用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟英文小學 聖若瑟英文小學(彩石里)-P.3(2009/2010)加油站 ...
樓主: 矇仔媽媽
go

聖若瑟英文小學(彩石里)-P.3(2009/2010)加油站 [複製鏈接]

進進媽:
原本矇仔每星期日都係跟"泳會"學游水,但佢話操水好辛苦,唔想學了,我都費事唔迫佢!而家改為打網球, 佢打得好開心!
所以我就再比佢係學校學游水,等佢做多樣運動!fit d!!!!!!

原帖由 進進媽 於 09-9-3 14:59 發表
cheukcheng:
我見解和你一樣,也覺得游完水再參加下一輪活動,
沖身又可能不夠乾淨,好像不太好,最重要是阿仔也不反對
留在學校剪紙,你是選了剪紙還是選了閱讀呢??
矇仔媽咪:
你不是在外面參加了泳班嗎?
也參加學校的?? ...

矇仔媽:
  我亞仔今年ECA都會參加swimming,皆因佢星期五並沒有其他課外活動,時間充裕。

原帖由 矇仔媽媽 於 09-9-3 17:11 發表
進進媽:
原本矇仔每星期日都係跟"泳會"學游水,但佢話操水好辛苦,唔想學了,我都費事唔迫佢!而家改為打網球, 佢打得好開心!
所以我就再比佢係學校學游水,等佢做多樣運動!fit d!!!!!!

...

pomama:
哈哈!真係好啦!矇仔多個伴!不過我又開始擔心到時學游水佢會張d野漏低晒!  
To: P3 Mum
有關V.A.我都有一個問題,以前P.1&.2,學校會有一盒粉彩派的, 今年是否要我們家長自己買? 我見張小memo寫粉彩&廣告彩?你們有買嗎?買哪種好?

原帖由 pomama 於 09-9-7 22:53 發表
矇仔媽:
  我亞仔今年ECA都會參加swimming,皆因佢星期五並沒有其他課外活動,時間充裕。

矇仔媽咪:
我未買粉彩,一來未知學校會否派,
二來發現屋企還有二盒,記不起是否學校派回來的,
雖然是舊的,但環保關系不買新的.

矇仔媽:
  驚佢哋漏低嘢? 都唔驚得咁多囉! 就藉此機會train train 佢哋啦!不過我聽亞仔嘅班主任話,曾經在更衣室發現內褲一條,但結果冇人敢上前認領。 希望這故事唔會發生在亞仔身上啦!
原帖由 矇仔媽媽 於 09-9-8 09:53 發表
pomama:
哈哈!真係好啦!矇仔多個伴!不過我又開始擔心到時學游水佢會張d野漏低晒!  
To: P3 Mum
有關V.A.我都有一個問題,以前P.1&.2,學校會有一盒粉彩派的, 今年是否要我們家長自己買? 我見張小memo寫粉彩 ...

進進媽:
  我都係有兩盒粉彩,所以冇買。我連V.A.袋加剪刀都係用上年的。可省則省也!

原帖由 進進媽 於 09-9-8 12:15 發表
矇仔媽咪:
我未買粉彩,一來未知學校會否派,
二來發現屋企還有二盒,記不起是否學校派回來的,
雖然是舊的,但環保關系不買新的.

P.3 mum:
今年多了功課堂效果如何呀??
呢二日進進回家巳把功課做得八八九九,
可能功課還是少的關系,不過他今天功課有
不明白也有問老師,不用等我放工回來教,
排實在太好了!!!
相信媽媽們會無甘吃力.

pomama:
我很多用品也是用回上年的,V.A用品,書套,筆盒.......
沒有當年一年班那麼繄張,樣樣也要新的,
不過校服今年還可,明年就應該要買過了.

原帖由 進進媽 於 09-9-9 20:04 發表
P.3 mum:
今年多了功課堂效果如何呀??
呢二日進進回家巳把功課做得八八九九,
可能功課還是少的關系,不過他今天功課有
不明白也有問老師,不用等我放工回來教,
排實在太好了!!!
相信媽媽們會無甘吃力. ...

進進媽, 我都好欣賞學校今年有30 MINS 做功課咁樣可以比小朋友放學後上學校的課外活動同練下樂器. 不過佢地d 字我唔夠睇……. 因好似好hurry up 咁.. 返黎我要佢寫過...不過針無2頭利. 我都要多謝學校今年的按排. 我會比ian 去學野. hehehe

P.3 MUM:
我想問你們的課本"長河小學生趣味學成語"
是粉紅色還是籃色的?
因我那本是四年班學生給我的(籃色),
但阿仔話今天見同學仔的是粉紅色,對嗎?

進進媽:
是粉紅色的!右上角寫"增訂版",右下角寫"3",
第1頁左下角寫"2008年最新修訂版"!

原帖由 進進媽 於 09-9-10 20:20 發表
P.3 MUM:
我想問你們的課本"長河小學生趣味學成語"
是粉紅色還是籃色的?
因我那本是四年班學生給我的(籃色),
但阿仔話今天見同學仔的是粉紅色,對嗎? ...

急求9/9家課內容

請問各位媽媽有否3B的9/9功課清單,阿仔不適無返學,依家都不知補做那些功課好!
還有 17/9 的GS Dictation 出了範圍沒有?唉!一天沒上課,所有的功課都亂了!

Joyce 101
  我亞仔不是3B班, 是3A班。我囝囝今天只有G.S. workbook & 國生only。其實你亦無須太緊張,這幾天功課無幾,再加上明天只是半日課,相信你囝囝明天很快便會完成家課。
  至於G.S. Dict,我班也未到通知。

原帖由 Joyce101 於 09-9-10 22:41 發表
請問各位媽媽有否3B的9/9功課清單,阿仔不適無返學,依家都不知補做那些功課好!
還有 17/9 的GS Dictation 出了範圍沒有?唉!一天沒上課,所有的功課都亂了! ...

P.3 All Mum:

Please confirm the scope of 1st English Dictation
on 29-9-2009
English Reader PP27-PP28?

原帖由 pomama 於 09-9-10 23:04 發表
Joyce 101
  我亞仔不是3B班, 是3A班。我囝囝今天只有G.S. workbook & 國生only。其實你亦無須太緊張,這幾天功課無幾,再加上明天只是半日課,相信你囝囝明天很快便會完成家課。
  至於G.S. Dict,我班也未到通知。

...

ALL P.3 MUM:
你地會怎樣安排仔仔今年課外活動呢?
原本想他玩多一二樣,但又聽聞上年三年班媽咪
資料話仔仔P.3應付TSA會較忙.
原本建議仔仔參加武術和游泳,但他又選擇足球和畫班,意見有分析
P.4 MUM:
請報料!! P.3是否真的會忙呢??
平日JOIN課外活動應付到嗎?

原帖由 進進媽 於 09-9-18 21:35 發表
ALL P.3 MUM:
你地會怎樣安排仔仔今年課外活動呢?
原本想他玩多一二樣,但又聽聞上年三年班媽咪
資料話仔仔P.3應付TSA會較忙.
原本建議仔仔參加武術和游泳,但他又選擇足球和畫班,意見有分析
P.4 MU ...

好想講依家我感覺P2 多左功課, 可能我忙左無時間跟個仔D 野....

ianmami:
我今年P.3也很多啊!!
功課每天差不多8樣,而且很花時間做,
課程亦教得很急,可能要應該TSA關系,忙過上年很多啊!

原帖由 進進媽 於 09-10-1 15:23 發表
ianmami:
我今年P.3也很多啊!!
功課每天差不多8樣,而且很花時間做,
課程亦教得很急,可能要應該TSA關系,忙過上年很多啊!

進進媽, 有朋友仔仔在其他學校感到P3深左及難左.

係呀!我都覺得太多功課了,有時做錯又要佢改下,跟本連默書都溫唔到。又唔可以叫佢唔好做!唉....
好頭痛!

努力, 加油!!

原帖由 Joyce101 於 09-10-5 04:21 PM 發表
係呀!我都覺得太多功課了,有時做錯又要佢改下,跟本連默書都溫唔到。又唔可以叫佢唔好做!唉....
好頭痛!
‹ 上一主題|下一主題