用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 有冇因為係A仔/女所以戒口?
go

有冇因為係A仔/女所以戒口? [複製鏈接]

聽講有好多野要戒口, 你地有冇幫仔女戒?
有成效嗎?
   0    0    0    0

睇下你信唔信囉.這種方法叫做生物療法, 主要是戒食麵粉和奶類食品,我現在都俾亞仔試更, 七月尾開始, 眼神接觸多咗,說話也多了, 理解力亦有所進步. 但是否戒食物的功勞,就不肯定了,因為暑假我媽咪多了來陪亞仔玩,咁佢又大D,理解力好咗都正常嘅.
但既然冇副作用, 一試亦冇防.只是較麻煩同洗費多咗D,因為好多食物都要去專門店買.

醒目開學勳章

我小朋友都係戒左飲奶後好似醒左.
我之前係中心連蛋糕都幫佢戒埋,不過幾個月後,覺得佢好恨食就由得佢食返蛋糕啦.蛋糕唔係唔食,係少食姐

我亞仔唔飲奶唔得喎, 飲大豆奶粉可以嗎?

醒目開學勳章

好似聽講又怕豆入邊唔知有咩喎,唔知係咪有機會好D呢.

回覆 2# Melissa_Tam 的文章

係什麼專門店? 及應選擇什麼食物? 能提供專門店名稱及地址嗎? thanks

http://www.littlegianthk.com/en_index.php

Kimbear,

你可以去个website睇吓, 都有好多選擇, 詳情可以打电話去問.

我主要俾亞仔食Gluten free & Casein free 的食物, 医生冇叫我仔戒食豆, 可能每个人情況不同, 不過我睇書確實有些人是需要戒豆. 因我亞仔情況不是太差, 戒食兩,三年便可.

Melissa_Tam,
你個仔睇那個醫生呀?
醫生有無比藥佢食?

cassein and gluten free diet

我个仔睇Dr Trodd.有2種supplement食, 一種是vitamin D,另–種好似是enzyme.

My son 欠vitamin B ,所以食 B-complex 而不是D,
另加 probiotic; 你醫生有無話要食幾多個月 or ...?
你個仔食vitamin D,  是否欠 D, or 有什麼用途?
你們個仔casein/gluten free 了幾多日子?
有無覺得casein free 之後正常d?

原帖由 Melissa_Tam 於 09-9-9 22:36 發表
我个仔睇Dr Trodd.有2種supplement食, 一種是vitamin D,另–種好似是enzyme.

Hi, we also see Dr Trodd...

we just started for 1 week ....

I hope he can help my son

原帖由 Melissa_Tam 於 09-9-9 10:36 PM 發表

咩叫A仔/女
‹ 上一主題|下一主題