用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟英文小學 聖若瑟英文小學(彩石里)-P.3(2009/2010)加油站 ...
樓主: 矇仔媽媽
go

聖若瑟英文小學(彩石里)-P.3(2009/2010)加油站 [複製鏈接]

東東媽咪&進進媽:
相信比起你們兩個, 我肯定是EQ最差的一個!
每天放工回家, 拖着疲倦的身軀, 仲要睇個仔D功課, 放假又要陪佢溫習,無晒自己的時間, 有時真係好唔開心!
最重要是我緊亞少爺唔緊,甘先激氣!
仲有唔夠一個月就考試喇, 我已開始prepare D notes比佢溫, 比朦仔睇佢連望到唔望, 我睇下自己可以忍得幾耐!!!!!!
Sport Day, 未決定去唔去, 睇下朦仔洗唔洗比賽先決定!

原帖由 進進媽 於 09-10-30 22:55 發表
東東媽咪,矇仔媽咪:
如不是在BK交流,我還以為自已才有這情況,原來其他媽咪也在挑戰中,真是要加緊努力了!
你們運動會會出席嗎?

sport day 乜唔係一定要去架咩??張通告只得去,冇得簡唔去架噃?

矇仔媽媽你好細心,連考試範圍都未有,已經整好筆記,我乜都未開始,到時先算了.而且今晚仲要溫中默.攪掂先講了!

東東媽咪:
sport day 唔一定要去, 上年也不是太多家長去.
請問你們的公子有份比賽嗎?
我的公子跑60米比賽.
另外,考試我也未有預備,一來很忙,二來亦未出範圍,
到時有排溫

吓!? 點解張通告無得剔唔去架? 東東話佢想去做啦啦隊.咁係咪可以唔駛出席呢??知唔知仲有冇校車接送?如果有校車都OK!

東東媽:
  Sport Day 家長可以自由選擇出席與否 (回條只是給家長選擇會否參加親子比賽,參加的才剔並交回) 但學生就算沒有參賽項目也要出席,否則當曠課論。而校車服務亦是照常的。

原帖由 東東媽咪 於 09-11-4 07:55 發表
吓!? 點解張通告無得剔唔去架? 東東話佢想去做啦啦隊.咁係咪可以唔駛出席呢??知唔知仲有冇校車接送?如果有校車都OK!

死啦! 我朦查查剔咗張通告,唔記得係出席運動會定係參加埋親子比賽??  

Anyway, Pomama 唔該晒!

各位P3媽咪,

今天早上, 同中屋苑的中一媽咪走過來和我打招乎, 可能日日都搭同一部車啦!  佢問我囝囝係咪讀小一, 我就隨口問佢呢間學校好不好, 佢就好似好難答咁, 話叫我自己睇.   佢個答案的確令我好忐忑不安.  你們的小朋友已讀了兩年多, 請問你哋對呢間學校的學生成績, 品行, 老師的態度有何評價呢?
Trevor Mama

個人覺得: 這間學校對於守規舉的小朋友來說是絕對適合的. 但對頑皮的小朋友來說,對住咁多校規,咁多限制會好唔高興.  毎間學校總有出色的學生,亦有不守規則的. 總不能因為個別學生的表現來評價學校的好壞.

課程是深的.要教的量多,但上堂的時間少. 好多時家長要自己教∕幫小朋友溫習.(我就未做到這點)

我喜歡這間學校,人少少,東東三年級已差不多認識晒所有同級的同學.老師很有愛心.所有老師都認識東東,感覺好親切.像一家人. 老師肯和家長溝通,亦肯接受意見. 副校長亦盡心盡力. 好多活動都見倒佢出現.

總括來講我唔覺有問題.

你鄰居到底那方面覺得學校唔好呢??

各位高年級媽咪,

囝囝第一次正式考試, 我的心情好緊張.

唔知點幫囝囝溫書好,想請問一下過去p1考試的形式及有甚麼要注意:

E. Comp and C. Comp 是否只有作句? 如要作成篇文,真係唔敢想像囝囝的成績.

中,英及GS是否有生字提供?或需要背定d生字? 如要背生字,是否只需背GS and Eng vocab list和以前寫過的中文生字已足夠.

另外,我覺得好難掌握gs的溫習重點,因為gs內容全都是有關common sense.

可否大概講下各科大概有什麼考試形式.

請指教.

原帖由 東東媽咪 於 09-11-10 13:36 發表
個人覺得: 這間學校對於守規舉的小朋友來說是絕對適合的. 但對頑皮的小朋友來說,對住咁多校規,咁多限制會好唔高興.  毎間學校總有出色的學生,亦有不守規則的. 總不能因為個別學生的表現來評價學校的好壞.

課程是深 ...

我昨晚訪問過佢, 佢話小五, 小六呈分試好深, 拉低曬d分,好難取得好成績, 會影響到升中, 除非在班內5名之內, 否則都冇得揀, 要入回St. Jo中學, 而中學的程度不夠, 又分中英文班, 分班要靠呈分試的分來分派(中英數一齊睇),St. Jo仔英文好, 不過中文和數學不算出色, 若總分不比其他學校的學生分數高, 便被分入中文班, 咁對St. Jo仔不公平, 佢個囝入咗英文班, 佢請緊碩士來幫囝囝補習架, 佢好注重囝囝的成績, 佢有咁嘅意見, 我都好鬼驚!
Trevor Mama

alisoncheung

咁佢囝囝全級名次大概係幾多呀?2x? 3x?可否俾多啲資料?因一啲非熱門小學,band 1生也不只這個比例喎!
讀左幾個月也覺得學校幾對辦喎!

你開始考試温習大計未?我相信同個仔又會有連場激辯和EQ大比併了!真希望快啲搞掂這個第一次!

原帖由 alisoncheung 於 09-11-11 14:33 發表

我昨晚訪問過佢, 佢話小五, 小六呈分試好深, 拉低曬d分,好難取得好成績, 會影響到升中, 除非在班內5名之內, 否則都冇得揀, 要入回St. Jo中學, 而中學的程度不夠, 又分中英文班, 分班要靠呈分試的分來分派(中英數一 ...

原帖由 Heiyingleefamil 於 09-11-13 01:37 發表
alisoncheung

咁佢囝囝全級名次大概係幾多呀?2x? 3x?可否俾多啲資料?因一啲非熱門小學,band 1生也不只這個比例喎!
讀左幾個月也覺得學校幾對辦喎!

你開始考試温習大計未?我相信同個仔又會有連場激辯和EQ大比併 ...

Hi Heiyingleefamil,

我唔好意思問人哋考第幾, 不過佢話囝囝係Band 1尾, Band 2頭啦.  我係擔心自己嗰個唔掂, 如果偶一失手, 就冇眼睇, 今次中英默書average都有9字頭.  不過佢d大意真係冇曬符, 明明在家默到好熟, 佢在學校默書都可以寫"吃吃月亮, 月餅甜甜", 笑死婆婆, 乜月亮都食得咩, 真係嬲死我囉!

我開始温作業, 不過第一次考試, 真係有d不知如何去温, 因為見到張範圍好多嘢, 有d老鼠拉龜的感覺。
Trevor Mama

問功課:

東東冇去音樂會,唔識做‘管樂音樂會’的功課:

第16頁:第16題是否『單簧管』?
            第17題是「長號」嗎?

第18至21題答案是什麼呢?

各位媽咪,

有事想請教,  明天可否著冬季校服 ?
因通吿寫 23/11先至開始換季

唔該哂

芝麻街

Yes!
矇仔家課冊度寫可以自由換季節!

原帖由 芝麻街 於 09-11-15 16:39 發表
各位媽咪,

有事想請教,  明天可否著冬季校服 ?
因通吿寫 23/11先至開始換季

唔該哂

芝麻街

原帖由 矇仔媽媽 於 09-11-15 16:53 發表
Yes!
矇仔家課冊度寫可以自由換季節!

矇仔媽媽,

唔該哂你呀

芝麻街:loveliness:

各位:

考試溫成點?進展如何?東東日日都話冇乜野好溫,比佢激死! 時間緊迫,我只將 D worksheets scan 咗比佢再做,都唔知夠唔夠!

東東媽咪:
我和你一樣也是把worksheet scan給他再做,
但仍是錯一些很大意的東西,
中默景然把"春"字也寫多一劃變成錯了,
他自已也覺得自已很大意
有否覺得maths 的 cm mm km 那些混算仍不太攪清楚,
唯有盡力啦!!!
矇仔媽咪:
進進facebook add了矇仔,還見他們在facebook有交流呢!

數學我只給他再做Test1 一次, 沒有特別幫佢溫.不過我知佢文字題比較弱, 不時解錯題, 見數字就斷估做加減.

我自已有facebook account 但好少開. 等我得閒都玩吓先!

東東媽咪:
我同矇仔溫書嘅方法都同你們差不多! 不外如重做worksheet & 作業, maths d km m cm mm 矇仔都好亂, 但我教佢時, 佢又話識, 仲教番我轉頭,話畫七個格就可以由km to mm了,
進進媽:
我在矇仔facebook 見佢add咗進進同其他同學, 這兩三個禮拜我無比佢開facebook, 考完試先再比佢玩啦!
All Mum:
倒數"2"天.........

原帖由 進進媽 於 09-12-1 13:18 發表
東東媽咪:
我和你一樣也是把worksheet scan給他再做,
但仍是錯一些很大意的東西,
中默景然把"春"字也寫多一劃變成錯了,
他自已也覺得自已很大意
有否覺得maths 的 cm mm km 那些混算仍不太 ...
‹ 上一主題|下一主題