用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 自閉症小朋友的媽媽入來傾下解!
go

自閉症小朋友的媽媽入來傾下解! [複製鏈接]

我仔仔而家3歲幾,佢2歲半時分配入讀耀能S位,返咗學之後佢講野叻咗,多咗眼神接觸,但總係好多野要改善!我想問你哋小朋友除咗星期一至五返學接受訓練,你哋星期六日總會唔會再幫佢哋報出面例外的私人訓練課程呀?我見仔仔星期一至五都要返學訓練,唔想佢咁辛苦星期六日都要再返學,所以沒再例外幫佢報出面私人訓練,但我又聽人講佢哋呢D自閉症要密集式訓練,所以想問下你哋意見!THANKS!
   0    0    0    0

你好,我仔仔3歲2個月,剛剛入讀S位,都係耀能,你係咪石圍角呀?我仔仔仲未識講嘢,星期六返音樂治療,剛剛再找了個老師上門做訓練。

我想問下S位點樣先入到架
如果只係發展遲少少既小朋友得唔得架
收費幾多一個月

你搵邊間排位架

報到下, 我個仔都係自閉症小朋友,3歲了

My son is 3 yrs old, study in Heep Hong S seat (just start). Besides the school, I let him attend the music therapy, because he likes music much.

But he also very sound sensitive, anyone knows how to improve the sound sensitive problem? He always covers his ears, I read the book about this problem, the autistic kids with the sound sensitive problem are always in the multi noisy situation. So poor. No wonder they can't concentrate to learn.

我係女仔:
To apply s seat, you have to visit the doctor (Private or Govt), if he/she diagnose you kid is a autism, he will write a referral letter to you, you past the letter to social worker, they will q up for you, I've been wait for 8 months for s seat. The tuition fee is $3xx per month.

醒目開學勳章

對聲音敏感嘅小朋友, 可請教職業治療師, 有啲專門嘅CD同耳筒可以幫小朋友comfort同適應/克服。
另一方面留意吓小朋友對邊種聲音有敏感嘅反應, 例如有啲係對某人說話嘅音頻, 或者是某個房間的冷氣機聲音, 有啲可能我地聽唔到嘅音頻, 掌握到可以幫佢早啲得到協助。

另外, 我仔仔家陣4歲半, 3歲半時入S位, 到家陣都仲keep住有上自費ST同OT, 因為佢係番全日, 啲堂通常都安排放学後, 隔週都ok, 但開頭未有成效前係每星期去就比較辛苦, 所以温馨提示: 上外面自費嘅治療要安排時間同交通、唔好太趕同太遠, 不然小朋友可能會太攰。
本來我都安排佢星期六、日休息, 無報出面私人訓練, 但見佢精力光沛, 暑假開始加埋一啲興趣班(短期), 等佢再多啲接觸不同嘅嘢!
見佢都好享受、開心。 黎緊會繼續報.....

Thanks for Anpanmama's reply. I will talk to my 職業治療師.  Actually, my son is very sensitive when a lot of people are talking at the same time, some TV programs (even his favorite program), he will pause the program by himself.

Have you experienced that the kids have sound sensitive more seriously when they are sick?

I've noticed that when my son is sick.

小兒於2歲時在政府評詁為自閉傾向,到現在3歲,這一年返n1及上了言語訓練,沒有其他,因政府的report只說了言語delay 但沒有提及其他,而這年有一些奇怪的表現,如那朱古力廣告2個小孩在弄眼的,他會很驚走了去關了tv,就算他好喜歡的卡通去到某一陪份他就好怕的関機。因此使我去做一次全面report,使不必浪費金錢及時間去做一些不必要的training,最後結果感統上沒有問題只是小肌delay,而出現以上情況不似是感統上的問題因不是特定的聲音or情景wor!
自從評詁後這一年,我的頭髮白了一半,只要老師的一句說話"他好像比之前差"就會使我發瘋的幫他去training。這些痛苦不知還耍多少年才過去。
我有一個問題想請教,在這report 內有一個分,低過13分的沒問題,而小兒15分=有自閉,我曾問15分是否相對為輕微,但他們說在e學上是無分多少,有就是有的,我想知15分是否剛算輕微的呢?

最近小兒都有相同情況, 2YR時話佢自傾, 4YR時再評估話佢自閉, 我問心理醫生咁我個仔係輕微定嚴重, 佢話自閉無輕微/嚴重, 只係小兒的智能正常, 咁我咪覺得佢輕微, 如果有D小朋友佢的智能低D, 咁佢個病徵又會比較明顯, 其實最輕微係亞氐保加証, 跟住係自閉傾向, 最后就係自閉証...
原帖由 sauyue 於 09-8-30 23:21 發表
小兒於2歲時在政府評詁為自閉傾向,到現在3歲,這一年返n1及上了言語訓練,沒有其他,因政府的report只說了言語delay 但沒有提及其他,而這年有一些奇怪的表現,如那朱古力廣告2個小孩在弄眼的,他會很驚走了去關了tv,就算他好喜歡 ...

我仔的悄況和兩位相近又是2歲發現有自閉傾向到3歲再去政府做評估就是自閉症醫生沒有說他是輕度還是嚴重只是說我兒孑可透過訓練有所改善,連智力在現階段也不知是否正常, 因今次做的不是IQtest, 但本人就覺得個仔智力應該正常. 我無要到full report, so唔知道有分俾等我問醫院要一份先.

以我所知亞氏保加是比較叻的自閉症,通常有語言能力,有些是資優,自閉症有四份三是智力有問題 (如果我無記錯的話), 所以照顧自閉小孩真是不容易.但大家一起努力吧.

今次私家做的,都有包括IQ test, 起初我以為小兒會在這部份比較高分的因為他已懂over 100 英文生字,拼音,colour, shape, number 到100,但原來他差少少分就不正常,以我記得 test 分4部份考的,學術-小笔高分因懂很多字,社交-低分,daily living skill-有部份低分大肌肉高分over 5 歲能力,小肌低,因工人帶根本很多不懂,最後用平均分,
對于自閉小朋友,在社交部份一點很低分,他們大部份都言語delay, 要考他們,colour, shape , numbers, 方位,對錯,認知都是普通的,小兒全懂,但再加先後理解,eg : 有些問,邊個同上面的不相同,對于他們剛懂言語的,一不同平時問的方式就不懂了。..是很容易好低分,而評為弱知。所以我不提意咁細個去做IQ test,
而好彩小兒剛合格,如不是又多樣傷心。

原帖由 Melissa_Tam 於 09-8-31 13:19 發表
我仔的悄況和兩位相近又是2歲發現有自閉傾向到3歲再去政府做評估就是自閉症醫生沒有說他是輕度還是嚴重只是說我兒孑可透過訓練有所改善,連智力在現階段也不知是否正常, 因今次做的不是IQtest, 但本人就覺得個 ...

Hi Sauyue,

我兒子的學術程度和你的兒子差不多,現在3歲4個月,以前說英文較多,1–100,顏色形狀,有些名詞都能認知, 但就沒有興趣和小朋友玩.後米當確定他有自閉症,才用中文溝通. 我發覺工人照顧的小朋友,小肌發展都是較差, 可能是照顧得太週到.

我仔仔有時對聲音都係特別敏感,有時睇電視見到一些畫面或者聲音都會唔鍾意,就會關電視,唔俾我再開電視,有時聽到我叫佢,又會表現到好惊,平時睇的卡通片,第一次睇沒事,但第二次或者第三次睇佢又唔鍾意,見到有些畫面又會好惊,唉..我都唔知佢點解會咁樣表現?智力方面,佢又識好多英文生字,教完佢,佢好快就會識讀,總好有記性,好耐之前教佢的生字佢都記得,所以我都唔知佢智力算唔算有問題?我想帶佢再去作評估,但佢而家讀緊耀能S位,唔知學校有沒得幫佢做評估呢?請問有沒阿媽的小朋友係大圍隆亨果間耀能讀呀?

今日第一次上左早期訓練-職業治療,導師幫小兒做了幾個test,說小兒可能對聲音及有些高速的視覺敏感,所以當佢睇到有d佢接受唔到的影像,佢像關電視。
而聲音敏感,我就現在才知,她說小兒在專心的進行工作時,他會自已發出很多声音 eg : 唱歌、說話....因他覺得外界太嘈所以用自已的聲音來使自已專心d。
早知唔洗浪費金錢去私人到check, 又check唔到。

原帖由 天之涯 於 09-8-31 23:10 發表
我仔仔有時對聲音都係特別敏感,有時睇電視見到一些畫面或者聲音都會唔鍾意,就會關電視,唔俾我再開電視,有時聽到我叫佢,又會表現到好惊,平時睇的卡通片,第一次睇沒事,但第二次或者第三次睇佢又唔鍾意,見到有些畫面又 ...

Hello mommies...

My son is 4 yrs old la ...

Has been doing ABA, ST and OT training....  for almost 2 years la.

We live on Hong Kong side. =)

hello all mum,
which training is the best for your child?

我仔仔自從返咗耀能S位到而家都有一年,啱啱九月返緊第二年,我就覺得佢返咗學後講野叻咗又多咗,有時教佢講一次佢就識得講,但就成日唔睬人囉,問佢叫咩名幾多歲呀,佢係識但唔答,你哋小朋友會唔會咁呀?唉...真係擔心佢!

S位

你仔仔几大? 我仔仔27个月, 连单字都未识, 好烦好烦, 依家都唔知要返S或I,E位.

原帖由 天之涯 於 09-9-14 16:24 發表
我仔仔自從返咗耀能S位到而家都有一年,啱啱九月返緊第二年,我就覺得佢返咗學後講野叻咗又多咗,有時教佢講一次佢就識得講,但就成日唔睬人囉,問佢叫咩名幾多歲呀,佢係識但唔答,你哋小朋友會唔會咁呀?唉...真係擔心佢!: ...

回覆 18# 天之涯 的文章

原帖由 ZOEYCHAN128 於 10-1-7 11:46 發表
我個仔都自閉症的,依家已經age 5了,其實我都有聽過仔仔的同學媽咪講帶佢地去邊度做治療,做咩水療呀,,,,,,,不過我每日都趕著時間,無好好同佢地建立關係,另外我仔仔前年開始讀協康會的幼兒中心,返左一年多點,明顯有進步的,不過 ...

妳好呀:
我囝囝早幾日做左伻估....証實囝囝有自閉.....
我既心情都唔係好好受.....我小朋友差不多5歲喇
同佢出街...佢又會同路過既人講好多野...例如有一個好肥既人行過佢身邊...我囝囝會大大聲同佢講...係好肥呀...攪到我比人話冇家教....我教左佢好多次唔可以咁...佢都係好似唔知我講咩.....
小朋友有咁既問題真係好辛苦....好似冇人可以傾訴
‹ 上一主題|下一主題