用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 港大同學會小學家長 (3) - 已完結...
樓主: iwff
go

港大同學會小學家長 (3) - 已完結... [複製鏈接]

原帖由 Charlotte_mom 於 09-9-3 13:55 發表
死火都得 !? 好彩唔係去到東廊至黎料, 唔係都唔知點收科...........

我女舊年學期尾捉住任校長, 問新學校係咪好似佢咁好, 任校長梗係話係啦, 於是我個女就信到十足十
我只知新校長經驗豐富咋... ...

charlotte_mom, 你唔好嚇我呀, 如係東廊c火, 我驚我心都飛埋出黎

20090903 0830-0930
校長見面會內容

1, 校長個人介紹.

2, 介紹老師, 學校方向, 校徽, 全校大約720多名學生.

3,適應週的特點, 有教學設計, 有內容, 有校規演習, 加強小朋友對課室學校的歸屬感, 幫助小朋友互相認識及動機.

4, 介紹內聯網, login account 會貼在小朋友的手冊內.

5, 延伸活動(音樂科的)要星期一交回條, 請叫小朋友自己親手放入書包, 他們才會清楚自己如何取出及交回班主任.

6,學校不鼓勵家長帶來遺漏的功課及物品, 並要話明白給小朋友知道[學校不准], 小朋友才會合作.

7,樂器班放學後在校內進行, 可以坐第二輪校車回家.
可以在校內或校外學習樂器, 再參加校隊的選拔

8, 04-09-2009上午 (低年級)會有小型音樂會在學校舉行, 之後大家可以問下小朋友好唔好聽, 才幫他決定.

9,中文朗誦(普通話)及ENGLISH SPEECH

分個人, 及團隊, 個人方面老師會提供教材, 但是由父母自行訓練, 比賽日是父母自行接送, 當日是正常上課日的.

團隊由老師訓練.
English speech 會有選拔, 故此參加了也不一定有機會, 看發音及英語能力.

10, 有特殊問題的小朋友會有考試及家課調適, 請家長一定要儘快交正式評估報告, 否則學校難作配合.

11,  09-09-2009拍照後請自行貼好相片, 學校才會蓋校印.

12, 有互動通訊寫在手冊時, 請在該頁貼上告示貼, 使老師及小朋友容易看見, 否則老師不會自行檢查手冊, 但是在班主任課時, 有時老師會突擊檢查的.

13, 小五及小六生如果表現不穩定, 有脾氣, 情緒波動, 家長要多注意, 因為很常見.

14, 午飯一定吃得飽, 吃完可問老師再加, 低年級是少飯餐, 所以會平D,  在課室內吃, 時間不夠可以有少少遷就, 他們定餐時已經選擇了低鹽低油的, 外加生果.

小朋友一定要同自己的飯盒(自行帶飯者)成老友, 因為他們常會遺漏在校內,

請一定不要帶麥當勞等不健康的飲食回校.

家長帶飯來, 大約11:30之後都會開始接待各家長放飯盒.

15, 09-10-2009 19:00-21:00 低年級有parent night & forum. 高年級都有, 但本人沒有記下.

16, 第一, 二天全部同學上完校車, 大約要三十分鐘, 大家在操場等, 有家長話小朋友可能坐地下, 所以褲子很污穢, 校長話的確有同學等得耐所以坐地下, 放學通常是大車, 學校要求走廊位及尾坐位要加安全帶, 不過校車公司都算係好, 暑假要去運輸署檢驗車輛前, 要全部安全帶拆走的,否則會不通過檢驗, 另外今年只有兩間公司投標, 所以都冇得點選擇.

校車問題一講很多人投訴, 校長話校車要適應, 但兩三星期都有問題, 就同學校講, 他們會同校車反映...

17, 小五生當愛心小天使會幫小一生, 但個別同學有需要, 老師會再作考慮.

18, 校長話有大清潔日, 請小朋友打掃課室, 請家長們不要肉赤.

原帖由 chrischiu2002 於 09-9-3 17:22 發表
20090903 0830-0930
校長見面會內容

1, 校長個人介紹.

2, 介紹老師, 學校方向, 校徽, 全校大約720多名學生.

3,適應週的特點, 有教學設計, 有內容, 有校規演習, 加強小朋友對課室學校的歸屬感, 幫助小朋友互相認 ...

嘩好詳盡, 依度D家長真好.

我個女係1A班, 以後請各位多多指教.

To yk and popocat,
你地好呀,暫時我地三個都是1A,請多多指教,上咗內聯網未呀,我己第一時間幫小兒貼咗相啦。
Chrischiu2002
今日校車返學遲8mins,回家遲25mins,呀仔非常唔開心,明日開始不肯乘校車回程,直至14号喎,唉。
校車公司解釋因要用同一輛車去接完一轉幼稚園放學才趕回我哋學校,所以會咁直至14号。

To jlo,
請記錄已交校車後, 校車方不能完成車程的日期, 閣下所轉乘的交通及車費, 車費收據, 校長話如太有問題, 可以反映, 因為校車有買保險, 有追究會交保險公司, 當然會很煩, 但是我們也不能說話冇理據.

Chrischiu2002
今日校車返學遲8mins,回家遲25mins,呀仔非常唔開心,明日開始不肯乘校車回程,直至14号喎,唉 ... [/quote]

醒目開學勳章 王國長老

chrischiu2002,

有你咁organise既家長, 今次我地有運行喇

校巴公司其實上年都有講過, 放12:00真係大混亂, 因為撞晒其他半日學校時間(平時放學就安排無問題wor), 希望快d捱埋下星期啦

我地既校巴, 係有需要改善既地方, 但亦有唔少係做得比基本要求好, 例如d線分得好細等學生唔駛遊車河, 又過海, 日日課外活動後都有車(雖然要extra收費), 應諾一人一座位, 有安全帶(年年要拆黎驗車wor)等.........收費亦算合理, 衰左都會聽下意見改善返, 我覺得還算ok啦(事實上又真係無咩其他選擇, 我地要求咁多, 好多公司唔肯接呀 )

Charlotte_mom ,

其實全場只有我在寫筆記, 係我老公有事不能出席, 叫我記低重點話佢知, 我見寫了, 不如寫上來, 有很多是家長問開, 所以校長便答了, 我走了都還有一班家長問校長問題, 所以有少少過時.

今日人不算太多, 會堂很舒服, 還有一人一支水供應.

THank You.

原帖由 Charlotte_mom 於 09-9-3 22:48 發表

有你咁organise既家長, 今次我地有運行喇

校巴公司其實上年都有講過, 放12:00真係大混亂, 因為撞晒其他半日學校時間(平時放學就安排無問題wor), 希望快d捱埋下星期啦 ...

原帖由 chrischiu2002 於 09-9-4 01:23 發表
Charlotte_mom ,

其實全場只有我在寫筆記, 係我老公有事不能出席, 叫我記低重點話佢知, 我見寫了, 不如寫上來, 有很多是家長問開, 所以校長便答了, 我走了都還有一班家長問校長問題, 所以有少少過時.

今日人不算 ...

chrischiu2002   好詳細呀

iwff, 你仔仔都係星期一上游泳堂(係我問過另一個媽咪先知係同日但唔知時間), 你收到通告未呀? 我昨日收到啦, 係食午餐前去, 11:50出發, 1:10回程, 1:20 - 2:00 午餐, 要自備用品 - 拖鞋, 泳衣/衭, 泳鏡, 抺身毛巾及T-shirt, 要交車費 $158.

各位早晨呀!

我囡囡今年小二插班呀! 真係嘜都唔識, 請多多指教.

唔該晒你貼個紀錄出嚟呀!  昨天我要送細仔返幼稚園都去唔到個meeting, 個紀錄真係好清楚囉.

KooKoo,

我囡囡都係同樣時間去游水喎, 不過係星期二, 但減咗啲車程同佢地換泳衣咁慢, 游水咪得半個鐘?

2r_ma

原帖由 2r_ma 於 09-9-4 10:50 發表
各位早晨呀!

我囡囡今年小二插班呀! 真係嘜都唔識, 請多多指教.

唔該晒你貼個紀錄出嚟呀!  昨天我要送細仔返幼稚園都去唔到個meeting, 個紀錄真係好清楚囉.

KooKoo,

我囡囡都係同樣時間去游水喎 ...

hello 2r_ma, 我諗頭一兩堂會就下佢地慢慢黎, 之後都唔會喇, 真係做下wam up 都夠鐘走人, 係呢你囡囡之前有冇學過游水呀, 我仔學過不過勁驚, 今次佢真係要頂硬上, 希望佢破到心理過關啦

我昨日都有去校長既講座, 你好叻呀, 記低晒佢講既野.  不過我就唔係好留心, 可能大女已經係度2年. 佢講既野大多知道.

其實心入面想問佢學校在教學方面會唔會有改變?  呢樣係我最關注.  因為佢始終係新校長.   不過諗黎諗去, 呢個問題又好似唔係好適合昨日既講題.

iwff,

我係住香港區的.

TT

Kookoo,

哎呀! 我昨天收唔到游水通告喎???? 但我印象中睇過時間表仔仔係第三學期的單元才會係星期一上游泳的, 應該係出年5-6月, 可能另外兩班係第一學期上(包括你仔仔個班)。

我仔仔係暑假上過單對單5堂, 都ok的, 已經唔驚水, 仲好喜歡, 但因為老師要返外國繼續讀書所以冇再學了。我都希望佢可以早d再學返, 等到出年可能已忘記了。

iwff

原帖由 KooKoo 於 09-9-4 09:59 發表

chrischiu2002   好詳細呀

iwff, 你仔仔都係星期一上游泳堂(係我問過另一個媽咪先知係同日但唔知時間), 你收到通告未呀? 我昨日收到啦, 係食午餐前去, 11:50出發, 1:10回程, 1:20  ...

原帖由 iwff 於 09-9-4 11:20 發表
Kookoo,

哎呀! 我昨天收唔到游水通告喎???? 但我印象中睇過時間表仔仔係第三學期的單元才會係星期一上游泳的, 應該係出年5-6月, 可能另外兩班係第一學期上(包括你仔仔個班)。

我仔仔係暑假上過單對單5堂, 都ok的,  ...

iwff, 明白啦, 唔怪得個媽咪收唔到通告啦, 嘻嘻....其實佢囡囡同你仔係一班架, 佢好耐冇入黎啦, 哈哈...你估唔估到佢係邊個呢

原帖由 KooKoo 於 09-9-4 11:07 發表

hello 2r_ma, 我諗頭一兩堂會就下佢地慢慢黎, 之後都唔會喇, 真係做下wam up 都夠鐘走人, 係呢你囡囡之前有冇學過游水呀, 我仔學過不過勁驚, 今次佢真係要頂硬上, 希望佢破到心理過關啦 ...

KooKoo,

阿囡由四歲開始係SCAA泳班學, 因為佢都係勁怕水0架, 所以頭半年都 得好可憐, 終於挨咗3年, 蛙式同自由式都OK喇!  依家學緊背泳囉!

2r_ma

原帖由 2r_ma 於 09-9-4 11:39 發表

KooKoo,

阿囡由四歲開始係SCAA泳班學, 因為佢都係勁怕水0架, 所以頭半年都 得好可憐, 終於挨咗3年, 蛙式同自由式都OK喇!  依家學緊背泳囉!

2r_ma ...

2r_ma, 我仔之前都有跟個男教練學, 教練都好有心機教佢氹佢, 但都唔得, 佢又成日同教練講條件, 連教練都怕左佢, 所以有成兩年幾冇落過水, 一提游水就耍手擰頭, 希望今次同埋成班同學一齊去, 佢會有改善啦

原帖由 KooKoo 於 09-9-4 12:05 發表

2r_ma, 我仔之前都有跟個男教練學, 教練都好有心機教佢氹佢, 但都唔得, 佢又成日同教練講條件, 連教練都怕左佢, 所以有成兩年幾冇落過水, 一提游水就耍手擰頭, 希望今次同埋成班同學一齊去, 佢會有改善啦mouth:" /> ...

請問游水係初學定係訓練班?
有無校隊? 只係二年級先開始?

我個女小一, 基本上三式都無問題, 如果學校有校隊, 我想俾佢去操吓水.

我老公總是說佢自己會教囡囡游水, 唔肯俾佢出面學。 好處是囡囡真係非常喜歡"去游水", 因為有Daddy陪玩, 壞處是到現在還是玩玩下, 未識成個頭浸落水。希望第三學期前, Daddy可以教到佢唔驚浸個頭落水, 我就可以好放心由佢自己上堂了。

Kookoo,

我知道呀! 係咪阿 x 師奶呀?

你仔仔第一學期上完游水, 記得報告下上堂的情況呀。一班同學落水, 你仔仔點都要落的了, 放心啦。

iwff

原帖由 KooKoo 於 09-9-4 11:26 發表

iwff, 明白啦, 唔怪得個媽咪收唔到通告啦, 嘻嘻....其實佢囡囡同你仔係一班架, 佢好耐冇入黎啦, 哈哈...你估唔估到佢係邊個呢

yk,

學校好似冇校隊的。而單元堂上游水只係教基本呼吸及動作, 不會期望會學完游得好叻, 如果出面學緊就繼續學啦。

Tomdog,

反而我老公唔想教阿仔, 因為係自己人教會令阿仔更倚賴。放心啦, 到時有同學仔一起上堂, 林林都會學識的。

iwff

原帖由 yk 於 09-9-4 12:55 發表

請問游水係初學定係訓練班?
有無校隊? 只係二年級先開始?

我個女小一, 基本上三式都無問題, 如果學校有校隊, 我想俾佢去操吓水.

原帖由 iwff 於 09-9-4 13:33 發表
Kookoo,

我知道呀! 係咪阿 x 師奶呀?

你仔仔第一學期上完游水, 記得報告下上堂的情況呀。一班同學落水, 你仔仔點都要落的了, 放心啦。

iwff

...

iwff, bingo , 我都唔期望佢係9堂內學識游水, 只要練到唔怕落水都已好好喇
‹ 上一主題|下一主題