用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 2009一丁班,請進!
樓主: 913
go

2009一丁班,請進! [複製鏈接]

原帖由 hinhinmami 於 09-11-13 22:43 發表
4.1是語文新天地單元四課文一''天空真大......",而新句囝囝話係'我是中國人,碧咸是英國人。...'那三句,如有錯,請糾正。

hinhinmami,

Thank you so much!

May

新句可能我搞錯了,應是老師加的三句:媽媽工作真辛苦。媽媽......有待求正!
原帖由 may58 於 09-11-14 23:49 發表

hinhinmami,

Thank you so much!

May

May58,

Sorry!我女女拿錯你女女的"良師"回家.
請問我女女的"良師"是否跟你交換了?在你那兒嗎?
星期一會叫女女帶回校給老師.

YCWPS

原帖由 YCWPS 於 09-11-21 09:35 發表
May58,

Sorry!我女女拿錯你女女的"良師"回家.
請問我女女的"良師"是否跟你交換了?在你那兒嗎?
星期一會叫女女帶回校給老師.

YCWPS

YCWPS,

你唔講我都唔知添, 但我囡囡已做了, 如果你唔介意,不如將錯就錯, 交換做吧, 將簿面轉名就行, 還'掂'這是第一次功課, 好嗎?

May

May58,
不好交換,因你女女簿面及第一頁已用原子筆寫名,
P1,2係我女女自己係學校做完的,不是你女女做.
你女女亦已經將"良師"係學校做好,
麻煩你叫女女交回老師便可.

YCWPS

原帖由 may58 於 09-11-22 01:08 發表

YCWPS,

你唔講我都唔知添, 但我囡囡已做了, 如果你唔介意,不如將錯就錯, 交換做吧, 將簿面轉名就行, 還'掂'這是第一次功課, 好嗎?

May

原帖由 YCWPS 於 09-11-22 09:39 發表
May58,
不好交換,因你女女簿面及第一頁已用原子筆寫名,
P1,2係我女女自己係學校做完的,不是你女女做.
你女女亦已經將"良師"係學校做好,
麻煩你叫女女交回老師便可.

YCWPS

...

YCWPS,

唔好意思, 我唔知道是你囡囡做的, 所以有幾題錯了, 我叫咗阿囡改咗,Sorry 呀! 另外,我己叫阿囡星期一跟老師說調轉了作業, 如有問題再聯絡好嗎?

MAY

Thank you.

原帖由 may58 於 09-11-22 16:14 發表

YCWPS,

唔好意思, 我唔知道是你囡囡做的, 所以有幾題錯了, 我叫咗阿囡改咗,Sorry 呀! 另外,我己叫阿囡星期一跟老師說調轉了作業, 如有問題再聯絡好嗎?

MAY ...

好開心第一次被老師選做義工家長,
不過今日天氣不太好下著毛毛雨,
到公園落車時小朋友有的穿雨衣,有的拿雨傘,
又要上落少許樓梯,斜路......真不方便!
好彩回程已停雨,相信佢哋今日個Lunch特別好味,
因為好多小朋友回程時10:30已經好肚餓,
但要上埋常識& Phonics先有飯食,
佢哋好可愛呢!

唔該晒你幫手照顧我地的小朋友.
我想問常識科要交的五條時事題是否要學生寫在白紙上交呢?可用printer印出來嗎?這可省回些時間用來温書呢
原帖由 YCWPS 於 09-12-8 23:38 發表
好開心第一次被老師選做義工家長,
不過今日天氣不太好下著毛毛雨,
到公園落車時小朋友有的穿雨衣,有的拿雨傘,
又要上落少許樓梯,斜路......真不方便!
好彩回程已停雨,相信佢哋今日個Lunch特別好味,
因為好多小朋友回 ...

hinhinmami,
唔使客氣!
佢哋回程已開始表現得興奮,有的唱歌......
辛苦吳老師耐心地控制秩序,
不時要提他們坐好,不要說話太大聲.

之前問過女女,佢話5條時事題寫在紙上,
要寫埋答案,小息時跟同學互問.

May58,
你女女回程時坐在我隔離,
女女回程時已很累,睡在隔離同學的大脾上.

YCWPS

原帖由 hinhinmami 於 09-12-9 09:05 發表
唔該晒你幫手照顧我地的小朋友.
我想問常識科要交的五條時事題是否要學生寫在白紙上交呢?可用printer印出來嗎?這可省回些時間用來温書呢

回覆 1# YCWPS 的文章

Thanks for caring the children.  My daughter did not say anything about the trip except for showing me the X'mas Candy.  She said a voluntary mum gave it to them!  
Would u share with us about the trip! Thanks!

nabi,

昨天得我一個義工家長,吳老師&
一個姐姐(校工)帶一丁班參觀,
我哋約8:45a.m.出發坐旅遊巴,
在車上老師很有耐性地提點同學坐好,
不要說話太大聲(只須隔離同學聽到),
我哋昨天參觀香港公園裡面既溫室館,
直至10:30a.m.便離開公園,
回程時很多同學都問"返去有飯食未?好肚餓",
但老師話仲有兩堂要上呢?

YCWPS

原帖由 nabi 於 09-12-9 18:03 發表
Thanks for caring the children.  My daughter did not say anything about the trip except for showing me the X'mas Candy.  She said a voluntary mum gave it to them!  
Would u share with us about the tri ...

Yes, my son also showed me the X'mas stick candy. Thanks so much!

回覆 1# hinhinmami 的文章

Thanks again!

聖誕交換禮物

Hi,

女女講吳老師話仲有小朋友未帶聖誕交換禮物,
(之前通告寫12月7~11日交回校),
記得星期一帶喇!  

YCWPS

請問常識同科學是怎樣考法?係唔係填充(會供詞嗎?)時事常識評估是否像上次測驗咁五題multiple choice??

原帖由 YCWPS 於 09-12-9 14:52 發表
hinhinmami,
唔使客氣!
佢哋回程已開始表現得興奮,有的唱歌......
辛苦吳老師耐心地控制秩序,
不時要提他們坐好,不要說話太大聲.

之前問過女女,佢話5條時事題寫在紙上,
要寫埋答案,小息時跟同學互問.

May ...

YCWPS,

邊個同學仔咁低得諗, 唔推開佢呢

may58

Hi hinhinmam,

常識同科學是怎樣考法?
我只知常識同科學都係供詞填充,
宣小既常識,科學,中文造句,G.W.(Question)
試卷唔會派番比家長,到時只知分數.

時事常識評都係五題multiple choice.

Hi all,
你哋小朋友書包有冇我女女既
數學書 & Comp(6)呢?

Hi May58,
個女同學落車時仲笑笑口話對腳好痺呢!  

YCWPS

原帖由 hinhinmami 於 09-12-12 17:20 發表
請問常識同科學是怎樣考法?係唔係填充(會供詞嗎?)時事常識評估是否像上次測驗咁五題multiple choice??

原帖由 YCWPS 於 09-12-13 00:09 發表
Hi hinhinmam,

Hi all,
你哋小朋友書包 ...

YCWPS,

兩樣都係我度, Monday 俾番你!

May

may58,

收到! 唔該.
亞女好擔心唔見咗呢?
女女都估係你女女到.  

YCWPS

原帖由 may58 於 09-12-13 15:29 發表

YCWPS,

兩樣都係我度, Monday 俾番你!

May
‹ 上一主題|下一主題