用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 優才書院家長分享站 (2009-2010學年)
樓主: edea
go

優才書院家長分享站 (2009-2010學年) [複製鏈接]

王國長老

會唔會考慮便利雨衣? 超市或便利店有, 便宜又薄身.

王國長老

原帖由 beesbees 於 09-10-9 13:46 發表
記憶中,當年班主任用手指在每個小朋友的小掌心寫了一個‘勇’字壯膽子,讓他們 '掌握勇氣'。全班只有一個小朋友哭。

係喎, 小墨魚一年班時都係咁, 唔好睇小呢招, 對小朋友黎講好似magic word! 佢地心理上真係會舒服d架.

原帖由 meimeilam 於 09-10-12 09:39 發表
呢個節目叫做 "智激校園", 係 8月2日同8月9 日一連播左兩集, 亞仔都有份參加。因為"豬流感" 停課, 所以錄影左兩集就停左喇! 而家亞仔升左上 G7, 唔可以再錄影, 但聽亞仔講, 好似話新參加果一批同學都已經錄影左, 而 ...
片段中我見到你家公子。

原帖由 fumiko 於 09-10-12 15:49 發表
想問下有冇人知道邊到可以買到薄身的雨縷或風縷作視藝堂圍裙之用..

已找了數天, 雨縷都是膠的, 很谷身.. 風縷又較厚找不到單層的...

謝謝報料

十元店有種白色的,幾薄,一二年級可著幼兒7號。

原帖由 edea 於 09-10-12 20:10 發表

係喎, 小墨魚一年班時都係咁, 唔好睇小呢招, 對小朋友黎講好似magic word! 佢地心理上真係會舒服d架.

真係好work。

原帖由 中天英 於 09-10-12 01:23 發表
無意中發現TVB有呢個節目, 有D似{ 小學常識問答比賽 }, 優才仲蟬聯冠軍潻; 唔知有冇人睇過。

http://mytv.tvb.com/kids/mjichallenge/8439/542#page-1

最近無意中在遠年舊報見到中天兄一家的訪問。

王國長老

原帖由 beesbees 於 09-10-12 23:18 發表

wow, 我都想睇睇中s family

冇乜好睇, 同愛登仕家庭差唔多

原帖由 edea 於 09-10-12 23:20 發表

wow, 我都想睇睇中s family

呢度係另外一集http://mytv.tvb.com/kids/mjichallenge/8238#page-1

攞左里面一題考吓大家;-

以下幾個國家曾經係邊個國家既殖民地:
1) 墨西哥
2) 馬來西亞
3) 越南

原帖由 中天英 於 09-10-12 01:23 發表
無意中發現TVB有呢個節目, 有D似{ 小學常識問答比賽 }, 優才仲蟬聯冠軍潻; 唔知有冇人睇過。

http://mytv.tvb.com/kids/mjichallenge/8439/542#page-1

醒目開學勳章

犀利喎! 你睇果集應該係 8 9 日播嘅, 亞仔都冇份答問題, 咁都比你見到佢, 82 日果集佢就有份答問題喇!

尋日亞仔有 d 事要落去小學部搵負責智激校園果位老師, 佢話 d 參賽同學連埋先前停課果兩次, 連續 win 8, 所以冇得再玩, 要光榮引退, 最遺憾就係佢地冇得進入決賽, 因為分數要有 475分或以上先至有得再比賽, 而佢地最高都係攞到 445, 但係我已經覺得佢地好叻喇!   

原帖由 軍魁星 於 09-10-12 20:18 發表
片段中我見到你家公子。

原帖由 beesbees 於 09-10-12 23:18 發表

邊度有得睇?我又想睇?

beesbees / edea,

唔該晒, 我今日就去睇睇.

原帖由 beesbees 於 09-10-12 23:07 發表

十元店有種白色的,幾薄,一二年級可著幼兒7號。

王國長老

今日早會主題,口號很有意思:

做最好的自己
不恥下問
敏而好學
我做得到!

我妹妹(美國醫生)今早打電話來話我知,加州上星期一共有19個10歲以下小童死於H1N1, 話2-10歲的小童死亡率比其他年齡組別高,未有證據顯示病毒已變種,但美國衛生當局已經高度戒備,有限的H1N1役苗只提供給小童,連醫護人員都未輪到。

大家小心d喇。

醒目開學勳章

多謝軍朋友報料, 大家真係要小心身體呀!

原帖由 軍魁星 於 09-10-15 09:10 發表
我妹妹(美國醫生)今早打電話來話我知,加州上星期一共有19個10歲以下小童死於H1N1, 話2-10歲的小童死亡率比其他年齡組別高,未有證據顯示病毒已變種,但美國衛生當局已經高度戒備,有限的H1N1役苗只提供給小童,連醫護人員都未 ...

王國長老

謝謝軍生update!

原帖由 edea 於 09-10-15 17:45 發表
謝謝軍生update!
唔好客氣,佢地一向唔主張接種役苗,呢次都帶d小朋友去接種。

{ 連續 win 左 8次 } - 咁犀利, 係真唔係真呀 !!!!

原帖由 meimeilam 於 09-10-13 08:40 發表
犀利喎! 你睇果集應該係 8 9 日播嘅, 亞仔都冇份答問題, 咁都比你見到佢, 82 日果集佢就有份答問題喇!

尋日亞仔有 d 事要落去小學部搵負責智激校園果位老師, 佢話 d 參賽同學連埋先前停課果兩次, 連續 win 8, 所以冇得再玩, 要光榮引退,

醒目開學勳章

係真架! 亞仔仲話個老師講, 遲 d 會攪個 "興功宴" tim 呀!

原帖由 中天英 於 09-10-16 02:09 發表
{ 連續 win 左 8次 } - 咁犀利, 係真唔係真呀 !!!!

多謝軍兄報料.
醫學越昌明,細菌越惡...

天氣都較去年快一點轉涼,各位大人和小朋友都要小心身體啊! 希望大家能以健康的體魄迎接下星期開始的1st term assessment, 之後還有期待以久的term break,相信很多家庭都已安排好活動,渡過這愉快的黃金假期.

原帖由 軍魁星 於 09-10-15 09:10 發表
我妹妹(美國醫生)今早打電話來話我知,加州上星期一共有19個10歲以下小童死於H1N1, 話2-10歲的小童死亡率比其他年齡組別高,未有證據顯示病毒已變種,但美國衛生當局已經高度戒備,有限的H1N1役苗只提供給小童,連醫護人員都未 ...
‹ 上一主題|下一主題