用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 博士山(香港)國際幼稚園 有無今年返N1家長?一齊分享吓
go

有無今年返N1家長?一齊分享吓 [複製鏈接]

都開咗學3星期la,BB適應未呀?
   0    0    0    0

Hello Nicky!

我諗大致上都ok 卦?  初頭第一個半星期係我帶返學!  我隻豬無喊, 問老師佢上堂有冇笑? 佢地話都無呀!  

帶佢返學就可以問老師佢今日掂?  但係要返工, 帶唔到佢返學, 就唔係好知佢情況囉!

你個b呢? 係上午, 定下午班?

我隻b係下午班, 所以訓教問題有時都仲係控制得唔係咁好!

佢地今個星期返3個鐘, 唔舍佢地daily schedule係點? 仲未派呀!

原帖由 nicky127 於 09-8-28 13:18 發表
都開咗學3星期la,BB適應未呀?

pearpear,

我個女返am班,佢地第二個禮拜五已經派咗schedule比我la,我估pm班呢兩日都會派,我個女開頭返學喊咗3日,第4日無喊la,都算幾叻,但你個b仲叻,完全唔喊,你小朋友洗唔洗搭校車呀?我比個女搭校車,不過就有工人陪埋一齊搭,噙日佢地嘅arrangement令我好唔開心呀
原帖由 PearPear 於 09-9-1 09:49 發表
Hello Nicky!

我諗大致上都ok 卦?  初頭第一個半星期係我帶返學!  我隻豬無喊, 問老師佢上堂有冇笑? 佢地話都無呀!  

帶佢返學就可以問老師佢今日掂?  但係要返工, 帶唔到佢返學, 就唔係好知佢情況囉!

你個b呢?  ...

點解唔開心呢 ? 我想幫個女報10/11的N1,好想知其他BB讀得開唔開心。
THANKS!
原帖由 nicky127 於 09-9-1 13:53 發表
pearpear,

我個女返am班,佢地第二個禮拜五已經派咗schedule比我la,我估pm班呢兩日都會派,我個女開頭返學喊咗3日,第4日無喊la,都算幾叻,但你個b仲叻,完全唔喊,你小朋友洗唔洗搭校車呀?我比個女搭校車,不過就有工人陪 ...

Nicky,

妳就好啦!  我好想bb讀上午班架. 因為我隻b, 佢一向都唔係咁易入睡, 而家要返學, 要迫佢返學前睡多一次, 所以而家每日好似同佢打仗咁!  啲時間非常唔好用呀!  請問妳女女幾月出世, 聽講佢地上午班只比大b.   我仔仔8月出世, 考幾間, 都係下午班 :(

時間表, 之前的確有派過, 不過係上星期返2個鐘頭嘅時間表, 今個星期開始的3小時未有比時間表我!

唉, 講起校車, 就頭痛!  有呀, 因為我唔係住馬安山區, 我都有比小朋友搭校車!  而家暫時我亞媽同仔仔一齊搭 (因為工人未黎).  由於我唔係住馬安山區, 所以我仔仔都係好遲落車個, 4點放學, 差唔多成5點至落車!  仲有佢又未變反學前訓到教, 所以佢放學成日都好攰!  琴日我亞媽話我知, 好似校車同學校都幾亂, 佢話見到忽然多左好多學生呀等等...

妳琴日發生咩事? 可否分享一下?

原帖由 nicky127 於 09-9-1 13:53 發表
pearpear,

我個女返am班,佢地第二個禮拜五已經派咗schedule比我la,我估pm班呢兩日都會派,我個女開頭返學喊咗3日,第4日無喊la,都算幾叻,但你個b仲叻,完全唔喊,你小朋友洗唔洗搭校車呀?我比個女搭校車,不過就有工人陪 ...

Happyrain,

我bb而家都ok! 但未係好確定佢係咪好開心? 我又唔可以自己去湊放學,可能要遲啲先再清楚佢情況!  

不過我聽朋友講, 呢間學校係"開心型", 唔會係壓力型學校, 小朋友讀得應該會幾開心~  所以我當初先會揀呢間!

原帖由 happyrain 於 09-9-1 14:42 發表
點解唔開心呢 ? 我想幫個女報10/11的N1,好想知其他BB讀得開唔開心。
THANKS!

BearBear,
Thanks for your reply.
剛剛先煩完大女返小學,又到細女搵nursery,好煩!
我會報名先,希望收了她,不用再煩 !
原帖由 PearPear 於 09-9-1 15:32 發表
Happyrain,

我bb而家都ok! 但未係好確定佢係咪好開心? 我又唔可以自己去湊放學,可能要遲啲先再清楚佢情況!  

不過我聽朋友講, 呢間學校係"開心型", 唔會係壓力型學校, 小朋友讀得應該會幾開心~  所以我當初先會揀 ...

Happyrain,

妳大女讀小學啦...介唔介意講讀邊間呀?
我而家都諗緊將來比bb讀咩類型學校好?

原帖由 happyrain 於 09-9-1 17:29 發表
BearBear,
Thanks for your reply.
剛剛先煩完大女返小學,又到細女搵nursery,好煩!
我會報名先,希望收了她,不用再煩 !

happyrain, pear pear
上個星期因為校車服務只提供接返學但唔接放學,所以工人姐姐放學就同mj(我囡囡個名簡稱)搭的士返屋企,噙日開始返學同放學都有校車搭,噙日姐姐如常去課室接mj(因為佢同mj一齊搭校車返屋企),點知個miss話mj已經走咗去搭校車(因為學校12pm先開門放人入去接放學,但搭校車小朋友會早10-15mins離開課室先,所以姐姐入到去,mj已經由第2個門口走咗),姐姐嚇到屎,即刻跑去搵mj,可憐嘅mj已經喊到屎屎吓,因為我地一直都同佢講叫佢唔洗怕,佢放學時姐姐就會喺門口接佢,咁連續3星期放學都見到姐姐喺課室門口接佢,佢就真係唔再驚返學,點知噙日唔見姐姐,又唔知人地帶佢去邊...唉....攪到佢話唔要搭校車la,我打去學校問,竟然答我唔知姐姐跟車(但校車公司係收我一大一細錢ga bor),最大問題係,從來都無人話我地知,搭校車小朋友會早10-15mins離開課室,而且係會由另一度門出學校,好彩噙日姐姐追到出去,如果唔係,佢地係咪會將mj獨自帶上車?然後去到屋企樓下發現無人接,之後又點呢???呢d係咩arrangement???

My kid is studying Little Bunny D. He is trying to adapt the new environment. He crys today because of tried after 2 hours in school.
Any way, this is a happy school for a little kid. But the problem of us is primary school selection.

甘又難怪你唔開心,如果我都唔happy。見到亞女cry,會心痛死!
依家仲有無問題?你個女仲肯唔肯返學 ?

原帖由 nicky127 於 09-9-1 23:11 發表
上個星期因為校車服務只提供接返學但唔接放學,所以工人姐姐放學就同mj(我囡囡個名簡稱)搭的士返屋企,噙日開始返學同放學都有校車搭,噙日姐姐如常去課室接mj(因為佢同mj一齊搭校車返屋企),點知 ...

PearPear,
Sorry, 上次寫錯你的名!
我的大女今個月開始返小學。培僑書院,唔知你聽過未呢 ?
原帖由 PearPear 於 09-9-1 18:07 發表
Happyrain,

妳大女讀小學啦...介唔介意講讀邊間呀?
我而家都諗緊將來比bb讀咩類型學校好?

我個細仔係bunny A﹐大家好﹗

happyrain,
培僑好嗎﹖我個大囡今年考P1﹐好煩啊﹗已經去了培僑交了form﹐個interview難唔難啊﹖

nicky,

嘩! 咁樣當時真係幾驚喎!!

我諗溝通真係有問題!  我回想起, 當初我頭個半星期, 我請左假, 帶小朋友返學, 記得當時初初第一個星期, 係有校車接放學, 但返學就要自己送.  當時我仲記得, 送左小朋友入班房, 咁我又無野做, 就多口問問學校, 一陣放學搭校車係點架? 佢地話係出面遊樂場等, 老師會帶小朋友由後門出去, 我就會見到小朋友.  咁我先知!

之後, 到真係放學時, 我都唔係好sure駛唔駛入學校, 咁好彩當時識左個家長, 佢話我知唔駛入去, 就真係遊樂場等就得.  我先知係咁樣!

不過妳而家唔講我都唔知搭校車小朋友係早啲放喎!  因為當其時, 我記得小朋友都係成4點放學先出黎.  而家原來變左呀?  哎呀, 我要提提我亞媽先, 因為而家係佢去接, 如果佢又係諗住差唔多55分先到, 校車可能已走左囉

原帖由 nicky127 於 09-9-1 23:11 發表
上個星期因為校車服務只提供接返學但唔接放學,所以工人姐姐放學就同mj(我囡囡個名簡稱)搭的士返屋企,噙日開始返學同放學都有校車搭,噙日姐姐如常去課室接mj(因為佢同mj一齊搭校車返屋企),點知 ...

PearPear,
佢地係早15mins已經幫佢地換鞋然後帶佢地去music room等齊人數人數之後先由另一個門口出去外面playground,所以出到去已經係放學時間,無早到,但我唔明呢d安排點解會完全無通知家長,不過我反映呢件事之後學校方面都有同我配合返,比姐姐提早入去搵mj,因為mj呢兩日對學校又失去返安全感
原帖由 PearPear 於 09-9-2 12:21 發表
nicky,

嘩! 咁樣當時真係幾驚喎!!

我諗溝通真係有問題!  我回想起, 當初我頭個半星期, 我請左假, 帶小朋友返學, 記得當時初初第一個星期, 係有校車接放學, 但返學就要自己送.  當時我仲記得, 送左小朋友入班房, 咁 ...

happyrain,
我雖然無見到,但聽姐姐講我都已經好心痛la,後來我問mj係咪好驚?佢答我話見唔到姐姐怕怕 ,不過好彩佢都仲肯返學
原帖由 happyrain 於 09-9-2 09:52 發表
甘又難怪你唔開心,如果我都唔happy。見到亞女cry,會心痛死!
依家仲有無問題?你個女仲肯唔肯返學 ?

Lillymom,

你細仔在boxhill 讀緊呀?好唔好 ?
考p.1 真的好煩!搞了成年,想起都驚 !
培橋舊年都有好多人考,好在個女考到,否則都唔知點算。
阿女話面試好好玩,會用英文和普通話講故事,然後問問題。她說不是很難。
原帖由 lillymom 於 09-9-2 11:41 發表
我個細仔係bunny A﹐大家好﹗

happyrain,
培僑好嗎﹖我個大囡今年考P1﹐好煩啊﹗已經去了培僑交了form﹐個interview難唔難啊﹖

nicky,
你個女好得意,幾大 ? 有無在boxhill 返過playgroup?

原帖由 nicky127 於 09-9-2 13:58 發表
happyrain,
我雖然無見到,但聽姐姐講我都已經好心痛la,後來我問mj係咪好驚?佢答我話見唔到姐姐怕怕 ,不過好彩佢都仲肯返學

happyrain,

有呀, 我有聽過培僑! 係我朋友話我知, 近年呢間學校係沙田幾出名!  我以前都係沙田讀過書, 我年代時就未有呢間學校!  所以都唔係太認識.  不過聽講係類似直資學校之類.... 其實都唔係太清楚!  可否分享多啲?  例如: 係咪全英語上課? 係行甚麼課程? 係咪一條龍? 同學費係幾多呀?

原帖由 happyrain 於 09-9-2 09:56 發表
PearPear,
Sorry, 上次寫錯你的名!
我的大女今個月開始返小學。培僑書院,唔知你聽過未呢 ?

nicky,

其實如果係咁, 點解唔叫姐姐直接係playground出面等?

原帖由 nicky127 於 09-9-2 13:52 發表
PearPear,
佢地係早15mins已經幫佢地換鞋然後帶佢地去music room等齊人數人數之後先由另一個門口出去外面playground,所以出到去已經係放學時間,無早到,但我唔明呢d安排點解會完全無通知家長,不過我反映呢件事之後學 ...
‹ 上一主題|下一主題