用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 2009 - 2D班家長
樓主: JOEYWU
go

2009 - 2D班家長 [複製鏈接]

23/9

中: 1) 下 Day2 (2/10) 默(2.2課,詞)+(2.1詞)+趣味  
          (10個手部的字)
      2) 明帶快

英: 1) Smart corr
      2) Study Supp 2

數: 1) 工改
      2) 作改(亞囝話喺老師度)
      3) 良P.31
      4) 書P.24-26(28/9)

常:  1)  作P.4-5
       2) 派了專题報告紙 P.2,3

通告:26

原帖由 poonsline 於 09-9-22 17:02 發表
心陶就話第一次默書會用廣東話................

我都頭痕緊... 以後用普通話默的話, 即係我唔駛同佢默....

Poonsline,

me too.

請問有冇人攞多咗本聖經二上書?

happy27,
聖經二上書,冇攞多喎!(本書有冇貼名)

Hi all,
仔仔都冇派數作,佢仲以為係同學度.

有冇家長知為何要Study Supp(1),(2)呢?
是否跟Unseen有關?

YCWPS

原帖由 happy27 於 09-9-23 22:09 發表
請問有冇人攞多咗本聖經二上書?

原帖由 YCWPS 於 09-9-23 23:10 發表
happy27,
聖經二上書,冇攞多喎!(本書有冇貼名)

Hi all,
仔仔都冇派數作,佢仲以為係同學度.

有冇家長知為何要Study Supp(1),(2)呢?
是否跟Unseen有關?

YCWPS

...

Study Supp 1 & 2 because Quiz on 15/10 (u can check on the English Plan)

24/9

中: 1) 下個 Day 3 交快 P.5

英: 1) Dict tommorrow
      2) Smart P.10-13
      3) GW Ex2 corr + sign

數: 1) 良 P.24
      2) 書 P.27-30
      3) 作複習(3)

原帖由 11kingdom28 於 09-9-24 16:41 發表
24/9

中: 1) 下個 Day 3 交快 P.5

英: 1) Dict tommorrow
      2) Smart P.10-13
      3) GW Ex2 corr + sign

數: 1) 良 P.24
      2) 書 P.27-30
      3) 作複習(3)

仲有2份通告

睇黎心陶聽日都返唔到學..... 岩岩又再燒, 已經第4日了....

請問GW3 是否在課堂上已完成?

原帖由 11kingdom28 於 09-9-24 16:50 發表

仲有2份通告

25/9

中: 1) 默簽改
     2) 詞8組

英: 1) GP(2) corr
      2) Sign a task
      3) Smart P.14-15

數: 1) 默書1-15(課)-亞囝寫, 但我諗應該係話測驗。
      2) 書 P.31
      3) 良 P.32 + 對

通告:27(有關智能咭收費)

Poonsline,

亞囝話今日有1位同學冇返, 問佢係咪心陶, 佢答係呀! 咁你囡囡而家点呀? 退燒未呀? 希望佢快d好番啦!

Bosco's mum

多謝關心, 得心陶一個無返... 即係2丁班流感爆發暫告一段落.....

燒......似乎已經退了, 但仲有d咳, 希望佢星期一可以返到學啦..........無返5日學, 好似無咗好多野咁, 最慘係無默中/英文默書...... 睇留english plan, 測驗前只有一默, 一quiz, 即係話quiz不容有失... 有d壓力..............

原帖由 11kingdom28 於 09-9-25 17:47 發表
25/9

中: 1) 默簽改
     2) 詞8組

英: 1) GP(2) corr
      2) Sign a task
      3) Smart P.14-15

數: 1) 默書1-15(課)-亞囝寫, 但我諗應該係話測驗。
      2) 書 P.31
      3) 良 P.32 + 對

通告:27(有關 ...

囡囡話是默"柱體", "錐體"那些字. 請其他家長確定.

原帖由 11kingdom28 於 09-9-25 17:47 發表

亨受和孩子的每一秒鐘!

唔該哂! 牡丹.

我最初問囡囡, 她說數默書=測驗, 我都覺得有D怪, 為何老師不寫測驗呢, 看了你留言再問她, 她才說"係啊" "係啊", 真的比她激死.

原帖由 牡丹 於 09-9-25 22:45 發表
囡囡話是默"柱體", "錐體"那些字. 請其他家長確定.

請問除了 "柱體" 和 "錐體" .... 仲有甚麼字要默, 默字 OR 畫圖形呢?

原帖由 Valent 於 09-9-26 21:20 發表
唔該哂! 牡丹.

我最初問囡囡, 她說數默書=測驗, 我都覺得有D怪, 為何老師不寫測驗呢, 看了你留言再問她, 她才說"係啊" "係啊", 真的比她激死.

poonsline,

"xx柱體" , "xx錐體" ,"x邊形",
仔仔話老師可能抽問or是但默吓...

原帖由 poonsline 於 09-9-26 23:51 發表
請問除了 "柱體" 和 "錐體" .... 仲有甚麼字要默, 默字 OR 畫圖形呢?

28/9

中: 1) 明交26週(5,6)
      2) 造句(二)簽改

英: 1) Dict corr + sign
      2) GP(3)

數: 1) 作(16)

視: 拼貼圖片, 下堂帶

通告1份

*我再問亞囝數是否只默-柱體, 錐體和xx邊形, 佢話係呀!

29/9

中: 1)作 P.9,10

英: 1) Reading 2A P.9-12
      2) Comp(2) corr
      3) Smart P.16,17

原帖由 11kingdom28 於 09-9-29 17:17 發表
29/9

中: 1)作 P.9,10

英: 1) Reading 2A P.9-12
      2) Comp(2) corr
      3) Smart P.16,17

*Bring "Flying Doctor" tomorrow

30/9

中: 1) 26週(7,8)

英: 1) GP (3) corr
      2) Smart P.18,19

數: 1) (2/10) 帶泥膠 + 竹簽
      2) 書 P.32

Reminder:

2/10 - 1)中默2.2課,詞 + 2.1詞 + (10個)手部的字
           2)帶游泳用品

各位, 相信大家都好忙, me too。 So 而家才得閒入嚟, 哈哈! 以下資料不知有否錯漏, 麻煩請提點&更正, 謝謝!

2/10

中: 1) 詞7個(1.一程 2.懶人 3.操心 4.勞碌 5.千倍 6.削鉛
                   筆 7.穿襪子)
      2) 5/10 交快P.5

英: 1) 5/10 Bring - Making a 'My Relatives' book

數: 1) 作(17)
      2) 測簽改
      3) 書 P.33-37
      4) 良 P.27-28

其他: 10/5 帶游泳用品

Bosco's mum

點解入不到學校網業?
‹ 上一主題|下一主題