用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍禮賢學校 09/10 K1 幼愛班 大招集!
樓主: yeungyeungma
go

09/10 K1 幼愛班 大招集! [複製鏈接]

我諗住自己生, 上一胎都係自己生, 所以都會選擇返自然分娩, 準備好未? ok la, 但張bb床仲未送到來...希望過埋下星期正式放產假先好出世啦.

原帖由 yeungyeungma 於 09-9-11 10:43 發表

都好快喎 ! 自己生還是開刀 ? 如果自己生, 隨時早1-2 星期. 準備好未呀 ?

forrest 好叻仔, 講咁野比你聽, 我個仔好少講, 只係講過有條繩拉個screen落黎睇電視 (mickey mouse) 同玩捐山洞.  可能佢認為得意有趣才願意講出來吧.

原帖由 kcjl 於 09-9-11 10:03 發表
昨日去學校接仔, 原來唔可以入學校內睇佢.  只可於前門登記, 然後於後門排隊等放學.

放學時, 阿仔見到我, 開心地拖住我隻手, 話 "我好開心呀, 好多玩具玩呀!"

仲話孫老師同楊老師睇佢張家庭相, 應該係心形咭果張. ...

我阿仔而家放學番黎都好開心, 好好唱口, 仲話d 老師好好人添, 希望繼續係咁啦!! 新生會咪話一星期只有一次會派功課, 大家有冇聽到呀? 咁係全個學期都係咁丫, 定係初期係咁呀?

Hello 大家好, 我係謝曉輝媽咪, 都係蘋果組, 是另一位大肚媽咪。

原帖由 613 於 09-8-29 15:39 發表

Hello, 我係張可瑩(alice)媽咪, 都是蘋果組, 多多指教!!

見到堂課的啤梨先知道佢之前講"點點"的意思.  

我諗K1的功課唔會多, 一星期一次OK 呀.

第一次做功課, MAMI 點解釋要回家做功課,讓他容易明白?可以分享下嗎? 好的開始係好重要,唔使將來勞氣。

阿仔星期五無帶BOTTLE回來,星期一帶定返學校無壞。

原帖由 kcjl 於 09-9-13 18:03 發表
阿仔星期五無帶BOTTLE回來,星期一帶定返學校無壞。

正揚星期一病了, 沒返學. 星期二又打風. 琴日先放落書包. 放學又唔見咗.  問佢咩都唔知 ? 有冇mami 知究竟做咗手功味呀?

星期六有家長會,是嗎? 但冇通告? 有冇ma - mi 知道 exact 時間和地點 ?

原帖由 yeungyeungma 於 09-9-17 09:38 發表

正揚星期一病了, 沒返學. 星期二又打風. 琴日先放落書包. 放學又唔見咗.  問佢咩都唔知 ? 有冇mami 知究竟做咗手功味呀?

星期六有家長會,是嗎? 但冇通告? 有冇ma - mi 知道 exact 時間和地點 ? ...

手冊有通告呀!

大家係咪10:00am會番去school 開家長會呀? 我睇過晒d 通告, 冇講點分架!!

10:00 - 11:00

思捷星期一都病左, 我懷疑是上星期五坐校巴中招, 因同站有2個高班小朋友有病, 有個有帶mask, 另一個無, 當時都心大心細好唔好比亞仔帶mask坐車, 最終無, 回來便有nose水出了

好開心已從他口中認識第一個同學仔, 係謝曉暉呀, 佢話仲係坐同一架校巴tim.

上星期佢話學校有"朱朱飲", 我問他是否有朱古力奶飲, 跟住佢再話學校有"朱主任", 估唔到令他深刻的是朱主任, 而不是班中老師, 他成日話有"square老師", 都唔知佢講邊個.

Forrest都係星期一請病假, 朱主任有打電話黎問請假原因.  

阿仔都可以講出旨澄(隣座同學仔)茶點食提子干, 仲叫我去超市買.

回覆 2# miutang 的文章

hi 我係曉輝mummy,我個仔都有同我講佢個同學叫思捷,一樣係蘋果組. 不過冇話係同一架校車bor. 我好小上BK架. 遲D放產假可以同你地講多D lah

今天上bk才知道有其他小朋友病咗, 杰杰(西瓜組)星期一都病咗,發燒和有鼻水,請了一天假剛剛又打風所以可以休息多一天.昨日返學了.

唔知家長會有咩內容 ? 去唔去好 ? 冇咩嘢又唔係好想去 ? 但又想知小朋友學校啲嘢 ? !

妳哋去唔去 ?

各位媽咪, 請問知唔知道學校普通話怎樣教呢, 沒有課本,因為我想找D 課程配合學校.

New comer

Hi, I'm TszChing's ma.  The girl who sits beside Forrest.  Thanks the invitation of Forrest ma to join the group.  Actually I haven't touched on BK for a long time la.

Abigail gets use to school very soon.  We lives inShatin so school bus arrives extremely early... 7:55!! And there're only 4 kids for that route.  Ha Ha, very luxarious.

My daughter talks a lot.  Forrest is the best friend.  She tells me many things about him.

原帖由 Abigail_ma 於 09-9-21 22:35 發表
Hi, I'm TszChing's ma.  The girl who sits beside Forrest.  Thanks the invitation of Forrest ma to join the group.  Actually I haven't touched on BK for a long time la.

Abigail gets use to school very ...

Hello ! 多啲來 share !

我個仔好少講學校嘢,所以要在這裡收吓料 !

今日,我們交了花燈啦, 其實要baba做 !

原帖由 laladorothy 於 09-9-21 13:26 發表
各位媽咪, 請問知唔知道學校普通話怎樣教呢, 沒有課本,因為我想找D 課程配合學校.

我都唔知 ?!
我諗住找d英語class 先, 遲d 先找普通話,諗住半年or一年後先. 雖然話小朋友6歲學語言會好啲,但都係想他愉快學習!

原帖由 oliveso 於 09-9-18 11:33 發表
hi 我係曉輝mummy,我個仔都有同我講佢個同學叫思捷,一樣係蘋果組. 不過冇話係同一架校車bor. 我好小上BK架. 遲D放產假可以同你地講多D lah

hi,我個仔 (正揚,都係蘋果組) 在提過曉輝的名. 我個仔又話同曉輝一同搭校車 ? 真的嗎 ? 正揚搭 9A, 青衣線 !
‹ 上一主題|下一主題