用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港嘉諾撒學校 香港嘉諾撤既家長快D 入黎傾下啦
樓主: Shirley_
go

香港嘉諾撤既家長快D 入黎傾下啦 [複製鏈接]

原帖由 老虎狗太太 於 09-9-18 14:41 發表
晴晴媽媽

有那些適合小一參加呢,可否給予意見

可以給p.1 的選擇好少, 你可以根據你小朋友的興趣去揀選.
晴晴媽媽

醒目開學勳章

原帖由 晴晴_媽媽 於 09-9-20 12:26 發表

唔一定要參加, 就算你想參加都要等抽籤/經甄選的.
咁都好d,我囡囡做功課,寫字都好慢,有時難得有一日放早,都想佢可以休息下,唔想逼得太緊要
我平時都安排佢星期日放假時學畫畫架喇 呢個先係佢既興趣

Hello, 你好. My daughter is in 3A.
In the last few days, there were lots of homework. Almost like 7-8 including corrections. Last Friday have to memorize the Chinese poem as well.  Is your class also ''starts the engine?''

原帖由 namnam911 於 09-9-18 15:28 發表

阿囡今日放學後試花式跳繩, 佢話鐘意....!!! she is 3F..

Yes, the teacher told me that we can ignore the smart card record in the intranet as they will not update it so soon.
原帖由 haileymama 於 09-9-20 11:19 發表

OIC...我都以為做錯野,過唔到

我囡囡報了國術,hehe...

原帖由 haileymama 於 09-9-20 23:50 發表
咁都好d,我囡囡做功課,寫字都好慢,有時難得有一日放早,都想佢可以休息下,唔想逼得太緊要
我平時都安排佢星期日放假時學畫畫架喇 呢個先係佢既興趣 ...

原帖由 Marcus06419 於 09-9-21 12:32 發表

Good, 玩下嘅野, 參加下都好, 有得玩relax 下.
晴晴媽媽

原本不安排囡囡參加校內活動,她本身已學緊3樣,但她一聽到打功夫,興奮不已,so let her try.

原帖由 晴晴_媽媽 於 09-9-21 12:34 發表

Good, 玩下嘅野, 參加下都好, 有得玩relax 下.

marcus...

I applied chinese dance for my daughter..... cos I learned it when I was in primary
原帖由 Marcus06419 於 09-9-21 12:32 發表

原帖由 Marcus06419 於 09-9-21 12:58 發表
原本不安排囡囡參加校內活動,她本身已學緊3樣,但她一聽到打功夫,興奮不已,so let her try.

打功夫都幾好玩, 我女nursery時都係學校學過, 見佢返黎打好好笑. 咁你囡囡仲學緊咩野?
晴晴媽媽

畫畫(最有天份, 唔停得)Ballet and piano (一級級上,一樣又唔停得),暑假學游水(學了兩個月終於識浮,但忍痛要停),校長開學時話不要學這麼多…..

原帖由 晴晴_媽媽 於 09-9-21 13:08 發表

打功夫都幾好玩, 我女nursery時都係學校學過, 見佢返黎打好好笑. 咁你囡囡仲學緊咩野?

我中學都有跳,不過骨頭硬唒,好辛苦
but Chinese dance 要抽籤喎….

原帖由 rabbit 於 09-9-21 13:03 發表
marcus...

I applied chinese dance for my daughter..... cos I learned it when I was in primary   

marcus....
my daughter said she wants to learn drawings...cos she said she has no talent on it....so wants to learn how to draw a beautiful picture...

I let her to keep piano, gymnastics, phonics only.... but applied chinese dance and cello in the school for her....if she can get a seat then let her to learn in the school...

cos she is very flexible, so i let her to try chinese dance...its good for her rhythm gymnastics...
原帖由 Marcus06419 於 09-9-21 14:02 發表
畫畫(最有天份, 唔停得)、Ballet and piano (一級級上,一樣又唔停得),暑假學游水(學了兩個月終於識浮,但忍痛要停),校長開學時話不要學這麼多…..

知不知課外活動那天,如那天不需穿體育衫,可否要求穿體育衫?

及課室櫃桶能否放東西overnight, eg. tissue, 傘?

原帖由 rabbit 於 09-9-21 14:56 發表
marcus....
my daughter said she wants to learn drawings...cos she said she has no talent on it....so wants to learn how to draw a beautiful picture...

I let her to keep piano, gymnastics, phonics onl ...

醒目開學勳章

原帖由 Marcus06419 於 09-9-22 08:52 發表
知不知課外活動那天,如那天不需穿體育衫,可否要求穿體育衫?

及課室櫃桶能否放東西overnight, eg. tissue, 傘?

可以架,通告6(a)有講到
『課外活動和生活教育課於周五相間地進行,為方便進行有關活動,學生周五可穿著運動服回校.......參加制服團隊的學生,課外活動當天須穿著整齊的團隊制服回校。』

其實呢d用品,係咪可以放係書包櫃呢??

原帖由 Marcus06419 於 09-9-22 08:52 發表

今年話視藝用品可以放書包柜, 課室柜桶就唔放得野, 課室好像sun會有校外人用的.
晴晴媽媽

因為囡囡報了星期二的國術,但那天不需上體育,也不是周五的課外活動 生活教育課,那可否穿體育衫?

原帖由 haileymama 於 09-9-22 09:11 發表

可以架,通告6(a)有講到
『課外活動和生活教育課於周五相間地進行,為方便進行有關活動,學生周五可穿著運動服回校.......參加制服團隊的學生,課外活動當天須穿著整齊的團隊制服回校。』

其實呢d用品,係咪可以放係書包櫃呢 ...

原帖由 Marcus06419 於 09-9-22 10:07 發表
因為囡囡報了星期二的國術,但那天不需上體育,也不是周五的課外活動 和生活教育課,那可否穿體育衫?

可以的.
晴晴媽媽

需要寫番封信給老師嗎?

原帖由 晴晴_媽媽 於 09-9-22 10:14 發表

可以的.

原帖由 Marcus06419 於 09-9-22 10:40 發表
需要寫番封信給老師嗎?

no need, 如抽中有得參加就會有通告, 上面會寫埋叫學生當天穿運動服回校的.
晴晴媽媽

我今次就係報左小號俾仔仔, 佢話佢鐘意, 希望唔會3分鐘熱度吧!
‹ 上一主題|下一主題