用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 優才書院家長分享站 (2009-2010學年)
樓主: edea
go

優才書院家長分享站 (2009-2010學年) [複製鏈接]

原帖由 KnN 於 09-10-6 20:43 發表
今日收到冬季訂校服. 點解係短褲既??
凍c 嫁喎?

如無記錯13度以下可改穿運動服。

小朋友可習慣得到,沒問題的。

thx all

不過冬季著短褲實在好奇怪, 有咩特別原因唔做長褲?

王國長老

原帖由 KnN 於 09-10-6 20:43 發表
今日收到冬季訂校服. 點解係短褲既??
凍c 嫁喎?

同埋d綠色"物"係邊到買? 我見張form 無既?

童軍襪張form可以在內聯網通告入面download, 我尋日先print左一份出黎, 請見通告09-096.

想問下, 小一打針學校是否會有些心理準備比小朋友.. 或講下打針呢?  見到通告話要打針, 想比d心理準備佢, 點知佢流晒眼淚咁話唔打... 之後就叫我唔好提..

知唔知學校是否"對付"到臨場唔肯打針d學生呢?

原帖由 fumiko 於 09-10-8 10:52 發表
想問下, 小一打針學校是否會有些心理準備比小朋友.. 或講下打針呢?  見到通告話要打針, 想比d心理準備佢, 點知佢流晒眼淚咁話唔打... 之後就叫我唔好提..

知唔知學校是否"對付"到臨場唔肯打針d學生呢? ...
以前個班主任會抱住個學生來打針。

原帖由 軍魁星 於 09-10-8 13:51 發表
以前個班主任會抱住個學生來打針。

咁好? 不個我個女好大力, 個班主任又細粒, 我想實攪唔點.. 希望同學仔會互相支持啦..

原帖由 fumiko 於 09-10-8 15:50 發表

咁好? 不個我個女好大力, 個班主任又細粒, 我想實攪唔點.. 希望同學仔會互相支持啦..

放心啦!到時有群眾壓力,小朋友唔想俾人笑,個個都會好勇敢企出嚟俾人打針,唔會喊㗎!
維尼媽

原帖由 維尼媽 於 09-10-8 16:15 發表

放心啦!到時有群眾壓力,小朋友唔想俾人笑,個個都會好勇敢企出嚟俾人打針,唔會喊㗎!

希望係咁啦!

王國長老

我地果屆既小朋友,小一雖然驚, 但咁多同學一齊, 最後都硬住頭皮打晒, 但係當然有小朋友會喊.

必經階段, 放心, 學校應該好有經驗囉.

原帖由 edea 於 09-10-8 22:59 發表
我地果屆既小朋友,小一雖然驚, 但咁多同學一齊, 最後都硬住頭皮打晒, 但係當然有小朋友會喊.

必經階段, 放心, 學校應該好有經驗囉.

我都相信學校會處理得到啦..我這幾天都比多d鼓勵佢..

記憶中,當年班主任用手指在每個小朋友的小掌心寫了一個‘勇’字壯膽子,讓他們 '掌握勇氣'。全班只有一個小朋友哭。

原帖由 軍魁星 於 09-10-3 18:38 發表
我個女終於學識踩單車喇,對好多小朋友來講P2才識真係有d遲,不過我個女手腳協調同數學兩樣係特差既,所以P2學得識踩單車已經係 "11 years ahead of schedule".

我個仔都仲末識踩2輪單車
請問軍女的全套護踭在那裏買??

原帖由 balltsang 於 09-10-10 11:50 發表

我個仔都仲末識踩2輪單車ops:" />
舅父送既,我問下佢邊度買再複你。

陳校長話冬天著短褲, 可以磨練一吓小朋友, 令佢地身体更强壯咁話。

陳校長重話英國/日本既小學生, 冬天都係著短褲既, 香港冇咁凍潻。

不過冬天既運動服係長褲, 小朋友怕凍既話, 可以曰日著運動服。

原帖由 KnN 於 09-10-7 09:31 發表
thx all

不過冬季著短褲實在好奇怪, 有咩特別原因唔做長褲?

旺角D運動用品店會有, 玩具反斗城都有。

原帖由 balltsang 於 09-10-10 11:50 發表

我個仔都仲末識踩2輪單車ops:" />

無意中發現TVB有呢個節目, 有D似{ 小學常識問答比賽 }, 優才仲蟬聯冠軍潻; 唔知有冇人睇過。

http://mytv.tvb.com/kids/mjichallenge/8439/542#page-1

原帖由 中天英 於 09-10-12 01:23 發表
無意中發現TVB有呢個節目, 有D似{ 小學常識問答比賽 }, 優才仲蟬聯冠軍潻; 唔知有冇人睇過。

http://mytv.tvb.com/kids/mjichallenge/8439/542#page-1
我個女同我講,叫我睇<<智激校園>>,話學校隊team摞左冠軍,不過我都唔知去邊度睇,多謝中天英搵倒條link出來。

醒目開學勳章

呢個節目叫做 "智激校園", 係 8月2日同8月9 日一連播左兩集, 亞仔都有份參加。因為"豬流感" 停課, 所以錄影左兩集就停左喇! 而家亞仔升左上 G7, 唔可以再錄影, 但聽亞仔講, 好似話新參加果一批同學都已經錄影左, 而且仲 win 左, 不過就唔知幾時會出街。

原帖由 中天英 於 09-10-12 01:23 發表

原帖由 中天英 於 09-10-11 22:41 發表
旺角D運動用品店會有, 玩具反斗城都有。

唔該晒!!:)

想問下有冇人知道邊到可以買到薄身的雨縷或風縷作視藝堂圍裙之用..

已找了數天, 雨縷都是膠的, 很谷身.. 風縷又較厚找不到單層的...

謝謝報料
‹ 上一主題|下一主題