用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 港大同學會小學家長 (3) - 已完結...
樓主: iwff
go

港大同學會小學家長 (3) - 已完結... [複製鏈接]

原帖由 iwff 於 10-8-30 16:46 發表
Kookoo,

我剛收到校車email了, 又真係資料幾整齊喎

唔緊要啦, 你仔仔開學後會講返老師資料比你知的。我仔仔落校車後會自行回家, 佢自己要求的, 只係家的樓下落車, 好安全的。真係大個仔了。

iw ...

iwff, 落車之後到你屋企, 係咪唔使過馬路? 如係都ok, 可以叫工人姐姐係大廈門口等, 我仔都想自己上落lift, 和由路口上斜路返屋企, 但佢好大意, 只試過畀佢一個人搭lift落樓下大堂拎野, 仲要係有個人係大堂lift口等佢個隻, 不過都會開始畀啲機會佢自己搭lift, 但過馬路就真係未放心得住

Kookoo,

校車會係大廈過D落車, 唔駛過馬路, 姐姐唔會在樓下等佢的, 佢自行坐lift 回家, 我相信佢handle 度的, 男仔要試下獨立的了。 你都試下慢慢放手, 你仔仔都可以的, 當然要過馬路就唔好住了。

iwff

原帖由 KooKoo 於 10-8-30 17:10 發表

iwff, 落車之後到你屋企, 係咪唔使過馬路? 如係都ok, 可以叫工人姐姐係大廈門口等, 我仔都想自己上落lift, 和由路口上斜路返屋企, 但佢好大意, 只試過畀佢一個人搭lift落樓下大堂拎野, 仲要係有個人係大堂lift口等 ...

原帖由 iwff 於 10-8-30 17:23 發表
Kookoo,

校車會係大廈過D落車, 唔駛過馬路, 姐姐唔會在樓下等佢的, 佢自行坐lift 回家, 我相信佢handle 度的, 男仔要試下獨立的了。 你都試下慢慢放手, 你仔仔都可以的, 當然要過馬路就唔好住了。

iwff

...

你講得好岩 男仔要試下獨立啦, 係過馬路未放心 , 你有冇開始叫你仔早啲起身呀, 我上星期開始叫我仔6:30起身, 今日就6:15, 睇黎好早呢, 冇法, 鬼叫佢成日都咁"咪麽", 後日仲要食埋早餐先出門口, 又要開始趕頭趕命嘅日子

Kookoo,

我冇嘗試去叫阿仔早起身喎, 因為咁早起身都冇野比佢做, 咪又係睇電視 。不過就不斷提佢要開始早起身返學, 佢都好清楚 , 佢食早餐好快的, 應該好快會習慣返個時間表, 可以返學見到新同學舊同學, 佢都好期待。

iwff

原帖由 KooKoo 於 10-8-30 17:34 發表

你講得好岩 男仔要試下獨立啦, 係過馬路未放心 , 你有冇開始叫你仔早啲起身呀, 我上星期開始叫我仔6:30起身, 今日就6:15, 睇黎好早呢, 冇法, 鬼叫佢成日都咁"咪麽", 後日仲要食埋早餐先出門口, 又要開始趕 ...

已開了新 topic , 請各家長到新 topic 慢慢傾啦。
‹ 上一主題|下一主題