用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 細B之培正幼稚園美夢幻滅了﹗
go

細B之培正幼稚園美夢幻滅了﹗ [複製鏈接]

哎......一心諗住幫個女報培正,點知連見都無得見,因為佢係11月尾出細,而培正只收1/9/06~31/8/07 !!!
   0    0    0    0
人心籌算自己的道路;惟耶和華指引他的腳步(箴言16:9)

唔好唔開心啦!!!報過第2間囉~

如果你真係好想佢讀, 佢而家俾佢返下其他學校先囉, 培正只收足三歲的小朋友, 又無話大過三歲唔收! 而且俾佢返下其實學校仲好啦, 因為培正如interview時喊都一定唔收架!!

原帖由 Grace1010 於 09-9-1 03:14 PM 發表
哎......一心諗住幫個女報培正,點知連見都無得見,因為佢係11月尾出細,而培正只收1/9/06~31/8/07 !!!

原帖由 Grace1010 於 09-9-1 15:14 發表

唔駛夢碎o既, 你可以選擇遲一年先報k1.
事實上我仔o個班上好多同學 (我仔在培正讀k3), 其中不少同學都係之前一年的十月十一月出世, 完全沒有什麼問題

係喇﹗唯有等多一年又或者睇下而家見嘅學校有咩學校收佢囉

唔一定要讀培正的, 坊間還有很多好學校....如果要"一條龍", 妳可以考慮下民生....

至於培正唔生細b, 的確對d 細bb有d唔公平, 因為細b都有好多係醒目"仔/女"既.....

原帖由 Grace1010 於 09-9-1 20:15 發表
係喇﹗唯有等多一年又或者睇下而家見嘅學校有咩學校收佢囉

醒目開學勳章 王國長老

其實培正收足3歲, 好多人都知, 你個女11月尾, 都好丫, 名正言順等多一年(反正大把大b陪你一齊等), 出年贏面大好多啦
我個女8月尾, 等又唔係, 唔等又唔係.........哎!
原帖由 Grace1010 於 09-9-1 03:14 PM 發表

醒目開學勳章 貢獻勳章

對於培正, 11月唔係細b, 係大b
呢個係佢嘅遊戲規則
唔駛失望.. 失望嘅應該係年中7-8月嘅小朋友

11月出生幾好呀, 出年做大B條件好好多, 囡囡之所以成功入讀心儀學校, 全因佢都係11月出生, 做'大B'.

上年in左10間KG, 無辦法, 大女表現整體比細女優勝, 有比較嘛!
我們的天父,願你的名受顯揚,願你的國來臨,願你的旨意奉行在人間,如同在天上.求你今天賞給我們日用的食糧,求你寬恕我們的罪過,如同我們寬恕別人一樣.不要讓我們陷於誘惑,但救我們免於凶惡.亞孟.

你囡囡遲一年先入學?

原帖由 Nov 於 09-9-2 12:16 發表
11月出生幾好呀, 出年做大B條件好好多, 囡囡之所以成功入讀心儀學校, 全因佢都係11月出生, 做'大B'.

上年in左10間KG, 無辦法, 大女表現整體比細女優勝, 有比較嘛! ...

係呀! 囡囡06/11, 今年讀N班, 係遲一年入學!

各位細B媽咪, 唔好覺得細B蝕底, 其實11/12月出生好好架(多一個選擇機會), 讀書唔係鬥早開始, 最重要為小朋友選擇最恰當.

原帖由 boise 於 09-9-3 09:58 發表
你囡囡遲一年先入學?
我們的天父,願你的名受顯揚,願你的國來臨,願你的旨意奉行在人間,如同在天上.求你今天賞給我們日用的食糧,求你寬恕我們的罪過,如同我們寬恕別人一樣.不要讓我們陷於誘惑,但救我們免於凶惡.亞孟.

原帖由 Nov 於 09-9-3 11:36 發表
係呀! 囡囡06/11, 今年讀N班, 係遲一年入學!

各位細B媽咪, 唔好覺得細B蝕底, 其實11/12月出生好好架(多一個選擇機會), 讀書唔係鬥早開始, 最重要為小朋友選擇最恰當.

...

我仔仔都係 06/11, 不過今年讀 K1, 下年再 repeat K1, 你囡囡都會考培正 ??

我地不打算報培正, 希望你成功啦, 你囝囝勝算好高呀! (大b嘛)

原帖由 chankomi 於 09-9-3 16:18 發表

我仔仔都係 06/11, 不過今年讀 K1, 下年再 repeat K1, 你囡囡都會考培正 ??

嘩﹗經你地講一講細B地位立刻提升唔少﹗
其實都啱repeat一年N1,打好個底,總好過監生推佢上K1,到時跟唔切佢仲可憐

醒目開學勳章 王國長老

係呀, 即時"升呢"
加油!
原帖由 Grace1010 於 09-9-4 04:25 PM 發表
嘩﹗經你地講一講細B地位立刻提升唔少﹗
其實都啱repeat一年N1,打好個底,總好過監生推佢上K1,到時跟唔切佢仲可憐

醒目開學勳章

End of August can also be accepted so no need to be disappointed wor!  I know a boy last year born Aug 30/31 also got accepted!  My daughter is also mid August and also accepted.  Not like some kinders small b really no chances

I think PC looks at these factors: (1) the essay wrote to them by parents (2) Parents' background (e.g. education) (3) Children's performance (minimum: can play with other kids peacefully, no crying without the parents during interview, etc.)

原帖由 小曳人 於 09-9-2 10:49 發表
對於培正, 11月唔係細b, 係大b
呢個係佢嘅遊戲規則
唔駛失望.. 失望嘅應該係年中7-8月嘅小朋友

原帖由 iantsang 於 09-9-4 23:37 發表
End of August can also be accepted so no need to be disappointed wor!  I know a boy last year born Aug 30/31 also got accepted!  My daughter is also mid August and also accepted.  Not like some kinder ...

Yes agree, mind is small B too (end of July) also accepted by PC, cheer up

想請教, 培正係咪好難考? 係咪要小朋友自己一個入課室呀 ? 因我都想同仔仔試下考呢一間.

hi,
my son is Apr 2008, when do i need to get the application form? next year?

原帖由 MIZU 於 09-9-7 11:33 發表
想請教, 培正係咪好難考? 係咪要小朋友自己一個入課室呀 ? 因我都想同仔仔試下考呢一間.

yes, check their www to see the exact dates in september.

原帖由 vic6 於 09-9-7 12:39 發表
hi,
my son is Apr 2008, when do i need to get the application form? next year?
‹ 上一主題|下一主題