用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港嘉諾撒學校 香港嘉諾撤既家長快D 入黎傾下啦
樓主: Shirley_
go

香港嘉諾撤既家長快D 入黎傾下啦 [複製鏈接]

醒目開學勳章

請問1A既媽媽朋友仔,可唔可以幫我問下你地既小朋友,中文科果本「自習篇章」,需唔需要帶返去上堂啊,因為有位1F既媽媽同我講,佢地果本老師收起左啊 我每日問Hailey,佢都話唔駛,我驚佢記錯野啊

Hi haileymama
my daughter is in 1A, I saw it in her school bag la....so i think different classes different ways...
原帖由 haileymama 於 09-9-23 08:35 發表
請問1A既媽媽朋友仔,可唔可以幫我問下你地既小朋友,中文科果本「自習篇章」,需唔需要帶返去上堂啊,因為有位1F既媽媽同我講,佢地果本老師收起左啊 我每日問Hailey,佢都話唔駛,我驚佢記錯野啊 ...

原帖由 haileymama 於 09-9-23 08:35 發表
請問1A既媽媽朋友仔,可唔可以幫我問下你地既小朋友,中文科果本「自習篇章」,需唔需要帶返去上堂啊,因為有位1F既媽媽同我講,佢地果本老師收起左啊 我每日問Hailey,佢都話唔駛,我驚佢記錯野啊 ...

每班做法唔同的, 「自習篇章」好耐先用一次, 如老師無收起的, 要用時會寫手冊通知第二日要帶.
晴晴媽媽

原帖由 晴晴_媽媽 於 09-9-18 14:19 發表

唔駛擔心, 因為 a/c record update 得好慢.

今朝check 過 a/c record 已update, 你地都可以check 下.
晴晴媽媽

醒目開學勳章

原帖由 晴晴_媽媽 於 09-9-23 09:56 發表

每班做法唔同的, 「自習篇章」好耐先用一次, 如老師無收起的, 要用時會寫手冊通知第二日要帶.

OIC,咁我可以執少一本書比佢

好耐無見了....!!!  佢入唔倒花式跳繩...! 唔緊要啦..因為三年級功課比二年級多一倍, 要分多時間做...., 又要多時間溫書..!!真係唔夠用....!!

原帖由 BingoJoey 於 09-9-19 03:52 發表
Hello namnam911 :咁快小三啦。嘩!昨天很熱喎...花式跳繩...。我無比佢地參加校內活動,因時間、接送問題,我就會選啱就到自己時間的活動;例如星期日學游水。 ...

回覆 5# haileymama 的文章

我個女話如果老師叫先帶

Bryanma,

Hello!!, 真係...! 相比一二年級, 現在先係開始小學"填鴨"式.....! 每日真係有5-6樣功課, 仲要成日預習, 查字典...! 我晚晚都係魔鬼教練同佢"拚命"!! 由6:30至9:30...

原帖由 bryanma 於 09-9-21 00:39 發表
Hello, 你好. My daughter is in 3A.
In the last few days, there were lots of homework. Almost like 7-8 including corrections. Last Friday have to memorize the Chinese poem as well.  Is your class also ...

原帖由 namnam911 於 09-9-24 14:03 發表
Bryanma,

Hello!!, 真係...! 相比一二年級, 現在先係開始小學"填鴨"式.....! 每日真係有5-6樣功課, 仲要成日預習, 查字典...! 我晚晚都係魔鬼教練同佢"拚命"!! 由6:30至9:30...

...

我已經覺得p.2 多左功課又深左了, p.3仲話要多一倍真係驚!  今朝都聽到p.3家長話要帶字典返學好重, 又有話買唔到.  不過, 我地都算好了, 見另一topic 有家長話p.1 七樣, p.2 十八樣, 我地呢間都應該算叫做輕鬆了.
晴晴媽媽

醒目開學勳章

原帖由 晴晴_媽媽 於 09-9-24 15:28 發表

我已經覺得p.2 多左功課又深左了, p.3仲話要多一倍真係驚!  今朝都聽到p.3家長話要帶字典返學好重, 又有話買唔到.  不過, 我地都算好了, 見另一topic 有家長話p.1 七樣, p.2 十八樣, 我地呢間都應該算叫做輕鬆了. ...

的確比我之前所想像既輕鬆,唔知係唔係未正式開始呢

Next Tues 的中文dictation超多, 兩課課文, 一課成語, sunday 吾好去街!(我女P.3)

原帖由 haileymama 於 09-9-26 10:06 發表

的確比我之前所想像既輕鬆,唔知係唔係未正式開始呢

Dear parents

My daughter is now in K3 and I'm considering Canossa school.

Is it real that lunch time is only 30 mins?

醒目開學勳章

原帖由 bryanma 於 09-9-26 20:38 發表
Next Tues 的中文dictation超多, 兩課課文, 一課成語, sunday 吾好去街!(我女P.3)

其實我有晒心理準備打仗架喇,不過開左學成個月先開始有Eng Dict,我就比較意外囉

and,我想問問大家,呢兩日去唔去到學校既Website??
我一click入去,就係
This Account Has Been Suspended
Please contact the billing/support department as soon as possible.

醒目開學勳章

原帖由 iamchowchow 於 09-9-26 23:02 發表

My daughter is now in K3 and I'm considering Canossa school.

Is it real that lunch time is only 30 mins?

1 hrs around...
佢地食快d就可以去玩,就算我囡囡食咁慢,佢都有足夠時間

原帖由 iamchowchow 於 09-9-26 23:02 發表

iamchowchow, lunch + 午息有 50min, 一般小朋友會 30min 內已吃完, 因為想快d 去玩.
晴晴媽媽

原帖由 bryanma 於 09-9-26 20:38 發表

p.2 今日默中文, 同p.1一樣都係兩課課文, 今次第一課要背默, 不過都算唔係好難, sat 已經攪掂. so 昨天仲可以上午去party, 下午又去打左陣波.
晴晴媽媽

原帖由 haileymama 於 09-9-27 09:39 發表

其實我有晒心理準備打仗架喇,不過開左學成個月先開始有Eng Dict,我就比較意外囉

and,我想問問大家,呢兩日去唔去到學校既Website??
This Account Has Been SuspendedPlease contact the billing/sup ...

haileymama, i got the same problem.

p.1 有適應期, 其實係幾好, 因為小朋友由唔同的幼稚園上來, 唔係間間都有dict, 各間程度/常規要求又不同, 我就覺得比d 時間小朋友適應比要快d dict 好了. 講真呀, 家長都要時間去適應.
晴晴媽媽

醒目開學勳章

晴晴_媽媽:妳小朋友讀P.2?,我小朋友讀P.2C。

BingoJoey, pls check pm.
晴晴媽媽

我叫工人姐姐幫她串字,但不知為何,永遠串不到"afternoon",激C我

原帖由 haileymama 於 09-9-27 09:39 發表

This Account Has Been SuspendedPlease contact the billing/sup ...
‹ 上一主題|下一主題