用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 保良局蔡繼有好,還是陳守仁好
go

保良局蔡繼有好,還是陳守仁好

請比意見

正所謂一分錢一分貨,學費都爭幾千,你自已話呢,陳守仁爭幾班,只是個人認為,不喜勿打頭

「一分錢一分貨」?!  ... 照咁推斷, CKY 比 DBS 更好? 不敢苟同。

原帖由 lauerica 於 09-8-29 10:28 發表
正所謂一分錢一分貨,學費都爭幾千,你自已話呢,陳守仁爭幾班,只是個人認為,不喜勿打頭

我相信只是據主題蔡繼有跟陳守仁比較才出現了"一分錢一分貨"的比喻.

原帖由 DaddyShum 於 09-8-29 16:39 發表
「一分錢一分貨」?!  ... 照咁推斷, CKY 比 DBS 更好? 不敢苟同。

蔡繼有跟陳守仁學費相差也很遠. 若學費不是問題. 蔡繼有有中學.

原帖由 Man04 於 09-8-29 08:06 發表
請比意見

都可以咁講既。
原帖由 DaddyShum 於 09-8-29 16:39 發表

陳守仁好。
可以和中學接龍,上三三四,考中學文憑試,上大學。

課程OK.

If i remember correctly, 蔡繼有 is private, 陳守仁 is DSS. It may not be fair to compare the school fee.
原帖由 lauerica 於 09-8-29 10:28 發表

請問陳守仁同邊間接龍呀?
thx!!!
原帖由 chanpa 於 09-8-30 00:05 發表
陳守仁好。
可以和中學接龍,上三三四,考中學文憑試,上大學。

課程OK.

顏寶鈴

原帖由 wongpsv 於 09-8-30 09:02 發表
請問陳守仁同邊間接龍呀?
thx!!!

醒目開學勳章

其實蔡繼有同陳守仁係兩間完全唔同o既學校o黎o個喎~~

陳守仁係直資, 行番本地教學模式, 只不過佢o既特色係有幾十個percent o既學生唔係本地人, 有法文日文學咁解, 其他就同一般學校冇乜分別, 因為佢地o既學生最終都係會升番上本地o既中學.

而蔡繼有係私校, 行IB或tents to 行IB, 有自己中學, 所以課程一開始已經有別於一般本地學校, 而且行IB o既成本比本地模式高好多, 學費貴係無可口非o既 (dbs中學都打算分本地課程同IB課程兩個stream, 學費都會唔同). 同埋入得去你就預o左要一路讀落去, 因為佢o既課程同出面d學校唔同, 走o左出去要再適應過.

agree 真係冇得compare wor
原帖由 Geni 於 09-8-30 13:25 發表
其實蔡繼有同陳守仁係兩間完全唔同o既學校o黎o個喎~~

陳守仁係直資, 行番本地教學模式, 只不過佢o既特色係有幾十個percent o既學生唔係本地人, 有法文日文學咁解, 其他就同一般學校冇乜分別, 因為佢地o既學生最終 ...

如果喜歡CKY的, 根本不會放DBS在心上, 因為CKY行的課程模式跟DBS等傳統名校是完全不同, CKY沒有默書, 評估多採用Project或Presentation等方法. 而DBS是沿用測考來排名次的.

而蔡繼有係私校, 行IB或tents to 行IB, 有自己中學, 所以課程一開始已經有別於一般本地學校, 而且行IB o既成本比本地模式高好多, 學費貴係無可口非o既 (dbs中學都打算分本地課程同IB課程兩個stream, 學費都會唔同). 同埋入得去你就預o左要一路讀落去, 因為佢o既課程同出面d學校唔同, 走o左出去要再適應過.

我見過好幾個如蔡繼有、啟思之類学校的学生,轉到所謂很深的傳统学校,都唔知讀得幾好。又見到在所謂傳统学校的學生,轉到另類学校,又讀得幾好。

好學生,到邊都得,差嘅,一條龍都升唔上。小學,讀好中英數而己。有咩課唔課程之分呀!

judy:
你既觀點都幾有道理,小學都是主要學中英數,唔會相差太遠.

[quote]原帖由 judy 於 09-8-31 11:44 發表

我見過好幾個如蔡繼有、啟思之類学校的学生,轉到所謂很深的傳统学校,都唔知讀得幾好。又見到在所謂傳统学校的學生,轉到另類学校,又讀得幾好。

好學生,到邊都得,差嘅,一條龍都升唔上。小學,讀好中英數而己。有咩課唔課程之 ...

我可以話,課程是截然不同的。當你接觸過兩間學校的課程後,妳才會明白我的說話。

原帖由 ggoo 於 09-8-31 14:05 發表
judy:
你既觀點都幾有道理,小學都是主要學中英數,唔會相差太遠.

[quote]原帖由 judy 於 09-8-31 11:44 發表

我見過好幾個如蔡繼有、啟思之類学校的学生,轉 ...

Apart from 中英數, there should be other important skills a kid should learn in his/ her primary school such as - Learn how to learn, learn to be independent, learn how to solve a problem.  With these in mind, the school's curriculum should be looked into.

原帖由 judy 於 09-8-31 11:44 發表

好學生,到邊都得,差嘅,一條龍都升唔上。小學,讀好
中英數
而己。有咩課唔課程之 ...

咁我真是冇接觸過呢兩間學校.

原帖由 kyliema2006 於 09-8-31 14:58 發表
我可以話,課程是截然不同的。當你接觸過兩間學校的課程後,妳才會明白我的說話。

Agreed!  Even the syllabus are the same, the teaching approach can make a lot of difference!

我對陳守仁既認識唔深,所以比唔到意見. 但蔡繼有係我接觸過,而覺得學生真係可以學到野既新派學校(本人對活動教學之成效有所保留), 不過學費貴得過份!!!