用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 排政府speech therapy的referral
go

[聽/語障] 排政府speech therapy的referral [複製鏈接]

醒目開學勳章

愈諗愈激氣......兩星期前呀仔去o左分科診所既評估中心做assessment, 話佢有speech delay (3歲, e+先至講好少既單字, 有時d發音仲唔o岩添!!  好多時仲係ee ur ur) 果個兒科醫生一知道我排梗栛康會, 竟然即刻話唔轉介佢地clinic d speech therapist 做assessment喇!! (原本tick o左張form都即刻用塗改液塗o左佢) 話人地栛康會又可以快d又做得好d(人地收我$600一個section梗係好過你地啦!!)
之後叫佢開張referral比我, 等我自己排住政府既speech therapy啦! 佢又叫我搵栛康會開比我!!!(今日第一次上栛康會, 個ST話其實佢應該要開比我, 叫我搵番佢地開返比我, 因為如果搵栛康會開, 又要收我$喎!!)

請問有冇人知, 如果要排政府d speech therapy, 張referral係咪一定要政府既兒科醫生, 政府評估中心d醫生開架!?  如果搵私家既兒科醫生or栛康會開得唔得架!!!?
   1    0    0    0
你快樂~~~所以我快樂~~~

個兒科醫生唔應該唔開俾你WOR!

小湘你好,

你提到的分科診所既評估中心其實是甚麼呢?
如你想排期政府的詳細評估及言語治療服務, 可到衛生署的兒童體能智力測驗中心 (CAC),詳情可參考以下網頁

http://www.dhcas.gov.hk/cindex.html

轉 介 及 登 記
兒 童 必 須 透 過 註 冊 西 醫 或 心 理 學 家 的 轉 介 , 才 可 以 接 受 中 心 的 評 估 服 務 。 家 長 可 前 往 住 址 所 屬 地 區 的 測 驗 中 心 登 記 及 安 排 預 約 , 亦 可 透 過 電 話 預 約 。
http://www.dhcas.gov.hk/tc_chi/information_nr/information_nr.html

KATHY

醒目開學勳章

我講果個評估中心就係你所講既衛生署的兒童體能智力測驗中心囉!!  已經見o左醫生做assessment啦!!  不過佢唔出referral letter比我咋嘛!!  

原帖由 Kathywoo_ST 於 09-9-6 13:03 發表
小湘你好,

你提到的分科診所既評估中心其實是甚麼呢?
如你想排期政府的詳細評估及言語治療服務, 可到衛生署的兒童體能智力測驗中心 (CAC),詳情可參考以下網頁

http://www.dhcas.gov.hk/cindex.html

轉 介 及 登  ...

原帖由 小湘 於 09-9-8 22:26 發表
我講果個評估中心就係你所講既衛生署的兒童體能智力測驗中心囉!!  已經見o左醫生做assessment啦!!  不過佢唔出referral letter比我咋嘛!!  

我仔上次都做咗assessment ...比咗一封去排政府醫院做training......冇特別有其他轉介信比我去私人排speech therapym,只係有張評估紙比我你可以拎張評估紙比私人嗰边睇.......

原帖由 tabo6508 於 09-9-9 09:37 發表

我仔上次都做咗assessment ...比咗一封去排政府醫院做training......冇特別有其他轉介信比我去私人排speech therapym,只係有張評估紙比我你可以拎張評估紙比私人嗰边睇....... ...

能力許可, 唔好等, 去私人做啦, 政府左 refer 右 refer check 完幾個round 至比張 refer letter 你, 再排期, 最少一年至有 treatment, 慳番呢d時間比小朋友做treatment, 成效高好多, 唔好錯失小朋友治療既黃金時期呀!

醒目開學勳章

私家果d唔需要referral letter架!!!
佢係連果封refer去政府醫院做speech therapy既referral letter都唔寫比我先嬲嘛!!!

btw, 你去o左邊間醫院排期呀!?  排到幾時呀!?

原帖由 tabo6508 於 09-9-9 09:37 發表

我仔上次都做咗assessment ...比咗一封去排政府醫院做training......冇特別有其他轉介信比我去私人排speech therapym,只係有張評估紙比我你可以拎張評估紙比私人嗰边睇....... ...

醒目開學勳章

係呀!!  不過如果排住政府先, 邊等政府邊做住私家speech therapy都冇壞丫!!

原帖由 Daisy媽咪 於 09-9-9 12:53 發表

能力許可, 唔好等, 去私人做啦, 政府左 refer 右 refer check 完幾個round 至比張 refer letter 你, 再排期, 最少一年至有 treatment, 慳番呢d時間比小朋友做treatment, 成效高好多, 唔好錯失小朋友治療既黃金時期 ...

原帖由 小湘 於 09-9-9 19:26 發表
係呀!!  不過如果排住政府先, 邊等政府邊做住私家speech therapy都冇壞丫!!

無錯啦! 小朋友學講野既黃金機會係不容錯失!
如果經濟能力有限, 都可以去志願團體申請減免服務.
例如: 庭恩, 聖雅各樂寧, 明愛...

我剛打去仁濟醫院問, 佢話如果係私家醫生o既信係要收私家診費, 政府醫生轉介先係收政府價錢。

佢話一係經健康院/評估中心醫生轉介言語治療, 一係睇政府門診, 再轉去耳鼻喉專科, 先轉介去仁濟言語治療, 咁睇健康院/評估中心快d啦。

佢話如果健康院/評估中心寫紙排言語治療, 而家排都排到2013年10月, 要4年幾! 到時我小朋友都6歲, 讀小一啦, 仲話就算排到, 都只可一個月接受一次治療, 咁疏, 好廢呀。香港冇錢就好慘, 等政府真係蚊瞓。

如果係e/i位, 那些是另一條隊, 另外排了。

醒目開學勳章

唔知點解喎...

我剛剛收到政府信排咗下星期做assessment,不過早2日我經已收到職員電話約咗明年初見therapist 啦!  

我係私家referral!

唔知係咪間間政府醫院都係, 如果係仁濟, 職員話私家醫生refer 要收私家診費, 每次診費$750. 係咁駛鬼等佢, 私家言語治療都唔駛咁貴, 又快。你問清楚你間醫院收費啊, 你個case係收私家診費還是政府診費。

如果係e位就唔同,我係講緊仁濟醫院職員在電話告訴我的資料。

原帖由 pauljr 於 09-9-19 20:33 發表
唔知點解喎...

我剛剛收到政府信排咗下星期做assessment,不過早2日我經已收到職員電話約咗明年初見therapist 啦!  

我係私家referral!

醒目開學勳章

佢話香港出世就政府診費,叫我記住帶出世紙!

原帖由 ktv 於 09-9-20 00:06 發表
唔知係咪間間政府醫院都係, 如果係仁濟, 職員話私家醫生refer 要收私家診費, 每次診費$750. 係咁駛鬼等佢, 私家言語治療都唔駛咁貴, 又快。你問清楚你間醫院收費啊, 你個case係收私家診費還是政府診費。

如果係e位 ...

咁就好啦, 可能仁濟醫院的政策係唔同啦, 希望那個職員冇點我啦。

原帖由 pauljr 於 09-9-22 20:00 發表
佢話香港出世就政府診費,叫我記住帶出世紙!

我前日去做評估,佢都係話可以的話搵私家...............
宜家排,快則都要成年..............
唔係歧視,資深唔多,但多左咁多新移民&其子女.........

唯有等下啦................

醒目開學勳章

唔好理,照排。

我上月尾做評估,言語治療排咗明年2月。

原帖由 samau 於 09-10-2 13:10 發表
我前日去做評估,佢都係話可以的話搵私家...............
宜家排,快則都要成年..............
唔係歧視,資深唔多,但多左咁多新移民&其子女.........

唯有等下啦................ ...

醒目開學勳章

今早政府排期見治療師, 要等 2 年
2 年後已經 6 歲上咗小學, 到時係唔係又要轉去第 2 度排過

hello hello ~~
‹ 上一主題|下一主題