用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 博士山(香港)國際幼稚園 有無今年返N1家長?一齊分享吓
樓主: nicky127
go

有無今年返N1家長?一齊分享吓 [複製鏈接]

原帖由 PearPear 於 09-10-11 00:43 發表
Hi Karen2009,

佢29歲, 都唔係好後生姐... 應該係大姐姐啦...
我都有問佢點解笑, 佢無答我, 剩係係度笑... 我係度諗, 佢係度笑, 其實佢應該係:無心諗住幫手教好小朋友!好似旁觀者咁...

妳唔駛唔開心喎, 我個仔個pro ...

HI PearPear,

我個仔唔著片好耐了, 1 歳 半果時係屋企已經唔駛著, 到2 歳果時出街已經唔使, 依家晚上訓教亦都唔駛著了( 嘩, 真係慳好多錢架), 其實都係要多得工人ee, 因為係佢教阿仔自己去 vv 既, 開頭 ee 教佢果時, 阿仔仲唔識, 柯晒落地, 佢每次都好有耐性甘係到捈乾淨, 跟住扮惡甘同阿仔講如果 vv 一定要出聲, 過佐幾日阿仔每次 vv 都會話俾佢知, 阿ee 話, 由得佢柯落地喎,  點都唔同佢著片( 除了出街同訓教), 最多係甘不停同佢換褲仔, 過多幾日之后佢知道唔著片係舒服d 佢就唔想再著片架啦, 不過 ee 都要好配合, 因為有 D 工人為佐唔想成日捈地, 好多時都唔會同佢地誡,費事多佐野做, 反正個僱主又唔係唔俾錢買片, 佢地先唔會理甘多.

你可以試下叫阿工人姐姐幫你個小朋友誡, 如果唔得, 你要試下係放假時同佢誡架喇, 態度強硬 D, 跟住要阿工人姐姐跟住做, 你同工人姐姐講, 出街先可以俾阿仔著片, 係屋企唔可以著, 到你收工返屋企時, 你可以睇下要洗或己經洗佐既褲仔有幾多條, 甘你大概會知工人姐姐有無按你指示做架喇, 只要你要求阿仔誡片既態度強硬D, 阿仔喊千其唔好心軟, 我信好快可以誡到

我係 open day 果日真係超忙, 晨甘早 ( 8:00 ) 要去 hotel 見客開會, 見完客之后先可以去 open day, 跟住下午又要去見客, 再晚上又要去飲喜酒 ( 仲要去到 hk 果邊甘遠) 都唔知唔解 d 野迫晒同一日做

Hi Karen2009

多謝妳分享戒片片經驗!  我今晚反屋企, 都無同小朋友著片片, 佢"賴"左一次.  跟住同佢講下次要出聲!  跟住再夜啲, 佢識叫"vv", 咁我即刻比potty佢, 佢拎晒頭, 唔要.  跟住再來來回回多幾次, 佢最終忍唔住, 係potty度柯左!  我地好開心咁讚佢.  因為之前都試過同佢戒, 佢寧願死忍, 死都唔肯"尿尿", 我最終先避迫放棄!

而家睇黎又可以再試下, 何況下星期佢唔駛反學, 我諗住"的"佢去我亞媽屋企住幾日, 我亞媽又可以同佢試下戒!  如果搞得掂開頭, 再比工人跟會好啲!  因我個工人, 佢真係, 唉...佢做很多野都唔係我心意, 尤其對小朋友!

嘩, 妳都好忙下, 星期六都要做公司野?  睇黎, 妳都會係上午去open day?  我同老公諗住, 如無意外, 會下午去一去.   咁可能見唔到妳啦... 唔記得左, 妳個仔係讀邊班架?

原帖由 Karen2009 於 09-10-13 00:06 發表

HI PearPear,

我個仔唔著片好耐了, 1 歳 半果時係屋企已經唔駛著, 到2 歳果時出街已經唔使, 依家晚上訓教亦都唔駛著了( 嘩, 真係慳好多錢架), 其實都係要多得工人ee, 因為係佢教阿仔自己去 vv 既, 開頭 ee 教佢 ...

原帖由 PearPear 於 09-10-14 00:06 發表
Hi Karen2009

多謝妳分享戒片片經驗!  我今晚反屋企, 都無同小朋友著片片, 佢"賴"左一次.  跟住同佢講下次要出聲!  跟住再夜啲, 佢識叫"vv", 咁我即刻比potty佢, 佢拎晒頭, 唔要.  跟住再來來回回多幾次, 佢最終忍 ...

努力呀, 好快就可以戒佐架喇!!
其實如果覺得個姐姐唔OK, 甘真係換佐好D, 因為始終都係照顧BB. 唉....不過搵一個好既工人真係唔易
你有無去OPEN DAY 呀? 我個仔係讀上午班架!!

唉...換工人?  唔換囉!  自從亞仔出世, 呢個已係第4個工人, 之前有2個都係抄既, 有一個係屋企有事, 走左.  我前後都駛左唔少錢....  而且其實, 亞仔都唔算比佢湊.  我唔駛佢同小朋友沖涼啊, 訓教啊, 又唔駛佢同佢玩呀, 教佢野.  因為平時我放工, 放假自己湊, 平日我亞媽又會去睇小朋友...等等...  其實我要求佢唔高, 只要跟我指示同schedule 做野就得啦..不過佢無, 仲加左好多自己意思同做法落去...  不過, 如佢唔係想同我對抗, 咁我就算啦...

有呀, 有去open day, 因為其實都係想睇下小朋友平日上堂啲野... 妳呢? 妳有冇去呀?  我最開心係見到, 佢地有post佢地平日上唔同堂嘅情況.  又可以晒相!

Outing地方改左喎.  妳會唔會去呀?

原帖由 Karen2009 於 09-10-18 10:14 發表

努力呀, 好快就可以戒佐架喇!!
其實如果覺得個姐姐唔OK, 甘真係換佐好D, 因為始終都係照顧BB. 唉....不過搵一個好既工人真係唔易
你有無去OPEN DAY 呀? 我個仔係讀上午班架!! ...

原帖由 PearPear 於 09-10-19 10:03 發表

唉...換工人?  唔換囉!  自從亞仔出世, 呢個已係第4個工人, 之前有2個都係抄既, 有一個係屋企有事, 走左.  我前後都駛左唔少錢....  而且其實, 亞仔都唔算比佢湊.  我唔駛佢同小朋友沖涼啊, 訓教啊,  ...

我都有去 open day 不過係中午時間去, 見到阿仔D 作品, 真係好開心, 雖然個個小朋友做既都係一樣, 但都好開心.

我個仔都開始 IN 出面D K1, 有一間已經收佐, 仲有幾間 (出名果幾間)要IN外,其他有D雖然報佐名但都唔打算去IN了, 因為我都仲未定係唔係真係會讀傳統小學或者想阿仔讀國際學校,所以都係 IN 幾間出名既幼稚園算了, 收同唔收到時先再作打算了

我地打算參加學校旅行, 你會唔會去呀? 我地一家 4 口( 連埋工人EE), 希望可以多D 親子時間同活動

Hello!
We didn't go tothe open day, because he was sick.
I really want to see the photo of their school life.
My kid profile is not good also, but I forget his weakness. I remember that many improvement should be taken later.
Also, my kid is saying bye bye to diaper. But we need to remind him frequently, instead of his own response. I hope that he can do it better in school otherwise he cannot enjoy the school life.
By the way, we join the school outing and hope to see you there.

各位返緊今年 N1 嘅家長你哋好, 我小朋友啱啱收咗返明年 N1, 想問問 Boxhill 所用嘅 N1 教材多唔多, 同埋小朋友嘅書本係邊類型, 請幫忙解答 !!
‹ 上一主題|下一主題