用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟英文小學 聖若瑟英文小學(彩石里)-P.3(2009/2010)加油站 ...
樓主: 矇仔媽媽
go

聖若瑟英文小學(彩石里)-P.3(2009/2010)加油站 [複製鏈接]

進進媽:
可否告我22/10/2009 Chi Dict 範圍?
Thanks!

原帖由 進進媽 於 09-10-1 15:23 發表
ianmami:
我今年P.3也很多啊!!
功課每天差不多8樣,而且很花時間做,
課程亦教得很急,可能要應該TSA關系,忙過上年很多啊!

矇仔媽咪:
22/10中默
中默詞(7)課
課文(8)課,讀全課再抽來默
成語P.12-P.16
普通話 P.13
另外,有否覺得今年忙了很多呢?
比二年班忙了很多.

進進媽:
Thanks! 不過我知道的範圍同你有點不同,
課文(8)課,
矇仔話係背默第二段,
由"安徒生從小就喜歡幻想...........原來打種的一盆花凋謝了"
其他P3 mum 可以 confirm 嗎?????
今年真係忙過舊年好多,好多,........
功課又多又深, 我晚晚食完飯再檢查矇仔d功課, 已經九點多, 根本就無時間溫書,
另外老師教書又教得好快!真係要努力D先得了!

原帖由 進進媽 於 09-10-15 21:48 發表
矇仔媽咪:
22/10中默
中默詞(7)課
課文(8)課,讀全課再抽來默
成語P.12-P.16
普通話 P.13
另外,有否覺得今年忙了很多呢?
比二年班忙了很多.

矇仔媽咪:
巳confime另外一些媽咪,
中默範圍你是正確的,只是進進大意抄漏了
和說錯給我,唉!!個仔都係矇矇地
好在今次你post這個topic,唔係便溫錯了
另外!我和你一樣,對完功課巳沒時間溫習,
課程教得很急

各位, 我返來了!  請問有冇人同東東一樣讀緊3B??  

你地講得好啱,D仔升咗三年級後,有好多默書範圍,老師教得又快,追都追唔切!!GS又好深!中文評估無可能佢可以自已做,又好多功課!! 而且就快又考試了!

呀! 呢個星期五電腦科有評估, 請問是否考輸入法??  3A做咗評估未??

東東媽:
  3A 班已做了C/L 評估,是評估倉頡輸入法。亞仔話唔係好識。

原帖由 東東媽咪 於 09-10-28 08:16 發表
各位, 我返來了!  請問有冇人同東東一樣讀緊3B??  

你地講得好啱,D仔升咗三年級後,有好多默書範圍,老師教得又快,追都追唔切!!GS又好深!中文評估無可能佢可以自已做,又好多功課!! 而且就快又考試了!

呀! 呢個星期 ...

咁死得,我都唔識!點教佢好??

網上有D網站有得講解, 你可以試下!

原帖由 東東媽咪 於 09-10-28 20:34 發表
咁死得,我都唔識!點教佢好??

矇仔媽咪,東東媽咪:
十分認同你們說法,上了三年班後真的忙了很多很多,
連上BK的時間也沒有,中默不只範圍多,就算溫習全部
也不能拿到高分,也不知何解
其他科目也很急,G.S深, READER很多不明白的生字要查字典,中文很多作文,可能要應付TSA所以要操練吧!!
電腦明天評估,應該會幾難啊!!

進進媽:
如你所說,今年咁煩忙,故此C/L 評估我只有隻眼開隻眼閉,皆因實在冇時間可以温啦!

原帖由 進進媽 於 09-10-28 23:16 發表
矇仔媽咪,東東媽咪:
十分認同你們說法,上了三年班後真的忙了很多很多,
連上BK的時間也沒有,中默不只範圍多,就算溫習全部
也不能拿到高分,也不知何解
其他科目也很急,G.S深, READER很多不明白的生字要查字典, ...

你地用幾多時間睇功課?溫黙書又是否只會星期六、日做呢?

東東食完飯後做功課次次都做到八點幾. 你地係咪咁? 老豆又睇電視嘈住,溫唔倒書!

有時同佢一齊入房温習,我就好大脾氣發晒火鬧佢.(其實可能係我太累,都想睇吓電視鬆鬆,但東東又未溫好D默書,所以一時情急,就發火)

你地係咪咁??我最近癲到響公司開玩OT返屋企見佢兩仔爺攤響梳化睇電視,問東東做晒功課未?佢竟然答我一樣都未做!!!我即時火滾連老豆都鬧埋!!!谷鬼氣走咗落街行咗兩個鐘,最後半夜十二點返屋企佢地訓晒,功課做晒.我再睇吓本手冊:原來果日係星期五....星期一仲要係學校假期.....我晃然大悟!!!

我估我都係要睇醫生.

我個大囡都係讀三年級, 今年真係忙都飛起  功課多又深,
放學返嚟做好功課練埋琴, 古爭, 食飯, 洗白白, 9點又話瞓, 都無時間睇/温書,
哩兩個星期評估叫好啲, 唔使係學校練水, 功課少啲啲, 可以有啲時間温習吓   
仲要睇埋細佬, 真係想 c , 好彩佢地係12月頭先考試咋, 如果唔係 c  硬 ~~

另外,  有啲野請想問各位媽咪, 陸運會小一可以參加幾多項架 ?  除左參加 小型馬拉松嘅家長可以入去睇,  唔參加嘅係咪無得睇架 ?

麻煩哂各位

東東媽:
  我亞仔如冇課外活動的話,通常做功課要2小時左右,即晚上6-7點完成。加上佢手腳慢,每日執完書包,練小提琴,有時做吓網上練習,加吃飯洗澡後實際也所餘冇幾多時間可用。至於温習只可以看情況而定,皆因亞仔温中文默書已佔去了大部份時間了。

芝麻街:
  嘩! 你都好强勁喎!我而家攪一件都半死(我個細女尚未上學)。你大女要彈琴、古爭、練水、温習和做功課...加細仔...勁呀

原帖由 芝麻街 於 09-10-29 12:00 發表
我個大囡都係讀三年級, 今年真係忙都飛起  功課多又深,
放學返嚟做好功課練埋琴, 古爭, 食飯, 洗白白, 9點又話瞓, 都無時間睇/温書,
哩兩個星期評估叫好啲, 唔使係學校練水, 功課少啲啲, 可以 ...

原帖由 pomama 於 09-10-29 16:58 發表
芝麻街:
  嘩! 你都好强勁喎!我而家攪一件都半死(我個細女尚未上學)。你大女要彈琴、古爭、練水、温習和做功課...加細仔...勁呀

pomama,

多謝你個
見到佢地一日一日長大同進步, 辛苦都係值得
學校個網頁有佢地秋季旅行啲相, 你地都睇吓

芝麻街

東東媽咪,pomama:
我情況同你地差不多,每天做完功課練完琴,更本無時間再溫習,星期六,日才溫默書,今年的功課很花時間做,而且課程深了,小朋友不易理解,要再花時間解釋.
今天電腦科也不太樂觀,因為沒有時間溫.

芝麻街:
  忘了回覆你 ,就算無參加親子項目,sport day 當日也可進場參觀打氣的。
  致於小朋友的參賽項目,往年係由老師挑選出來的。

原帖由 pomama 於 09-10-29 22:21 發表
芝麻街:
  忘了回覆你 ,就算無參加親子項目,sport day 當日也可進場參觀打氣的。
  致於小朋友的參賽項目,往年係由老師挑選出來的。 ...

pomama,

唔該哂你

芝麻街

多謝你地回覆!  原來大家都一樣面對住咁大挑戰!! 大家都好勁, EQ又高, 要好好向大家學習!

東東媽咪,矇仔媽咪:
如不是在BK交流,我還以為自已才有這情況,
原來其他媽咪也在挑戰中,真是要加緊努力了!
你們運動會會出席嗎?
‹ 上一主題|下一主題