定不可以食M記就OK啦!!   

係呢! 你哋囡囡参加咗啲什麼課外活動呀!!

回覆 6# Janice01 的文章

Janice,

我囡囡揀乒乓球和排球, 小學時乒乓球係校隊, 曾代表學校打恆生學界賽, 所以佢繼續.

原帖由 siu_ming910 於 09-9-2 14:07 發表
Janice,

我囡囡揀乒乓球和排球, 小學時乒乓球係校隊, 曾代表學校打恆生學界賽, 所以佢繼續.

siu_ming,

嘩!, 你囡囡係運動健將呀, 我囡囡揀咗紅十字會,
美術和跳舞, 因為佢小學有跳芭蕾舞.

原帖由 Janice01 於 09-9-2 14:45 發表

嘩!, 你囡囡係運動健將呀, 我囡囡揀咗紅十字會,
美術和跳舞, 因為佢小學有跳芭蕾舞.

siu_ming, Janice
Hello
嘩, 好開心, 原來都有咁多人同一班
我們多D上BK交流啦...
我囡囡參加左跳舞及排球,
妳們囡囡之前小學讀什麼學校嫁?

原帖由 於 09-9-2 13:22 發表
Hi Vicky, Siu_ming910,

係呀! 我囡囡都是1E班, 真好! 全部同班, 之前我問過佢啲師姐都話A, B是精英班. 其他唔係.
今日我叫我囡囡回家食(因有工人), 我開學前同佢講開始果個星期不如回家食, 因怕沒人同佢食而又怕佢 ...
Janice01
我個女就同妳個女相反,想我煮飯帶回學校食, 唔想出街食, 因她太懶啦, 但我唔會煮的,因一早起身服侍妹妹返學之後又要服侍她,所以無咁多時間做,
見妳POST出來, 妳應該都係住慈雲山喎, 我都係住T.W.S.

請問妳們有否比妳囡囡補習嗎?
因之前小學有補開的, 但暑假已停了,
現在正找怎樣安排囡囡再補習,
妳們有否支料提供呢

原帖由 vicky_1603 於 09-9-2 16:29 發表

Hello
嘩, 好開心, 原來都有咁多人同一班
我們多D上BK交流啦...
我囡囡參加左跳舞及排球,
妳們囡囡之前小學讀什麼學校嫁?

Vicky,

你囡囡又係揀咗跳舞組, 咁又一齊啦, 我囡囡讀錦泰小學, 你呢?

原帖由 vicky_1603 於 09-9-2 16:40 發表
Janice01
我個女就同妳個女相反,想我煮飯帶回學校食, 唔想出街食, 因她太懶啦, 但我唔會煮的,因一早起身服侍妹妹返學之後又要服侍她,所以無咁多時間做,
見妳POST出來, 妳應該都係住慈雲山喎, 我都係住T.W.S. ...

Vicky,

係呀!, 我都係住慈雲山嫁, 我都無時間一早起身
煮比佢, 一係回家食, 一係出街食, 叫我煮比佢, 想我死.

你都有個細女呀! 我又係, 你個細女幾大呀! 我個細女讀5年班.

原帖由 Janice01 於 09-9-2 17:40 發表

Vicky,

你囡囡又係揀咗跳舞組, 咁又一齊啦, 我囡囡讀錦泰小學, 你呢?

我囡囡讀何壽南小學
妳們錦泰多不多人入左保一呀,
我囡小學都好多呀

原帖由 Janice01 於 09-9-2 17:49 發表

Vicky,

係呀!, 我都係住慈雲山嫁, 我都無時間一早起身
煮比佢, 一係回家食, 一係出街食, 叫我煮比佢, 想我死.

你都有個細女呀! 我又係, 你個細女幾大呀! 我個細女讀5年班. ...

我個細女今年讀4年班, 希望可以keep 住成績可以入保一啦

原帖由 vicky_1603 於 09-9-2 16:44 發表

請問妳們有否比妳囡囡補習嗎?
因之前小學有補開的, 但暑假已停了,
現在正找怎樣安排囡囡再補習,
妳們有否支料提供呢

Vicky,

我無打算比佢咁早就補習, 我要求佢自己先自行溫習, 試一個上學期, 睇吓ok唔ok, 如果佢出來成績唔好才打算比佢補, 佢小學都有補開, 佢補習老師話叫我比佢試吓自己handle一吓, 唔好一開始就有補習老師幫, 咁佢會習慣有人幫就唔識自己溫, 你覺得點呀! 分享一吓!

原帖由 Janice01 於 09-9-2 18:15 發表

Vicky,

我無打算比佢咁早就補習, 我要求佢自己先自行溫習, 試一個上學期, 睇吓ok唔ok, 如果佢出來成績唔好才打算比佢補, 佢小學都有補開, 佢補習老師話叫我比佢試吓自己handle一吓, 唔好一開始就有補習老師幫, 咁 ...

我就係心大心細,又怕她最不上,又想睇定D

原帖由 vicky_1603 於 09-9-2 17:52 發表

我囡囡讀何壽南小學
妳們錦泰多不多人入左保一呀,
我囡小學都好多呀

Vicky,

原來大家都係讀保良局, 我地都好多人入咗保一, 大部份都係A,B班入咗, 你嗰間, 係咪呀!

原帖由 vicky_1603 於 09-9-2 18:04 發表

我個細女今年讀4年班, 希望可以keep 住成績可以入保一啦

Vicky,

吓!, 又係差不多咁大, 又要為中學煩啦! 我個細女都幾反叛, 佢話唔想入保一, 因為太深喎! 但佢成績係可以入保一, 但佢十分唔想入, 我都唔知點, 到時再打算.

原帖由 vicky_1603 於 09-9-2 18:25 發表

我就係心大心細,又怕她最不上,又想睇定D

係呀!, 我同你一樣, 心大心細, 不過我會睇定D再算
‹ 上一主題|下一主題