用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍禮賢學校 09/10 K1 幼愛班 大招集!
樓主: yeungyeungma
go

09/10 K1 幼愛班 大招集! [複製鏈接]

原來學校都有少許紫菜餅比小朋友做茶點.

原帖由 kcjl 於 09-9-6 18:25 發表
1號車, 8:30分長沙灣上車, 8:50分到學校.  兩天回家都有糖果做獎品, 佢話係校車EE送.

830 上車, 好羡慕呀 !!

我哋要810,然後1245下車 !

今日,我個仔有個熊仔 "come""章",話係"紅"組,佢好似好開心. 佢下午打比我時,第一樣就係話有熊仔,叫我晚上回家看看.  你吔有冇 d 咁嘢 ?

今日,差d唔記得著運動衫,好彩突然記得.

我回家都發覺有個熊仔badge, 仲以為係爺爺買給他tim.  昨天他突然說學校有西瓜組, 仲問戴眼鏡的小朋友叫咩名, 我叫他第日返學問人地叫咩名lor, 我相信他指的杰杰.

係呀, 梓楹都有, 她話孫老師比, 而開學都有3,4 日, 聽她講學校都玩得好開心, 主要返到學校時, 老師開d 音樂聽下, 跟住就同天父傾計, 之後睇下大電視(投影器), 老師講下古仔, 及係課室玩下玩具, 吃下茶點, 呀囡話最開心就係星期一, 因為有得去禮堂傍邊操場玩,
不過, 聽呀囡講今日係課室有人打交, 有個男仔同女仔打交, 令到她好唔開心

新學校的生活佢都適應得好好, 仲好開心.  每日返黎都有小獎品, 如badge & candy.

有日, 佢於書包內取出一片玩具菜業話比嫲嫲煮餸. 之後我為有叫他放回書包帶返學校比老師煮.

昨天學校有看電視.

我個仔冇講話有電視看,我要成日問他學校有冇咩事發生,他先答我有 or 冇.   請妳哋多啲話比我聽學校發生咩事,等我可以又問吓我個仔.

仲有人打交 ? 希望只係小事 !

話就話0810 上車, 又要早5分鐘到, 又要早小小等lift. 其實, 0800 就要出門口 !!

今日9號車足足遲了25分鐘, 我們三母子 (有個向肚度) 足足呆等了近半小時, 話係塞車, 希望唔好再有下次, 實在累透了.

原帖由 kcjl 於 09-9-9 09:30 發表
有日, 佢於書包內取出一片玩具菜業話比嫲嫲煮餸. 之後我為有叫他放回書包帶返學校比老師煮.

唔通係學校玩具 ?  Forrest 都好攪笑喎 !妳都答得好呀 !

原帖由 miutang 於 09-9-9 10:12 發表
今日9號車足足遲了25分鐘, 我們三母子 (有個向肚度) 足足呆等了近半小時, 話係塞車, 希望唔好再有下次, 實在累透了.

真係好慘 ! 會唔會因為落雨?

係呀,星期一回家有badge,星期二有label,杰杰很開心.這兩天茶點吃提子飽,朱古力飽,飲清水.

原帖由 miutang 於 09-9-8 09:32 發表
我回家都發覺有個熊仔badge, 仲以為係爺爺買給他tim.  昨天他突然說學校有西瓜組, 仲問戴眼鏡的小朋友叫咩名, 我叫他第日返學問人地叫咩名lor, 我相信他指的杰杰. ...

Hello , miutang , 杰杰是西瓜組,戴眼鏡好易記得, 妳小朋友叫咩名.坐那張枱呀. 杰杰坐近放書包的位置.:)

原帖由 miutang 於 09-9-9 10:12 發表

話時話,妳幾時生呀?第二個都係仔 ?

今日返學校接佢放學, 比個 surprise佢先.

請問你地有無參加家長班? 我想參加但老公話要考慮下.  主要擔心出席率的問題, 是關我地都唔係基督徒.

嘩! 等禁耐, 好慘喎.

我個仔叫思捷,係蘋果組, 坐入門口第一張枱,面對住放書包的櫃,可能唔多小朋友戴眼鏡,所以特別留意他吧.

原帖由 laladorothy 於 09-9-9 13:53 發表

Hello , miutang , 杰杰是西瓜組,戴眼鏡好易記得, 妳小朋友叫咩名.坐那張枱呀. 杰杰坐近放書包的位置.:)

due date 1/10,  one more week to start my maternity leave...yes, it's a boy again.

原帖由 yeungyeungma 於 09-9-9 14:13 發表

話時話,妳幾時生呀?第二個都係仔 ?

今早,出門口5分鐘前,suddenly記起要帶bottle.  其實琴晚都記起,但以為今日唔洗番學(tyhnoon). 今早,記得已經太l遲了.  屋企只有一公升 or益力多,樓下supermarket又未開門.最後關頭,係冇帶!

唔知係幾時要用呢 ? 星期一再帶番得唔得呢 ?

人愈老愈冇記性, 點算 ?

老師可能有後備喎. 等我睇下FORREST今日放學有無帶回來先.

昨日去學校接仔, 原來唔可以入學校內睇佢.  只可於前門登記, 然後於後門排隊等放學.

放學時, 阿仔見到我, 開心地拖住我隻手, 話 "我好開心呀, 好多玩具玩呀!"

仲話孫老師同楊老師睇佢張家庭相, 應該係心形咭果張.

原帖由 miutang 於 09-9-10 10:32 發表
due date 1/10,  one more week to start my maternity leave...yes, it's a boy again.

都好快喎 ! 自己生還是開刀 ? 如果自己生, 隨時早1-2 星期. 準備好未呀 ?
‹ 上一主題|下一主題